Το ξέρατε ότι δεν είναι μόνο αυτά που τρώμε αλλά και η σειρά που τα καταναλώνουμε που μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο τόσο στην υγεία μας όσο και στον μεταβολισμό μας; Μια σειρά ερευνών επιστημόνων ανά τον κόσμο έχει καταλήξει στο συμπέρασμα ότι αν σε ένα γεύμα καταναλώσουμε πρώτα τα πλούσια σε φυτικές ίνες λαχανικά μαζί με πρωτεΐνες και καλά λιπαρά και αφήσουμε για το τέλος τους υδατάνθρακες, όπως το ψωμί και το ρύζι, τότε βελτιώνουμε τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα και δημιουργούμε τις καταλληλότερες πιθανότητες για αίσθημα πληρότητας και κορεσμού. Κάποιες πρώιμες έρευνες μάλιστα έχουν δείξει ότι όλο αυτό μπορεί να συνδέεται και με απώλεια βάρους αλλά είναι ακόμη νωρίς να μιλάμε για τέτοια συμπεράσματα καθώς χρήζει περαιτέρω έρευνας.

Η σειρά κατανάλωσης των τροφών

Αυτή η τακτική που μόλις αναφέραμε φαντάζει λίγο αντίθετο από αυτό που έχουμε συνηθίσει να κάνουμε, ειδικά όταν βγαίνουμε έξω για φαγητό. Πόσες φορές δεν έχετε ξεκινήσει με το να τσιμπάτε λίγο ψωμί ή πατάτες και μετά να πηγαίνετε στη σαλάτα ή την πρωτεΐνη σας;
Οι πρόσφατες έρευνες έχουν δείξει ότι όταν ξεκινάτε το φαγητό σας με φυτικές ίνες, πρωτεΐνες και λιπαρά, τότε αυτό έχει αντίκτυπο στη διαδικασία της πέψης και σας κάνει να αισθάνεστε χορτάτοι για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Δεν χρειάζεται να αλλάξετε τις τροφές που τρώτε. Μόνο τη σειρά που τις καταναλώνετε. Και σύμφωνα με τους ειδικούς, θα δείτε διαφορά.

Χρήσιμα tips για να το πετύχετε

Επειδή μπορεί να φαντάζει απλό αλλά δεν είναι, σας έχουμε συγκεντρώσει κάποιες συμβουλές ώστε να καταφέρετε να το πετύχετε. Εννοείται επίσης ότι αυτό ισχύει σε κάθε γεύμα, ακόμα και στο πρωινό ή το σνακ σας.

Ξηροί καρποί πριν από τα γεύματα

Οι ξηροί καρποί είναι το ιδανικό σνακ ενώ έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και καλά λιπαρά. Ταιριάζουν υπέροχα στο πρωινό μας και όχι μόνο. Προτού φάτε για πρωινό ένα κουλούρι ή ψωμί με μέλι, ξεκινήστε με μια χούφτα αμύγδαλα ή καρύδια.
Μια μελέτη διαπίστωσε ότι άτομα στα οποία ανατέθηκε να τρώνε περίπου 20 γραμμάρια αμύγδαλα (λιγότερο από μια χούφτα) πριν από τα καθημερινά τους γεύματα επί 16 εβδομάδες μείωσαν σημαντικά το σωματικό τους λίπος, συμπεριλαμβανομένου του επικίνδυνου σπλαχνικού λίπους που περιβάλλει τα εσωτερικά όργανα, σε σύγκριση με μια ομάδα ελέγχου. Μια άλλη μελέτη διαπίστωσε ότι η κατανάλωση ενός “ορεκτικού” ή “προφορτίου” αμυγδάλων (περίπου μισή ουγγιά, ή περίπου 12 αμύγδαλα) πριν από τα γεύματα βελτίωσε τις αντιδράσεις του σακχάρου στο αίμα σε άτομα με προδιάθεση για διαβήτη τύπου Β.

Ξεκινήστε με μια σαλάτα με μπόλικο ελαιόλαδο

Αν έχετε προγραμματίσει για μεσημεριανό ζυμαρικά που είναι κακοί υδατάνθρακες, τότε να ξεκινήσετε το γεύμα σας με μια σαλάτα με αρκετό εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, που είναι πλούσιο σε πολυφαινόλες και περιέχει καλά λιπαρά. Οπότε έχετε και τις φυτικές ίνες της σαλάτας και τα καλά λιπαρά. Μετά μπορείτε να φάτε τα ζυμαρικά σας αλλά σίγουρα θα έχετε λιγότερη όρεξη, καθώς η σαλάτα θα σας έχει προκαλέσει κορεσμό.

Φάτε πρώτα τα λαχανικά και τις πρωτεϊνικές σας μερίδες

Αν σχολιάζετε αρνητικά κάποιους φίλους σας που τρώνε ξεχωριστά κάθε φαγητό που έχουν στο πιάτο τους, τότε μάθετε ότι έρευνες έχουν διαπιστώσει ότι αυτό είναι σωστό, ειδικά αν ξεκινάνε με τα λαχανικά και την πρωτείνη και αφήνουν στο τέλος τις πατάτες και το ρύζι. Αυτή η σειρά βοηθά στον κορεσμό πιο εύκολα ενώ δημιουργεί μικρότερες και σταδιακές αυξήσεις στο σάκχαρο του αίματος, σε σύγκριση με κάποιον που τρώει αυτές τις τροφές ανακατεμένες μαζί ή με διαφορετική σειρά.

Περιορίστε την πρόσληψη τροφίμων με υψηλή γλυκαιμική αξία

Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει ποτέ να τρώτε τηγανητές πατάτες, λευκό ψωμί, πατατάκια ή πουρέ πατάτας. Αλλά ιδανικά, δεν θα πρέπει να αποτελούν μέρος των καθημερινών σας γευμάτων άλλωστε, δεν είναι ούτως ή άλλως διατροφικά πολύτιμες τροφές.

Μην καταναλώνετε σκέτους υδατάνθρακες

Πρόκειται για απλούς υδατάνθρακες που καταναλώνονται με λίγα ή καθόλου λιπαρά, πρωτεΐνες ή φυτικές ίνες. Μερικά παραδείγματα θα μπορούσαν να είναι τοστ με μαρμελάδα, ένα πιάτο κράκερ ή τσιπς τορτίγιας ή ένα μπολ με ζαχαρούχα δημητριακά πρωινού με άπαχο γάλα. Επειδή αυτές οι τροφές απορροφώνται και αφομοιώνονται γρήγορα, μπορούν να προκαλέσουν αύξηση και πτώση του σακχάρου στο αίμα σας, προκαλώντας εύκολα αίσθημα πείνας και λιγούρες. Ιδανικά, θα πρέπει να συνδυάζετε αυτές τις τροφές με υγιεινά λίπη, πρωτεΐνες και φυτικές ίνες. Μπορείτε να το κάνετε αυτό, για παράδειγμα, αλείφοντας φυστικοβούτυρο στο τοστ σας, τρώγοντας τα κράκερ σας με τυρί και αμύγδαλα ή βουτώντας τα πατατάκια σας σε γουακαμόλε.

Το Olivemagazine.gr δεν παρέχει ιατρικές συμβουλές, δεν κάνει διαγνώσεις και δεν προτείνει ιατρικές θεραπείες. Οι πληροφορίες που δημοσιεύονται σε αυτόν τον ιστότοπο δεν έχουν στόχο να αντικαταστήσουν τις ιατρικές συμβουλές και δεν θα πρέπει να προβείτε σε καμία ενέργεια πριν συμβουλευτείτε τον γιατρό σας.