Η αντικατάσταση των συμβατικών λαμπτήρων με LED είναι, ίσως, από τις πρώτες συμβουλές που δέχονται οι καταναλωτές, οι οποίοι επιθυμούν να εξοικονομήσουν ενέργεια και κατ’ επέκταση χρήματα. Κι αυτό γιατί, παρά το αρχικό κόστος αγοράς που είθισται να είναι υψηλότερο, τα φώτα LED αποδεικνύονται… σωτήρια, αφού «καίνε» λιγότερο ρεύμα, με αποτέλεσμα τα οφέλη τους να είναι ορατά ήδη από τον πρώτο λογαριασμό.

Το pricefox εξέτασε πρόσφατα το κέρδος που θα μπορούσε να αποκομίσει μία μέση οικογένεια, εάν άλλαζε τα φώτα σε συγκεκριμένα δωμάτια του σπιτιού, όπως η κουζίνα, το καθιστικό, τα υπνοδωμάτια, το μπάνιο κ.ο.κ.. Συνολικά, η αντικατάσταση αφορά σε 12 λάμπες. Έτσι, με συμβατικούς λαμπτήρες και ημερήσια χρήση κατά μέσο όρο τρεις ώρες και τιμή της kWh στην τιμολόγηση της ΔΕΗ, το μηνιαίο κόστος φωτισμού ανέρχεται σε 21,59 ευρώ. Αντιθέτως, με τη χρήση λαμπτήρων LED αυτό το κόστος μειώνεται σε μόλις 4,62 ευρώ, διότι μειώνεται σε μεγάλο βαθμό η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας και άρα, ελαφρύνεται ο λογαριασμός ρεύματος. Επομένως, ο καταναλωτής μπορεί να εξοικονομήσει περίπου 16,97 ευρώ/μήνα ή 203,64 ευρώ/χρόνο. «Ακόμη και με την αντικατάσταση ενός ή δύο μεγάλων λαμπτήρων στους χώρους που απαιτούν καλό φωτισμό, όπως είναι η κουζίνα ή το μπάνιο, μπορεί ο καταναλωτής να εξοικονομήσει περίπου 28,56 ευρώ ετησίως», σημειώνει χαρακτηριστικά.

Από εκεί και πέρα, γνώστες της αγοράς συστήνουν αφενός, την αξιοποίηση – όπου αυτό είναι εφικτό – του φυσικού φωτισμού, τοποθετώντας, για παράδειγμα, το γραφείο ή το τραπέζι κοντά σε παράθυρα. Παράλληλα, καλό θα ήταν να υιοθετήσετε τη συνήθεια να σβήνετε τα φώτα όταν βγαίνετε από ένα δωμάτιο ή να αφαιρείτε τις λάμπες ή να χρησιμοποιείτε μικρότερης ισχύος στους χώρους, όπου περνάτε τον λιγότερο χρόνο. Τέλος, μία καλή ιδέα είναι να ξεσκονίζετε τακτικά τα φώτα. Κι αυτό γιατί, βοηθάτε να βελτιώνεται η απόδοσή τους και έτσι, δεν χρειάζεται να ανάψετε περισσότερα φωτιστικά.