Τσακώνικη, φλάσκα ή σπανιότερα λευκή, η μελιτζάνα αυτή την εποχή είναι στα καλύτερά της και θα μας δίνει για όλο το καλοκαίρι τη γλυκιά σάρκα της στα φαγητά μας.

Την αγαπούμε ιδιαίτερα στην Ελλάδα γι’ αυτό και μας αρέσει να τη βάζουμε στο τραπέζι μας με πολλούς διαφορετικούς νόστιμους τρόπους. Από παπουτσάκια και ιμάμ μπαϊλντί, μέχρι μαγειρεμένες στην κατσαρόλα, με σάλτσα γιαουρτιού ή τυριά, γίνεται ανάρπαστη από μικρούς και μεγάλους και ταιριάζει ωραία στα καλοκαιρινά Κυριακάτικα τραπέζια με φίλους ή τις οικογενειακές μαζώξεις. Εμείς διαλέξαμε 20 ξεχωριστές συνταγές για να την απολαύσουμε εξαιρώντας αυτές για τον μουσακά, που θα αποτελέσει χωριστό μας αφιέρωμα. Πριν προχωρήσουμε στις συνταγές, ας μάθουμε λίγα για την επιλογή και το ξεπίκρισμά τους.

Διαλέγοντας τις πιο φρέσκιες

Καλό είναι να βάζουμε μία -μία μόνοι μας τις μελιτζάνες στη σακούλα για να επιλέγουμε τις καλύτερες και πιο φρέσκες. Ένα σημάδι φρεσκάδας είναι το βάρος τους κι ένα άλλο η λάμψη της φλούδας τους. Το θαμπό χρώμα και τα χτυπήματα είναι σημάδι κακής αποθήκευσης και επομένως κακής ποιότητας, ενώ οι ζάρες ότι είναι πολυκαιρισμένες. Ένα ακόμη δείγμα φρεσκάδας είναι το πράσινο κοτσάνι τους.

Το ξεπίκρισμα τους

Για να διώξουμε από τις μελιτζάνες τη χαρακτηριστική τους πικρίλα, τις κόβουμε σύμφωνα με τις οδηγίες της συνταγής μας και τις αλατίζουμε με χονδρό αλάτι. Τις αφήνουμε σε σουρωτήρι για περίπου μία ώρα να βγάλουν τα υγρά τους και τις ξεπλένουμε με άφθονο νερό. Τις αφήνουμε να στραγγίξουν, τις ταμπονάρουμε με απορροφητικό χαρτί και τότε είναι έτοιμες για την όποια παρασκευή μας.

Μελιτζάνες παπουτσάκια: το απόλυτο καλοκαιρινό λαδερό
Το αγαπημένο μας καλοκαιρινό λαχανικό μεταμορφώνεται σε ένα πεντανόστιμο λαδερό πιάτο που συνδυάζει τη μελιτζάνα με τον κιμά. Στη συγκεκριμένη εκδοχή προσθέτουμε τραχανά αλλά και ξινομυζήθρα Κρήτης, για να απογειώσουμε τη νοστιμιά του.

Παπουτσάκια με σπιτικό πουρέ μελιτζάνας
Μια διαφορετική εκδοχή της κλασικής μαμαδίστικης συνταγής. Η προσθήκη του σπιτικού πουρέ καπνιστής μελιτζάνας είναι η πινελιά που απογειώνει τη γεύση, ενώ χάρη στην προσθήκη της πατάτας, το πιάτο πλησιάζει τη γεύση του μουσακά.

Μελιτζάνες παπουτσάκια με απάκι και ξηρό ανθότυρο
Μελιτζάνες παπουτσάκια σε μία παραλλαγή με απάκι και ξηρό ανθότυρο. Αυτό το πιάτο κάνει το καλοκαίρι νοστιμότερο.

Παπουτσάκια με κρέας και μπεσαμέλ καπνιστής μελιτζάνας
Μια ξεχωριστή συνταγή για παπουτσάκια μελιτζάνας απίστευτης νοστιμιάς, που μας εμπιστεύτηκε ο σεφ Αλέξανδρος Φουρούλης του εστιατορίου Μάνη Μάνη.

Παπουτσάκια μελιτζάνας με γιαούρτι
Οι μελιτζάνες παπουτσάκια με μπεσαμέλ είναι από τα πιο κλασικά καλοκαιρινά φαγητά. Βέβαια, αν θέλετε να δοκιμάσετε κάτι διαφορετικό ή λίγο πιο ελαφρύ, μπορείτε να αντικαταστήσετε την μπεσαμέλ με μια εξίσου νόστιμη σάλτσα γιαουρτιού.

