Οι γιορτές μάς φέρνουν πιο κοντά με τους φίλους και την οικογένεια μας, αλλά και με τις διάφορες παραδόσεις του τόπου μας. Φέρνουν, όμως και πολλές ευκαιρίες για εξόδους, φαγητό και ποτό, που ακόμα και οι πιο πειθαρχημένοι μπορεί να λυγίσουν. Η αφθονία φαγητών και γλυκών, που παρελαύνουν από το γιορτινό τραπέζι, σε συνδυασμό με την αποδιοργάνωση που φέρνει η αλλαγή της ρουτίνας μας μπορεί να επιφέρουν αύξηση του βάρους μας και το νέο έτος να μας βρει με παραπάνω κιλά.

Αυτή η αλλαγή του βάρους είναι απόλυτα φυσιολογική και καθόλου ανησυχητική εάν μετά το πέρας των γιορτών επανέλθουμε στο πρόγραμμα και τους ρυθμούς μας. Για να απαλλαχτείτε γρήγορα από το επιπλέον βάρος και τις όποιες κατακρατήσεις σάς άφησε η περίοδος των γιορτών, ακολουθήστε τα παρακάτω 8 βήματα:

DIAITA

1. Ρυθμίστε το βιολογικό σας ρολόι και βοηθήστε το μεταβολισμό σας. Αναπληρώστε τις ώρες ύπνου που χάσατε και αποκαταστήστε το πρόγραμμα του ύπνου σας. Αν ο οργανισμός δεν ξεκουράζεται αρκετά και έχει ένα διαρκές αίσθημα ατονίας και κούρασης, ο εγκέφαλος το ερμηνεύει ως ανάγκη για ενέργεια με αποτέλεσμα να έχετε πιο έντονες λιγούρες και επιθυμία για τρόφιμα πλούσια σε λιπαρά ή ζάχαρη. Ακόμα, αποκαταστήστε τις ώρες των γευμάτων σας. Τρώγωντας σταθερά, συχνά και μικρά γεύματα, βοηθάτε τον οργανισμό σας να αυξήσει το μεταβολισμό, ενώ ταυτόχρονα ρυθμίζετε πιο αποτελεσματικά το αίσθημα του κορεσμού και άρα την επιθυμία σας για φαγητό.

2. Κάντε το πρωινό γεύμα ρουτίνα. Το πρωινό μάς βοηθάει να ξεκινάμε τη μέρα μας με ενέργεια, βάζει σε τάξη τα επόμενα γεύματα της ημέρας και δίνει ώθηση στις πρωινές μας καύσεις.

3. Επιλέξτε τροφές που σας χορταίνουν καλύτερα και βοηθούν στην καλή λειτουργία του εντέρου. Αυξήστε τις φυτικές ίνες στη διατροφή σας. Βάλτε τουλάχιστον μια διατροφική επιλογή πλούσια σε φυτικές ίνες (φρούτα, λαχανικά και προϊόντα ολικής άλεσης) σε κάθε σας γεύμα.

DIATROFI

4. Τηρήστε ένα ισορροπημένο εβδομαδιαίο πρόγραμμα γευμάτων βασισμένο στις ανάγκες σας με τρόφιμα από όλες τις ομάδες τροφών, που θα σας εφοδιάσει με όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεστε και θα σας αποτοξινώσει από τις υπερβολές των γιορτών. Μη διστάσετε να ζητήσετε τη συμβουλή του διαιτολόγου σας για τον καλύτερο σχεδιασμό του προγράμματός σας.

5. Μαγειρέψτε ελαφριά και εξοικονομείστε θερμίδες. Βοηθήστε το στομάχι σας να ξεκουραστεί από τυχόν υπερβολές των γιορτών. Προτιμήστε πιο ελαφρείς τρόπους μαγειρικής όπως ψητά, βραστά, ατμού, αποφύγετε σάλτσες, τηγανητά τσιγαριστά, κοκκινιστά και αλλαντικά, περιορίστε το λάδι και το αλάτι.

DIAITA-1

6. Σερβίρετε μικρότερες ποσότητες στο πιάτο σας. Μην ξεχνάτε ότι αυτές τις μέρες έχει απορυθμιστεί το αίσθημα της πείνας και του κορεσμού. Ξεκινήστε να μειώνετε την ποσότητα του γεύματός σας και αυξήστε τη σαλάτα, σηκωθείτε από το τραπέζι και απασχοληθείτε για λίγο με κάτι που σας αρέσει. Αν μετά από μισή ώρα πεινάτε ακόμα, τότε μπορείτε να προσθέσετε και άλλο φαγητό. Δώστε στον οργανισμό σας το χρόνο να σας πει αν πράγματι χρειάζεται επιπλέον τροφή.

7. Βάλτε στόχο την καθημερινή ενυδάτωσή σας. Πίνετε όσο περισσότερο νερό μπορείτε, για να καταφέρει ο οργανισμός σας να αποβάλλει τυχόν κατακρατήσεις που έγιναν αυτές τις ημέρες.

8. Βάλτε στο πρόγραμμα την άσκηση. Ξεκινήστε να αυξάνετε την κίνησή σας μέρα με τη μέρα και βάλτε στόχο με το νέο έτος να επιλέξετε μορφές άσκησης που σας εμπνέουν να ασχολείστε τακτικά.