«Είναι όμορφος», «είναι χαλαρωτικός», «έχει στιλ», «σε κάνει να θες να μείνεις». Με αυτά περίπου τα λόγια περιγράφουν οι άνθρωποι τον καθόλα μοντέρνο και ολίγον τι αυστηρό χώρο του Nolita.

Η ανοιχτή κουζίνα, με τους ξυλόφουρνους και τον pizzaiolo σε συνεχή δράση από τη μια μεριά και το φωτισμένο μπαρ με τα πολύχρωμα μπουκάλια του από την άλλη, αναιρούν την αυστηρότητα των βαθυπράσινων τοίχων ή την πιο βόρεια αισθητική των γυμνών ξύλινων τραπεζιών, τις καρέκλες με τις πλεκτές πλάτες και τους βελουτέ καναπέδες, προδιαθέτοντας το κοινό για την ιταλιάνικη κουζίνα που πρόκειται να δοκιμάσει.

nolita-pizza

Όποιος έχει δοκιμάσει τις πίτσες του Νίκου Σωτηρόπουλου –από τις καλύτερες της πόλης– με τη λεπτή και τραγανή ζύμη τους και τα πολύ καλής ποιότητας κι απόλυτα ισορροπημένα υλικά τους, δύσκολα θα προσπεράσει τη χειμωνιάτικη πίτσα με μοτσαρέλα, κρέμα κολοκύθας, γκοργκοντζόλα (piccante), φασκόμηλο και καπνιστή παντσέτα, ακόμα κι αν γνωρίζει πως, μετά τα ανάλαφρα ορεκτικά τύπου vitello tonnato με σέλινο και καπαρόφυλλα και τις σαλάτες, στο μενού του σεφ Γιάννη Λιόκα υπάρχουν στιβαρά και άκρως ρουστίκ πιάτα, ικανά να του αποσπάσουν την προσοχή από τους πειρασμούς της πίτσας και των ζυμαρικών.
Ανάμεσα τους ξεχωρίζω τον μπακαλιάρο ποσέ με fregola sarda (είδος ζυμαρικού της Σαρδηνίας, σα χοντρό κουσκούς) και σαφράν και τα πληθωρικά ζυμαρικά paccheri με όσο-μπούκο, γκρεμολάτα και κρέμα παρμεζάνας.

Ιδίας αισθητικής, αν τα συγκρίνω, είναι και τα αβγά ποσέ italian benedict, πάνω σε φοκάτσα, με προσούτο San Daniele και σος ολαντέζ, το κορυφαίο πιάτο στο μενού του brunch που τιτλοφορείται «Egg on the plate» και σερβίρεται μόνο τις Κυριακές.

NOLITA-ANOIGMA3

Το δείπνο έχει φτάσει στο φινάλε του, αλλά στο κρακ της καραμέλας μιας κρεμ μπριλέ φιστίκι που σπάει και ανακατεύεται με το σορμπέ φραμπουάζ που το συνοδεύει (δημιουργία Διονύση Αλέρτα), εγώ αναρωτιέμαι πως πρέπει να τοποθετηθώ: Αν είναι κρίμα που η υψηλή γαστρονομία στερήθηκε ένα σεφ του επιπέδου του Γιάννη Λιόκα ή αν είναι ευτύχημα που ένας τέτοιος σεφ ασχολείται με το comfort food;

info
Ξενοδοχείο Semiramis, Χαριλάου Τρικούπη 48, Κηφισιά, τηλ. 2106231181. Κόστος: 35-50€ / άτομο, χωρίς κρασί.