Τα Σαββατοκύριακα συνήθως το ρίχνουμε έξω όμως μπορούμε να περάσουμε επίσης όμορφα και παρεΐστικα με φίλους στο σπίτι καλώντας τους για ένα κοκτέιλ, που θα φτιαξουμε με τα χεράκια μας!

Πριν ξεκινήσετε οτιδήποτε, όμως, θα πρέπει να εξοπλιστείτε με τα απαραίτητα εργαλεία για να φτιάξετε, αλλά και για να σερβίρετε σωστά τις δημιουργίες σας. Ιδού μερικές οδηγίες που θα σας φανούν ιδιαίτερα χρήσιμες.

Το σέικερ
Θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και ως ο «βασιλιάς των μπαρ», μιας και είναι το βασικότερο από τα εργαλεία που δεν πρέπει να λείπουν από το προσωπικό σας μπαρ. Το boston shaker είναι στιλάτο, αρκετά πρακτικό, αποτελείται από ένα μεταλλικό σκεύος και ένα mixing glass, αλλά έχει ένα βασικό μειονέκτημα: δεν διαθέτει σουρωτήρι, σε αντίθεση με τα κλασικά-μεταλλικά πάντα-σέικερ που έχουν ενσωματωμένο.

 

shutterstock_64987300

Μπλέντερ
Για συνταγές με φρέσκα φρούτα, θρυμματισμένο πάγο και καταπληκτικά δροσερά κοκτέιλ με υφή γρανίτας, σκέφτεστε καλύτερο σύμμαχο από ένα δυνατό μπλέντερ; Η ίδια δουλειά βέβαια γίνεται και με ένα οποιοδήποτε multi.

shutterstock_84133486

Σουρωτήρι
Απαραίτητο αξεσουάρ που συγκρατεί συστατικά (πάγο, κουκούτσια, φλούδες κ.λ.π) τα οποία δεν θέλετε να πέσουν στο ποτήρι. Οι επαγγελματίες χρησιμοποιούν ειδικά ανοξείδωτα σουρωτήρια γι’ αυτή τη δουλειά, τα strainers, αλλά και ένα απλό κάνει.

shutterstock_2753569

Μεζούρες
Για να φτιάξετε το σωστό κοκτέιλ χρειάζεται ακρίβεια στις δόσεις. Οι μεζούρες κάθε είδους, ειδικά οι διπλές κωνικές (jiggers), δεν σας δίνουν και πολλά περιθώρια για να…ξεφύγετε. Διαφορετικά, χρησιμοποιήστε ένα οποιοδήποτε μετρητή ml.

shutterstock_47377987

Γουδοχέρι
Ένα ξύλινο, ανοξείδωτο ή κεραμικό γουδοχέρι θα φανεί πολύ χρήσιμο όταν θέλετε να λιώσετε μυρωδικά, φρούτα ή ζάχαρη στον πάτο του ποτηριού.

shutterstock_8565595

Πώς να ετοιμάσετε γρήγορα και εύκολα…

Σιρόπι ζάχαρης
Σε ένα σέικερ ή ποτήρι ρίχνετε 1 μέρος ζάχαρη και 1 μέρος νερό, ίσα κατά όγκο. Ανακατεύετε με κουτάλι ή αναδευτήρι μέχρι να διαλυθεί τελείως η ζάχαρη. Αν θέλετε να διαλυθεί πιο γρήγορα, χρησιμοποιήστε ζεστό νερό. Αποθηκεύετε το σιρόπι σε γυάλινο μπουκάλι στο ψυγείο για ένα μήνα. Εκτός ψυγείου διατηρείται για 3-4 μέρες περίπου.

Σιρόπι μελιού
Σε ένα σέικερ ή ποτήρι ρίχνετε 1 μέρος μέλι και 1 μέρος ζεστό νερό, ίσα κατά όγκο. Ανακατεύετε με κουτάλι ή αναδευτήρι μέχρι να διαλυθεί τελείως το μέλι. Αποθηκεύετε το σιρόπι σε γυάλινο μπουκάλι στο ψυγείο για ένα μήνα. Εκτός ψυγείου διατηρείται για 3-4 μέρες περίπου.

shutterstock_217232566

Μεθυσμένα tips
* Μετράτε πάντα τα συστατικά σας και μην κάνετε υπερβολές στις δοσολογίες.
* Μη χρησιμοποιείτε τριμμένο πάγο στο σέικερ, γιατί λιώνει πολύ γρήγορα. Θρυματίστε τον στο τέλος, όταν θα σερβίρετε το ποτό.
* Επειδή η λεπτομέρεια κάνει τη διαφορά, ένα καλό κοκτέιλ προϋποθέτει φρέσκο χυμό. Η δουλειά θα γίνει πολύ πιο εύκολα με έναν αποχυμωτή.
* Για τα απλά κοκτέιλ χρησιμοποιήστε παγάκια από χυμό αντί από νερό, το αποτέλεσμα θα σας εκπλήξει.
* Για τα σορμπέ σας, χρησιμοποιήστε χοντρό καλαμάκι.

Και μερικές προτάσεις
Espresso Martini
Πικάντικο Bloody Mary
Black Forest Martini
Honey Cocktail