Υγιεινό junk food; Δυο εκφράσεις που κανονικά δεν συνδέονται μεταξύ τους αφού εξ ορισμού το junk food θεωρείται ανθυγιεινό. Και αν αλλάξουμε λίγο τα υλικά και το μαγείρεμά τους; Τότε μπορούμε να πετύχουμε ένα αποτέλεσμα ικανοποιητικό σε γεύση και πολύ πιο φιλικό στην υγεία μας.

Για να πετύχουμε τον σκοπό μας, μπορούμε να εστιάσουμε όχι μόνο στα υλικά αλλά και στον τρόπο μαγειρεμάτος. Ξεχνάμε ή μειώνουμε το τηγάνισμα και χρησιμοποιούμε τον φούρνο ή τη φριτέζα αέρος στις παρασκευές μας.

Ας δούμε πώς μετατρέπουμε τα κλασικά και αγαπημένα junk food στις υγιεινές εκδοχές τους:

Σουβλάκι

Για να γίνει το σουβλάκι σας πιο υγιεινό, μπορείτε να επιλέξετε σκέτο το καλαμάκι με το κρέας, είτε χοιρινό, είτε -καλύτερα- κοτόπουλο. Πολλά ψητοπωλεία έχουν και μοσχάρι, χωρίς πολλά λίπη και αυτό είναι επίσης μια καλή λύση. Αν θέλετε να το βάλετε σε πίτα, τότε επιλέξτε καλύτερα μια αραβική που είναι πιο λεπτή και με λιγότερες θερμίδες ή μια ολικής. Αποφύγετε να βάλετε πατάτες μέσα στο τυλιχτό σας καθώς το γεμίζουν θερμίδες.

Στο σπίτι, μπορείτε να παίξετε με τα ίδια υλικά και να φτιάξετε χειροποίητες πίτες ή να στραφείτε σε πιο υγιεινές αλλά και vegan λύσεις, όπως τα μανιτάρια ή το κουνουπίδι.
Αν θέλετε, πατάτες, μπορείτε να τις φτιάξετε με τους τρόπους που προτείνουμε παρακάτω.

Πίτσα

Αντί να παραγγείλετε απ’ έξω, μπορείτε να τη φτιάξετε μόνοι σας επιλέγοντας τα υλικά. Αντί για έτοιμη βάση, τη φτιάχνετε στο σπίτι αρκετά γρήγορα και απλά, σύμφωνα με τις οδηγίες μας. Στη συνέχεια, αντί για μπέικον και πεπερόνι, μπορείτε να προσανατολιστείτε στη γαλοπούλα και το κοτόπουλο ή να επιλέξετε πολλά λαχανικά. Ένα light τυρί με λιγότερα λιπαρά θα την κάνει πιο ελαφριά. Αν πάλι νηστεύετε, μπορείτε να επιλέξετε και την ελληνική εκδοχή της πίτσας με τα πιο απλά και νόστιμα υλικά, τη λαδένια.

Τηγανητές πατάτες

Αγαπημένο junk food , που είναι πολύ καλύτερο να το φτιάξουμε μόνοι, ελέγχοντας το λάδι που θα χρησιμοποιηθεί. Ιδανικά τις φτιάχνουμε σε ελαιόλαδο αλλά επειδή οι τιμές έχουν πάει στον… Θεό, μπορούμε να επιλέξουμε και κάποιο σπορέλαιο. Το μυστικό είναι να πετάμε το λάδι μετά τη χρήση, κάτι που κάνουμε λίγο-πολύ πάντα στο σπίτι.
Αν πάλι θέλουμε να τις φτιάξουμε ακόμα πιο υγιεινές έχουμε δυο επιλογές:
Πατάτες φούρνου σαν τηγανητές
Πατάτες τηγανητές στη φριτέζα αέρος

 

Burger

Aντί για μοσχαρίσιο ή χοιρινό μπιφτέκι, επιλέγουμε ένα μπιφτέκι οσπρίων (πχ φακές ή ρεβίθια) ή λαχανικών (πχ παντζάρι). Αντί για τυρί, βάζουμε αβοκάντο. Όσο για το ψωμί, φροντίζουμε να είναι ολικής και αν μπορούμε σπιτικό.

Εδώ ενδεικτικά κάποιες συνταγές:
Vegan burger με φακές έχετε δοκιμάσει;
Μπιφτέκια παντζαριού στη φριτέζα αέρος

Σάντουιτς

Αν θέλετε να κάνετε το σάντουιτς σας πιο υγιεινό, μπορείτε να είστε πολύ προσεκτικοί τόσο στην επιλογή του ψωμιού όσο και των υλικών αλλά και των σος. Εδώ σας έχουμε προτείνει 4 τρόπους για να το κάνετε με επιτυχία.

Ντόνατ

Αν σας αρέσουν τα ντόνατ και αγοράζετε συχνά απ’ έξω, τότε να ξέρετε ότι αποτελούν μια πολύ ανθυγιεινή συνήθεια. Μπορείτε ωστόσο να ετοιμάσετε στο σπίτι την πιο υγιεινή εκδοχή τους αποφεύγοντας το τηγάνισμα, βάζοντας στο παιχνίδι τη φριτέζα αέρος.

Εδώ η συνταγή:
Εύκολα σπιτικά donuts στη φριτέζα αέρος

Παγωτό

Σαφώς και μπορείτε να φτιάξετε και μόνοι σας παγωτό αλλά δεν είναι το πιο εύκολο πράγμα στον κόσμο. Οπότε από τα παγωτά που βρίσκετε έξω, είναι καλύτερο να επιλέξετε εκείνα που δεν έχουν ζάχαρη, που είναι φτιαγμένα με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, με όσο το δυνατόν λιγότερα επεξεργασμένα υλικά. Σαφώς καλύτερες λύσεις είναι τα σορμπέ σε σχέση με τις υπόλοιπες γεύσεις.
Εδώ σας προτείνουμε το αγαπημένο μέρος για παγωτό, όπου φτιάχνεται με τον πιο προσεγμένο τρόπο.