Λευκό, ερυθρό, ροδόχρωμο… Ό,τι κι αν επιλέξουμε να καταναλώσουμε, είναι δεδομένο ότι το σταφύλι προσφέρει στον ουρανίσκο μας την απόλαυση που επιθυμούμε. Πεντανόστιμο και άκρως ευεργετικό για τον οργανισμό το μικροσκοπικό αυτό φρούτο είναι τώρα στα καλύτερά του, καθώς τέλη Αυγούστου με αρχές Σεπτεμβρίου βρίσκεται στην εποχή του. Εξού και το βλέπουμε παντού. Στο σουπερμάρκετ, στο μανάβικο, στη λαϊκή αγορά…

Λίγη ιστορία
Το φρούτο, γνωστό και ως «η βρώση των θεών», έκανε την εμφάνισή του την εποχή του ορείχαλκου. Διαβάζοντας πιστά την Παλαιά Διαθήκη, παρατηρούμε ότι ο Νώε, μετά τον κατακλυσμό και την κιβωτό, φύτεψε ένα αμπέλι ως δώρο στους θεούς. Παράλληλα, αρχαιολόγοι έχουν βρει σπόρους και φύλλα σε τάφους του Φαραώ της έκτης χιλιετηρίδας, καθώς και παραστάσεις με έξι διαφορετικές ποικιλίες αμπελιού. Απολιθωμένοι σπόροι εντοπίζονται την ίδια εποχή και σε αρκετές χώρες της Ευρώπης, με την Γαλλία να κατέχει τη θέση της πρωταγωνίστριας.

Τα πολύτιμα θρεπτικά συστατικά του σταφυλιού
Σύμφωνα με το Ελληνικό Ινστιτούτο Διατροφής, τα σταφύλια αποτελούν εξαιρετική πηγή βιταμίνης C, βιταμίνης Α και βιταμίνη Κ, βοηθώντας ταυτόχρονα το σώμα να αποτοξινωθεί. Επιπρόσθετα, ένα τσαμπί με σταφύλια είναι ιδανικό για μετά την προπόνηση ή έντονη άσκηση, καθώς περιέχει υψηλή συγκέντρωση ηλεκτρολυτών. Το σταφύλι αποτελεί ακόμη εξαιρετική πηγή φυτικών ινών, οι οποίες συντηρούν την καλή λειτουργία του εντέρου και μπορεί να βοηθήσει σε καταστάσεις δυσπεψίας και δυσκοιλιότητας. Παράλληλα, η αντιοξειδωτική δράση του μικρού σταφυλιού δεν είναι καθόλου αμελητέα και βρίσκεται κυρίως στη φλούδα του και λιγότερο στη σάρκα του, η οποία καταναλώνεται με μία μπουκιά.

Πώς απολαμβάνουμε το σταφύλι;
Εκτός από την πανεύκολη φρέσκια εκδοχή του, το σταφύλι τρυπώνει σε αρκετές συνταγές και αποκτά πολλές μορφές.

ως ορεκτικό
πάνω σε μία μπρουσκέτα με κατσικίσιο τυρί

ως σαλάτα
δίπλα στα πράσινα λαχανικά, υπάρχει πάντα χώρος για ένα σταφύλι

ως κυρίως
το σταφύλι αγαπά τον αλμυρό του εαυτό. Για αυτό, και ταιριάζει μαεστρικά με μεθυσμένο κοτόπουλο.

ως επιδόρπιο
χαρίζοντας μας δροσιστική και αναζωογονητική αίσθηση στον ουρανίσκο.

ως smoothie
το σταφύλι διαλύεται στο μπλέντερ, αναμιγνύεται με άλλα συστατικά και κάπως έτσι ένα χορταστικό – και άκρως υγιεινό – smoothie γεννιέται.

ως ποτό
μπορεί η σκέψη να κατευθύνεται προς το κρασί, όμως, το σταφύλι απολαμβάνεται και εντός ενός μεθυστικού κοκτέιλ. Απολαύστε υπεύθυνα!