Ιμάμ μπαϊλντί
Σύμφωνα με το μύθο το νόστιμο αυτό φαγητό οφείλει το όνομά του στον ιμάμη που το έφαγε και μπαΐλντισε όταν έμαθε πόσο χρήμα απαιτείται για το φίνο ελαιόλαδο της συνταγής. Εσείς θα το ετοιμάσετε εύκολα, θα το απολαύσετε χωρίς να μπαϊλντίσετε και όλοι θα σας ζητούν κι άλλο.

Ιμάμ με φέτα
Το ιμάμ είναι από τις αγαπημένες μας συνταγές με μελιτζάνα και δεν λείπει από το τραπέζι μας κάθε καλοκαίρι. Η φέτα δένει άψογα με το πιάτο.

Μελιτζάνες ιμάμ στην κατσαρόλα
Το αγαπημένο μας καλοκαιρινό λαχανικό, οι μελιτζάνες, σε ένα από τα πιο κλασικά και αγαπημένα πιάτα: ιμάμ.

Ψητές τσακώνικες μελιτζάνες και κρέμα λιαστής ντομάτας με μυρώνια
Μια εύκολη και πεντανόστιμη συνταγή για ψητές τσακώνικες μελιτζάνες. Η κρέμα λιαστής ντομάτας δίνει την έξτρα νοστιμιά.

Μελιτζάνες με τυριά και φρέσκια ντομάτα στο φούρνο
Ένα κλασικό καλοκαιρινό πιάτο, που γίνεται μέρος της μνήμης μας και καθώς μεγαλώνουμε το εκτιμάμε ακόμη περισσότερο. Νόστιμος μεζές που στέκεται και ως κυρίως πιάτο.

Μελιτζάνες κοκκινιστές στην κατσαρόλα με πάπρικα και γιαούρτι
Οι μελιτζάνες της εποχής μαγειρεύονται αργά στην κατσαρόλα με πιπεριές μέχρι να μελώσουν, αρωματίζονται με φύλλα φρέσκου βασιλικού και συνοδεύονται με γιαούρτι και ρύζι basmati. Ένα απλό και νόστιμο πιάτο, ιδανικό για τα καλοκαιρινά γεύματα στην εξοχή και στην πόλη.

Χοιρινές μπριζόλες στον φούρνο με μελιτζάνες και ταχίνι
Το κρέας ταιριάζει τέλεια με τις μελιτζάνες. Και αν το συνοδεύσετε και με σος ταχίνι, τότε το αποτέλεσμα θα είναι πολύ γευστικότατο, αλλά και υγιεινό. Μια συνταγή από τον MasterChef Λάμπρο Βακιάρο.

Ριγκατόνι με ντομάτα, κοτόπουλο και μελιτζάνες
Τα ζυμαρικά και οι ντομάτες πάνε γάντι και, βέβαια, τι καλύτερο από μια πεντανόστιμη σάλτσα ντομάτας με μελιτζάνες, κοτόπουλο, μυρωδικά και λιωμένο τυρί!

Τερίνα μελιτζάνας με πιπεριές
Όλα τα λαχανικά στην εποχή τους, σε ένα πάντρεμα γεύσεων που βγάζει όλα τα χρώματα και αρώματα του καλοκαιριού.

Κοτόπουλο με μελιτζάνες, ντομάτες, λαζάνια και κασέρι
Ένα πληθωρικό φαγητό με κοτόπουλο, μελιτζάνες αλλά και μία στρώση λαζάνια, που θα ταιριάξει πολύ στα μεσημεριανά τραπέζια του καλοκαιριού.

«Φωλιές» μελιτζάνας με κοκκινιστό μοσχαράκι
Ένας τέλειος συνδυασμός και εντυπωσιακή παρουσίαση με καλοκαιρινές μελιτζάνες, κοκκινιστό μοσχαράκι και κατσικίσιο τυρί Μετσόβου.

Γεμιστές μελιτζάνες με λαχανικά και πουρέ πατάτας
Μοιάζουν με παπουτσάκια αλλά δεν είναι. Αντί για κιμά θα χρησιμοποιήσουμε μίγμα λαχανικών και, αντί για μπεσαμέλ, πουρέ πατάτας. Οι χορτοφάγοι θα το εκτιμήσουν ακόμα περισσότερο αυτό το πιάτο.

Παστίτσιο με μελιτζάνες
Που το λες και μουσακά με πέννες…

Μοσχαράκι με μελιτζάνες
Παραδοσιακό καλοκαιρινό φαγητό των Ελλήνων της Μικράς Ασίας…

Μελιτζάνες στο φούρνο με χαλούμι και σάλτσα ντομάτας
Ένας από τους πολλούς τρόπους που μπορείτε να μαγειρέψετε τις μελιτζάνες είναι κι αυτός με τις ψημένες φέτες μελιτζάνας στο ταψί σε εναλλάξ στρώσεις με σάλτσα ντομάτας και τριμμένο χαλούμι. Σκέτη νοστιμιά!