Ωμοί, ψητοί, πολτοποιημένοι σε μορφή βουτύρου, αλατισμένοι ή ανάλατοι, οι ηλιόσποροι, στηρίζουν, όσο λίγα υλικά της κουζίνας μας, τη φιλοσοφία του υγιεινού τσιμπολογήματος. Και όχι μόνο! Μας βοηθούν να αντιμετωπίσουμε τις απογευματινές λιγούρες, οι οποίες πολύ συχνά, κρύβουν θερμιδικούς κινδύνους και σκέψεις αμαρτωλές για επιδρομές, σαν να μην υπάρχει αύριο, στα ντουλάπια ή στο ψυγείο μας.

Με ιδέες, λοιπόν, για εύκολα και γρήγορα σνακς που και χορτάτους μας κρατάνε για ώρες και μας βγάζουν από τη δύσκολη θέση όταν θέλουμε να φάμε κάτι στα γρήγορα, οι ηλιόσποροι ξυπνούν τόσο απλά μέσα μας τον βιρτουόζο αρτοποιό ή τον pastry chef! Αυτές είναι μερικές γρήγορες, υγιεινές και κυρίως εμπνευσμένες συνταγές για εύκολα απογευματινά σνακς με ηλιόσπορους, που θα μας κάνουν τον φετινό χειμώνα να τσιμπολογούμε, στο σπίτι, στο γραφείο ή στον δρόμο, non stop και χωρίς τύψεις!


Αφράτα κριτσίνια με ηλιόσπορους

Μόνα τους, βουτηγμένα σε dips, με λίγο κρασί, τυρί και προσούτο ή ακόμα και για απογευματινό κολατσιό στο πλαίσιο μίας ισορροπημένης διατροφής, τα συγκεκριμένα κριτσίνια φτιάχνονται εύκολα, χωρίς πολλά υλικά και μπορούν να κορέσουν την πείνα μας στο λεπτό. Συν τοις άλλοις είναι και πολύ υγιεινά, καθώς εκτός από τα θρεπτικά στοιχεία του ηλιόσπορου συνδυάζουν και τις superfood ιδιότητες του κολοκυθόσπορου και του λιναρόσπορου.

Υλικά (για 25-30 κριτσίνια)
500 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
1 ½ φλιτζ. νερό
1 ½ φλιτζ. σπορέλαιο
½ φλιτζ. κολοκυθόσπορο
½ φλιτζ. ηλιόσπορο
½ φλιτζ. λιναρόσπορο
Μία πρέζα αλάτι

Διαδικασία
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι, το νερό και το σπορέλαιο, μέχρι να γίνουν μία εύπλαστη ζύμη. Χωρίζουμε τη ζύμη σε μικρά κομμάτια και την πλάθουμε σε κριτσίνια. Τα τοποθετούμε σε λαδωμένη ταψί και ψήνουμε για περίπου 20 λεπτά.


Μπάρες δημητριακών με χουρμάδες και ηλιόσπορους

Οι μπάρες δημητριακών είναι ίσως το δημοφιλέστερο απογευματινό σνακ που είθισται να καταναλώνεται καθημερινά, από εκατομμύρια ανθρώπους, οποιουδήποτε διατροφικού προφίλ, στον πλανήτη. Χορταστικές, γεμίζουν τον οργανισμό με ενέργεια και βιταμίνες (ειδικά αν είναι χειροποίητες) και επιτρέπουν δεκάδες παραλλαγές σε συνδυασμούς υλικών, ανάλογα με τα γούστα ή τις θρεπτικές ιδιότητες που θέλουμε να τους προσδώσουμε.

Υλικά (για 14-16 μπάρες)
½ φλιτζ. σουσάμι
½ φλιτζ. σπόροι κάνναβης
½ φλιτζ. ηλιόσποροι
½ φλιτζ. χουρμάδες (αποξηραμένοι και χωρίς κουκούτσι)
½ φλιτζ. φυστικοβούτυρο ή ταχίνι
½ κουτ. γλυκού αλάτι
150 γρ. σταγόνες σοκολάτας (προαιρετικά)

Διαδικασία
Ρίχνουμε στον κάδο του μπλέντερ τους σπόρους κάνναβης, το σουσάμι, τους ηλιόσπορους και χτυπάμε μέχρι να ομογενοποιηθούν. Προσθέτουμε τους χουρμάδες, το φυστικοβούτυρο (ή το ταχίνι) και το αλάτι και ξαναχτυπάμε για ακόμα 2΄-3΄. Προαιρετικά προσθέτουμε στο τέλος, τις σταγόνες σοκολάτας, χωρίς να χτυπήσουμε, ανακατεύοντας μόνο με το χέρι. Σε ένα τετράγωνο ταψί στρώνουμε μία λαδόκολλα καλύπτοντας και τα πλαϊνά τοιχώματα και ρίχνουμε τη ζύμη (πρέπει να είναι πηχτή και κολλώδης). Την πιέζουμε μέχρι να καλύψουμε όλη την επιφάνεια του ταψιού και την τοποθετούμε στο ψυγείο για περίπου 45’ μέχρι να σφίξει. Βγάζουμε από το ψυγείο και κόβουμε σε τετράγωνες ή ορθογώνιες μερίδες.


Μπισκότα καρύδας με ηλιόσπορους

Τα μπισκότα, όσο και αν τα έχουμε ταυτίσει στο μυαλό μας με ένα μοντέλο ανθυγιεινής διατροφής, όταν είναι σπιτικά και φτιάχνονται με αγνά και θρεπτικά υλικά, μπορούν να γίνουν μία εξαιρετική επιλογή για πρωινό ή ακόμα και για απογευματινό σνακ. Τα συγκεκριμένα μπισκότα συνδυάζουν τη γλυκύτητα της καστανής ζάχαρης με τους αλατισμένους ηλιόσπορους, ένας συνδυασμός που απογειώνεται και από την προσθήκη καρύδας.

Υλικά (για 40 μπισκότα)

½ φλιτζ. βούτυρο ανάλατο (σε θερμοκρασία δωματίου)
½ φλιτζ. λάδι καρύδας
1 φλιτζ. ζάχαρη καστανή
2 μεγάλα αυγά
1 κουτ. γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
2 φλιτζ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κουτ. γλυκού μαγειρική σόδα
½ κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
2 φλιτζ. βρώμη
1 φλιτζ. τριμμένη καρύδα
1 φλιτζ. ψημένο και αλατισμένο ηλιόσπορο

Διαδικασία
Χτυπάμε στο μίξερ το βούτυρο με τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν. Προσθέτουμε τα αυγά, το λάδι καρύδας και το εκχύλισμα βανίλιας και ξαναχτυπάμε για ακόμα 3΄-4΄. Σε ένα ξεχωριστό μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ και τη σόδα. Ενώνουμε τα δύο μείγματα και ξαναχτυπάμε στο μίξερ μέχρι να ομογενοποιηθούν. Στο τέλος προσθέτουμε τη βρώμη, το τρίμα καρύδας και τους ηλιόσπορους και ανακατεύουμε με μία κουτάλα ή με το χέρι.
Πλάθουμε στρογγυλές μπαλίτσες και τις τοποθετούμε, σε απόσταση τη μία από την άλλη (απλώνουν καθώς ψήνονται), πάνω σε λαδόκολλα με την οποία έχουμε καλύψει το ταψί μας. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου, στις αντιστάσεις για 8΄-10΄.