Όταν οδηγείς δεν αρκεί μόνο να σέβεσαι τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, αλλά πρέπει να φροντίζεις να είσαι και εσύ σε άριστη κατάσταση, ειδικά αν πρόκειται να οδηγήσεις για πολλά χιλιόμετρα. Και μιας και πολλοί πηγαίνουμε διακοπές και οδικώς, δείτε τι πρέπει να προσέχουμε.

Η αφυδάτωση μπορεί να αποδειχθεί ιδιαίτερα επικίνδυνη για έναν οδηγό, καθώς μπορεί να αποδειχθεί εξίσου επικίνδυνη με την κατανάλωση αλκοόλ! Μπορεί να ακούγεται υπερβολικό, ωστόσο σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου Loughborough και του European Hydration Institute, οι οδηγοί που δεν είναι επαρκώς ενυδατωμένοι κάνουν λάθη παρόμοια με εκείνους που έχουν στο αίμα τους επίπεδο αλκοόλ 0,8γρ / λίτρο, σαν να είχαν πιει τέσσερα ποτήρια κρασί, δηλαδή!

Επιπλέον, η αφυδάτωση μπορεί να οδηγήσει σε ζάλη, εμετό και στις πιο ακραίες περιπτώσεις, σε απώλεια συνείδησης. Όταν πρόκειται να οδηγήσεις λοιπόν, πρέπει να φροντίζεις να έχεις πιει νερό πριν, αλλά και να έχεις μαζί σου στο αυτοκίνητο νερό για να πίνεις κατά τη διάρκεια της διαδρομής. Εναλλακτικά, μπορείς να κάνεις στάση για έναν φρέσκο χυμό.

Τι πρέπει να προσέχεις ως προς το φαγητό
Εκτός της κατανάλωσης υγρών και το φαγητό χρειάζεται προσοχή όταν πρόκειται να οδηγήσεις. Η κατανάλωση ενός πολύ πλούσιου και λιπαρού γεύματος μπορεί να προκαλέσει υπνηλία, κόπωση, άγχος ή αναστάτωση στο στομάχι ή να επηρεάσει τη συγκέντρωση, αυξάνοντας τον κίνδυνο ατυχήματος. Την ίδια στιγμή ωστόσο, επικίνδυνη είναι και η οδήγηση με άδειο στομάχι, καθώς αυτό μπορεί να προκαλέσει ζάλη ή πονοκέφαλο. Το μυστικό είναι να καταναλώνει ο οδηγός μικρά και συχνά γεύματα, αποφεύγοντας τηγανητά, πικάντικα και φαγητά με πολλή σάλτσα.