Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ασφάλειας Τροφίμων (7 Ιουνίου), ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων εξέδωσε σχετική ανακοίνωση με κεντρικό μήνυμα: «Η ασφάλεια των τροφίμων αποτελεί υπόθεση όλων μας».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΕΦΕΤ, κοινός και πρωταρχικός στόχος είναι η προστασία της υγείας και των συμφερόντων του καταναλωτή, ο οποίος τελικά θα απολαμβάνει ασφαλείς επιλογές στο πιάτο του, ενώ παράλληλα, τα τρόφιμα θα ανταποκρίνονται σε διεθνή αποδεκτά πρότυπα και προδιαγραφές. «Είναι γεγονός ότι η διασφάλιση ασφαλών και ποιοτικών τροφίμων απαιτεί τη συμμετοχή όλων μας, όποια είναι η θέση ή ο ρόλος μας στη διατροφική αλυσίδα, δηλαδή από εκείνον που καλλιεργεί, επεξεργάζεται, μεταφέρει, αποθηκεύει, διανέμει, πουλά, προετοιμάζει, σερβίρει τρόφιμα και φυσικά έως τον τελικό αποδέκτη που είναι ο καταναλωτής. Επομένως, το μήνυμα ότι η ασφάλεια των τροφίμων αποτελεί κοινή ευθύνη όλων, από την παραγωγή έως την κατανάλωση, οφείλει να αποτελέσει συνείδηση και προσωπική υπόθεση του καθενός μας», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Αυτά λοιπόν, είναι τα σημεία-κλειδιά που πρέπει να τηρούμε ώστε να επιτευχθεί μια διαρκώς βιώσιμη διαφορά στην ασφάλεια των τροφίμων:
* Βεβαιωνόμαστε ότι είναι ασφαλές
* Καλλιεργούμε με ασφάλεια
* Διατηρούμε την ασφάλεια
* Καταναλώνουμε με ασφάλεια
* Συνεργαζόμαστε για την ασφάλεια

Η συνειδητοποίηση της σημασίας για ουσιαστικό εορτασμό είναι τώρα περισσότερο επίκαιρη από ποτέ, υπερβαίνοντας τα περιστατικά ασφάλειας τροφίμων ή όποιες διατροφικές κρίσεις που ο παγκόσμιος αγροδιατροφικός κλάδος έχει βιώσει έως σήμερα, επισημαίνουν. Ειδικά οι πρωτόγνωρες καταστάσεις λόγω της πανδημίας COVID-19, επηρέασαν σε διαφορετικό βαθμό τις πολιτικο-οικονομικο-κοινωνικές πτυχές του σύγχρονου πολιτισμού, αγγίζοντας και τις δραστηριότητες που αφορούν στο τρόφιμο. Μέσα στο γίγνεσθαι της παγκοσμιοποίησης και της ελεύθερης διακίνησης αγαθών και υπηρεσιών, η αναγκαιότητα διασφάλισης της διάθεσης ασφαλών και ποιοτικών τροφίμων σε παγκόσμια κλίμακα φαντάζει μία σημαντική πρόκληση, όχι όμως και ουτοπική.

Συνεπώς, για την ενίσχυση των προσπαθειών διασφάλισης κατανάλωσης ασφαλών τροφίμων, καλούμαστε όλοι σε ευαισθητοποίηση, αφύπνιση και διαρκή εγρήγορση στην προσπάθεια για συλλογικές δράσεις για τη βελτίωση της δημόσιας υγείας και την προώθηση δίκαιων πρακτικών στο εμπόριο τροφίμων σε παγκόσμιο επίπεδο, καταλήγει η ανακοίνωση του ΕΦΕΤ.

Δείτε επίσης:
Αυξημένη η ευαισθησία των καταναλωτών στα θέματα ασφάλειας τροφίμων

ΕΦΕΤ: Απαγορεύονται οι διαφημίσεις τροφίμων που υπόσχονται προστασία από τον κορωνοϊό

Κορωνοϊός: 12 επίσημες απαντήσεις για τους καταναλωτές από τον ΕΦΕΤ