Δείτε παρακάτω τις συνταγές που επιλέξαμε για εσάς

Το σταφύλι ως ορεκτικό

Μπρουσκέτες με κατσικίσιο τυρί και σταφύλια
Ένα νόστιμο και εύκολο ορεκτικό που αξιοποιεί τα σταφύλια. Ταιριάξει εξαιρετικά πλάι σε ένα ποτήρι καλά κρυωμένο Sauvignon Blanc.

Τάρτα με γαλοπούλα και σταφύλια
Μια μοναδικά γευστική τάρτα, που μπορείτε να σερβίρετε ως πρώτο πιάτο ή ακόμη και να την απολαύσετε ως σνακ. Ένα της κομμάτι δεν είναι αρκετό.

Τυρομπαλάκια με σταφύλια
Μέσα σε κάθε τυρένιο μπαλάκι κρύβεται μια ρόγα από σταφύλι. Καλή απόλαυση!

Το σταφύλι στη σαλάτα

Πολύχρωμη σαλάτα με σταφύλια, ανθότυρο και αμύγδαλα
Μια δροσερή σαλάτα με σταφύλια, πολλά χρώματα και ποικιλία γεύσεων που θα συνοδεύσει τέλεια στο τραπέζι ένα ψητό κρέας ή κοτόπουλο.

Σαλάτα με αντίδια, κερκυραϊκό νούμπουλο και ρόγες ξανθού σταφυλιού
Μία χορταστική σαλάτα με νούμπουλο, ένα καπνιστό αλλαντικό από την Κέρκυρα, που φτιάχνεται από κόντρα φιλέτο χοιρινού το οποίο, αφού παστωθεί και αρωματιστεί με μπαχαρικά, τυλίγεται σε φυσικό έντερο και καπνίζεται.

Σπανάκι και παντζαρόφυλλα με ψητό χταπόδι, σταφύλια και σος πετιμέζι
Το γλυφό σπανάκι συνδυάζεται με την παράξενη γεύση του παντζαρόφυλλου, μαζί με χταπόδι, μαγειρεμένο με πορτοκάλι.

Το σταφύλι στο κυρίως

Φιλέτο γαλοπούλας γεμιστό με σταφύλια, σύκα και ροδάκινα
Η γαλοπούλα, όπως και το κοτόπουλο, αγαπούν τις γλυκόξινες γεύσεις και ταιριάζουν πολύ με φρούτα. Στις αρχές του φθινοπώρου τα σταφύλια και τα σύκα που είναι στα φόρτε τους, παρέα με τα τελευταία ροδάκινα της εποχής γίνονται ο ιδανικός συνοδός της γαλοπούλας.

Ψαρονέφρι µε άγριο ρύζι και τηγανητή µπανάνα
Το ψαρονέφρι μαγειρεύεται σε χυμό φρέσκων σταφυλιών, αρωματίζεται με λουίζα και ξύσμα λεμονιού και σερβίρεται με άγριο ρύζι και τηγανητές μπανάνες.

Λαβράκι με κόκκινα και μαύρα σταφύλια
Σε αυτή τη συνταγή, καρποί των αμπελιών συνδυάζονται εξαιρετικά με το ψάρι, δίνοντας ένα νόστιμο και ελαφρύ πρώτο πιάτο, ό,τι πρέπει για τα πρώτα φθινοπωρινά τραπέζια.

Το σταφύλι ως επιδόρπιο

Τάρτα με γέμιση από καρυδόψιχα και σοταρισμένα σταφύλια
Οι τάρτες φρούτων είναι από τα πιο αγαπημένα μας γλυκίσματα. Σε αυτή τη συνταγή, κάθε της σημείο είναι στην εντέλεια του.

Κρέμα ανθότυρου με άρωμα λιμοντσέλο και σοτέ ρόγες σταφυλιού
Ανάλαφρο επιδόρπιο με ανθότυρο, σταφίδες, σταφύλια και φίνο άρωμα λεμονιού.

Εύκολο cheesecake σταφύλι
Ένα νόστιμο cheesecake με το φρούτο που πρωταγωνιστεί αυτήν την εποχή, το σταφύλι.

Το σταφύλι ως ποτό

Grape mojito
Μία εναλλακτική πρόταση για mojito με σταφύλια και χωρίς αλκοόλ.