Τα κεράσια είναι τα αγαπημένα καλοκαιρινά φρούτα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν με πολλούς τρόπους στη μαγειρική, δίνοντας στα πιάτα μας μια χαρούμενη πινελιά και ένα εξαιρετικό γευστικό αποτέλεσμα. Δεν είναι μόνο νόστιμα, αλλά περιέχουν και βιταμίνες, μέταλλα και φυτικές ενώσεις με ισχυρές επιδράσεις στην υγεία.

Θρεπτικά συστατικά
Κυκλοφορούν σε ποικιλία χρωμάτων, από κίτρινο έως βαθύ μαυροκόκκινο. Όλες οι ποικιλίες, είναι εξαιρετικά θρεπτικές και γεμάτες με φυτικές ίνες, βιταμίνες και μέταλλα. Ένα φλιτζάνι γλυκά, ωμά κεράσια, παρέχει 97 θερμίδες, 2 γρ. πρωτεΐνες, 25 γρ. υδατάνθρακες, 3 γρ. φυτικές ίνες, και βιταμίνη C, κάλιο, χαλκό, και μαγγάνιο. Η βιταμίνη C είναι απαραίτητη για τη διατήρηση του ανοσοποιητικού συστήματος και της υγείας του δέρματος, ενώ το κάλιο επιδρά στη συστολή των μυών, τη λειτουργία των νεύρων, τη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης και πολλές άλλες κρίσιμες σωματικές διαδικασίες.

Αντιοξειδωτικά
Όλα τα είδη κερασιών είναι γεμάτα με αντιοξειδωτικά και αντιφλεγμονώδεις ενώσεις αν και η ποσότητα και ο τύπος που περιέχουν μπορεί να ποικίλλει ανάλογα με το είδος. Αυτή η υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση του οξειδωτικού στρες, μια κατάσταση που συνδέεται με πολλές χρόνιες ασθένειες και την πρόωρη γήρανση.

Επίσης, έχουν ιδιαίτερα υψηλή περιεκτικότητα σε πολυφαινόλες, μια μεγάλη ομάδα φυτικών χημικών ουσιών που βοηθούν στην καταπολέμηση της κυτταρικής βλάβης, στη μείωση της φλεγμονής και στην προώθηση της συνολικής υγείας. Οι δίαιτες πλούσιες σε πολυφαινόλες μπορεί να προστατεύουν από πολλές χρόνιες παθήσεις, όπως καρδιακές παθήσεις, διαβήτη κ.ά.

Πώς να εντάξουμε τα κεράσια στη διατροφή μας
Τα κεράσια είναι ένα ευέλικτο φρούτο που συνδυάζεται εύκολα με πολλές τροφές. Επιπλέον, η προσθήκη προϊόντων στις συνταγές μας όπως τα αποξηραμένα κεράσια, η σκόνη και ο χυμός κερασιού, δίνουν ωραία διάσταση στα πιάτα μας:

* Φρέσκα, ως γλυκό σνακ
* Αποξηραμένα κεράσια είτε σκέτα, είτε ως προσθήκη σε δημητριακά και γιαούρτι
* Κομπόστα κεράσι
* Στη φρουτοσαλάτα
* Αποξηραμένα κεράσια σε αρτοσκευάσματα
* Χυμός κερασιού σε ανθρακούχο νερό και λίγο λεμόνι για ένα απολαυστικό mocktail
* Φρέσκα ή μαγειρεμένα κεράσια σε παγωτό, πίτες, crumbles και άλλα επιδόρπια
* Σπιτική μπάρμπεκιου σος με κεράσι για πιάτα με κρέας ή πουλερικά
* Κατεψυγμένα κεράσια στο αγαπημένο μας smoothie
* Οι δυνατότητες χρήσης κερασιών στην κουζίνα μας είναι ατελείωτες, και μπορούμε εύκολα να πειραματιστούμε

Το Olivemagazine.gr δεν παρέχει ιατρικές συμβουλές, δεν κάνει διαγνώσεις και δεν προτείνει ιατρικές θεραπείες. Οι πληροφορίες που δημοσιεύονται σε αυτόν τον ιστότοπο δεν έχουν στόχο να αντικαταστήσουν τις ιατρικές συμβουλές και δεν θα πρέπει να προβείτε σε καμία ενέργεια πριν συμβουλευτείτε τον γιατρό σας.