Όταν θέλουμε να χάσουμε κιλά, τείνουμε να πιστεύουμε πως η λύση είναι να σταματήσουμε να τρώμε. Ωστόσο, εκ του αποτελέσματος φαίνεται ότι κάτι τέτοιο δεν ωφελεί και μάλιστα έχει συνήθως την αντίθετη από την αναμενόμενη έκβαση, καθώς μακροπρόθεσμα ενδέχεται να οδηγήσει όχι στην απώλεια αλλά την αύξηση βάρους. Ποια είναι η πρόταση όλων των διατροφολόγων τόσο για απώλεια όσο και -κυρίως- για συντήρηση του βάρους μας; Η ισορροπημένη διατροφή. Άλλωστε όταν τρώμε σωστά, προστατεύουμε και την υγεία μας, καθώς έρευνες έχουν αποδείξει ότι η κακή διατροφή συνδέεται με διάφορες παθήσεις: παχυσαρκία, καρδιαγγειακά νοσήματα, καρκίνος…

Τι είναι η ισορροπημένη διατροφή
Ας ξεκινήσουμε από το γεγονός ότι είναι διατροφή και όχι δίαιτα. Δεν αποτελεί μια λύση που εφαρμόζεται για ένα μικρό χρονικό διάστημα αλλά αποτελεί τρόπο ζωής. Για να την πετύχουμε, απαιτείται χρόνος, υπομονή και επιμονή.

Πέρα από αυτό, η απάντηση στο ερώτημα δεν είναι τόσο απλή ούτε συγκεκριμένη. Εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, οι οποίοι εντέλει μας υπαγορεύουν τι πρέπει να τρώμε και τι όχι. Η ηλικία, το φύλο, οι δραστηριότητες, η κατάσταση υγείας, οι αλλεργίες-δυσανεξίες σε τροφές αποτελούν κάποιους από τους παράγοντες που καθορίζουν το τι σημαίνει ισορροπημένη διατροφή σε ατομικό επίπεδο. Όλα τα δεδομένα, ωστόσο, συγκλίνουν στο ότι θα πρέπει να προσέχουμε τη διατροφή μας, ανάλογα με τις ανάγκες μας. Και ότι θα πρέπει να τρώμε τα πάντα: πρωτεΐνες, υδατάνθρακες, καλά λιπαρά, φυτικές ίνες, σε μια σωστή ισορροπία.

Μερικές συμβουλές για να την πετύχουμε
Ποιες είναι οι πιο συνηθισμένες συμβουλές που δίνουν οι ειδικοί, ώστε να μπορέσουμε να έχουμε μια ισορροπημένη διατροφή; Σας τις έχουμε συγκεντρώσει παρακάτω:

– Περισσότερα όσπρια στο διατροφικό μας πρόγραμμα (τουλάχιστον 1 ή 2 φορές την εβδομάδα)

– Να βάλουμε στο πιάτο μας τα προϊόντα ολικής αλέσεως: ψωμί, ζυμαρικά, ρύζι. Αν δεν τα έχετε δοκιμάσει και τα… σνομπάρετε, ενδέχεται να εκπλαγείτε ευχάριστα καθώς μπορεί να σας αρέσουν πολύ περισσότερο.

– Ξηροί καρποί, που είναι πλούσιοι σε καλά λιπαρά, όπως τα αμύγδαλα, τα καρύδια και τα φουντούκια. Εδώ πρέπει να προσέξετε τις ποσότητες καθώς έχουν πολλές θερμίδες.

– Περισσότερα φρούτα και λαχανικά σε ημερήσια βάση.

– Μείωση της κατανάλωσης κρεατικών και αλλαντικών.

– Να μειώσουμε τις ποσότητες ζάχαρης και αλατιού που καταναλώνουμε.

– Να αποφεύγουμε τα επεξεργασμένα τρόφιμα.

Προσοχή στις υπερβολές!
Το λέει και ο όρος «ισορροπημένη», ότι θα πρέπει να κρατάμε τις ισορροπίες σε ό,τι τρώμε, χωρίς να τηρούμε ευλαβικά και αυστηρά ένα μη ευέλικτο πρόγραμμα. Ο στόχος είναι να σκεφτόμαστε τι τρώμε, να έχουμε στο νου μας τι είναι σωστό και τι λάθος, αλλά να έχουμε και το περιθώριο να κάνουμε τις «μικρές αμαρτίες» μας κάθε τόσο. Αν τρώμε σωστά και ισορροπημένα άλλωστε, μια παρασπονδία (ή και περισσότερες) επιτρέπεται!

Ηθική διάσταση στη διατροφή
Η ισορροπημένη διατροφή έχει και την ηθική της διάσταση. Αποφεύγουμε τη σπατάλη τροφίμων και έχουμε μια πιο οικολογική ματιά στην κατανάλωση τροφών, έχοντας στο νου μας όχι μόνο την υγεία μας αλλά και το οικολογικό αποτύπωμα των ενεργειών μας.