Έπειτα από την κρεατοφαγία των γιορτών, έχουμε ανάγκη από αποτοξίνωση, αποχή από το κρέας, τα λίπη και τα γλυκά, περισσότερα φρούτα και λαχανικά στο μενού μας. Αν θες να το πας και ένα βήμα παραπέρα, υπάρχει και η τάση του Veganuary, όπου μπορείς να συμμετάσχεις, να γίνεις vegan για έναν μήνα, προβάροντας έναν πιο υγιεινό και πιο κοντά στη φύση τρόπο ζωής και διατροφής.

Η στροφή προς τα λαχανικά επιβάλλει νέες ιδέες για συνταγές. Ωστόσο, περισσότερες βιταμίνες κερδίζουμε όταν καταναλώνουμε τα λαχανικά ωμά. Πέρα από τα κλασικά που γνωρίζεις και χρησιμοποιείς, σου έχουμε παρακάτω μια λίστα με 7 λαχανικά που μπορείς να καταναλώνεις ωμά αλλά δεν το ξέρεις:

Κουνουπίδι

Μπορεί να έχεις ήδη δοκιμάσει ωμό κουνουπίδι. Ενδέχεται να σου αρέσει και περισσότερο από το βρασμένο και έτσι παίρνεις και περισσότερες βιταμίνες. Ταιριάζει υπέροχα μέσα σε σαλάτες ενώ συνοδεύει τέλεια το χούμους. Ωστόσο, αν και με αυτόν τον τρόπο κρατά τις βιταμίνες του- βιταμίνη C, K και φυτικές ίνες- γίνεται πιο δύσπεπτο. Παράλληλα, πρέπει να μεριμνήσεις το σωστό πλύσιμό του καθώς είναι επιρρεπές σε βακτήρια.

Κόκκινες γλυκοπατάτες

Γίνονται τέλειος πουρές, είναι υπέροχες ψητές, μπαίνουν ακόμα και σε γλυκές τάρτες. Ωστόσο για να πάρεις το μάξιμουμ των βιταμινών τους μπορείς να τις καταναλώσεις και ωμές. Επειδή είναι λίγο σκληρές για να τις καταναλώσεις έτσι -το πιο πιθανό είναι να σπάσεις κανένα δόντι- ο ιδανικός τρόπος για να φας ωμές γλυκοπατάτες είναι να τις τρίψεις μέσα σε σαλάτα.

Kale

Το kale είναι πλούσιο σε βιταμίνη C, K, φυτικές ίνες και αντιφλεγμονώδεις ουσίες. Τα τελευταία χρόνια έχει μπει στη διατροφή μας μέσω της μόδας των kale chips. Ωστόσο, εννοείται ότι καταναλώνεται και ωμό, μα αρκετό ελαιόλαδο στη σαλάτα και με αυτόν τον τρόπο είναι πιο θρεπτικό.

Σελινόριζα

Η σελινόριζα είναι πολύ θρεπτική και μπορεί εύκολα να δώσει έξτρα νοστιμιά, σώμα και γεύση σε μια σούπα. Ωστόσο, άμα την κόψετε σε λεπτά κομματάκια, μπορεί να ταιριάξει άνετα σε οποιαδήποτε σαλάτα και εσείς να απολαύσετε τα θρεπτικά της συστατικά στο μάξιμουμ.

Λαχανάκια Βρυξελλών

Δεν είναι το αγαπημένο λαχανικό κανενός. Ωστόσο έχετε δοκιμάσει να τα καταναλώσετε ωμά; Αν τα ψιλοκόψετε σαν το λάχανο, εντάσσονται σε πολλές σαλάτες ενώ ταιριάζουν πολύ και με το ρόδι αλλά και με το αβοκάντο για ένα ιδιαιτέρα θρεπτικό αποτέλεσμα.

Κολοκυθάκια

Μπορεί να τα λατρεύετε τηγανητά, να τα αγαπάτε μέσα στο μπριάμ, να τα λατρεύετε γεμιστά, αλλά σίγουρα δεν έχετε σκεφτεί να τα καταναλώσετε ωμά. Αν τα ψιλοκόψετε, μπορείτε άνετα να τα καταναλώσετε ωμά και να επωφεληθείτε στο έπακρο από τη βιταμίνη C και Β που περιέχουν. Είναι σαν μια εναλλακτική του αγγουριού μέσα σε σαλάτες.

Baby corn

Δεν είμαστε πολύ συνηθισμένοι σε αυτό το λαχανικό αλλά το βρίσκουμε συχνά μέσα σε πιάτα ή σαλάτες που παραγγέλνουμε απ’ έξω. Αν το πετύχουμε στο σουπερμάρκετ ή το μανάβικό μας, μπορούμε άνετα να το καταναλώσουμε ωμό μέσα στις σαλάτες μας. Αν και μικρό σε μέγεθος, κρύβει μέσα του πολλές βιταμίνες, όπως Α και C, αλλά και ασβέστιο. Μπορείτε είτε να το κόψετε σε λωρίδες και να το εντάξετε ως ένα τραγανό στοιχείο στη σαλάτα σας είτε να το καταναλώσετε και ολόκληρο ως σνακ μαζί με γουακαμόλε ή χούμους, σε μια υγιεινή πρόταση dip λαχανικών.