Έχουμε συνηθίσει τον κουρκουμά είτε σε ρόφημα είτε σε αλμυρές συνταγές. Έχετε δοκιμάσει ωστόσο να τον εντάξετε και σε γλυκά; Δεν έχετε παρά να δοκιμάσετε κάποια από τις παρακάτω συνταγές για να… πασπαλίσετε την καθημερινότητά σας με χρυσαφένια γλύκα.

Δείτε παρακάτω τις προτάσεις μας:

Μπισκότα βουτύρου με κομμάτια σοκολάτας και κουρκουμά

Υλικά
200 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
150 γρ. βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου
100 γρ. ζάχαρη
1 αυγό
100 γρ. σοκολάτα, ψιλοκομμένη
1 κουτ. γλυκού κουρκουμά
1 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
1 πρέζα αλάτι

Διαδικασία
Σε ένα μπολ, ανακατεύουμε το αλεύρι με τον κουρκουμά, το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι. Σε ένα άλλο μπολ, ρίχνουμε το βούτυρο και τη ζάχαρη και χτυπάμε με το μίξερ χειρός, έως ότου το μίγμα μας, αφρατέψει. Προσθέτουμε το αυγό και συνεχίζουμε να χτυπάμε για ακόμα 1′. Ρίχνουμε το περιεχόμενο του πρώτου μπολ με τα στερεά υλικά στο δεύτερο και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθούν.

Προσθέτουμε τα κομματάκια σοκολάτας και ανακατεύουμε ξανά. Καλύπτουμε το ταψί μας με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος και σχηματίζουμε μικρές μπάλες από ζύμη, στρώνοντάς τες τη μία δίπλα στην άλλη αφήνοντας χώρο μεταξύ τους. Ψήνουμε, σε προθερμασμένο φούρνο στους 180° C για περίπου 15-18′, μέχρι να αποκτήσουν χρυσαφί χρώμα. Αφήνουμε τα μπισκότα στο ταψί μέχρι να κρυώσουν και σερβίρουμε.

Κέικ μήλου με κουρκουμά

Υλικά
2 μεγάλα μήλα, τριμμένα
2 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κουτ. γλυκού κουρκουμά
1 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
1 κουτ. γλυκού κανέλα
1/2 φλιτζ. σιρόπι αγαύης
1/2 φλιτζ. βούτυρο ανάλατο
1/2 φλιτζ. ζάχαρη
2 αυγά
1/2 φλιτζ. γάλα

Διαδικασία
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180° C. Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε τα τριμμένα μήλα με την κανέλα και τον κουρκουμά. Σε ένα άλλο μπολ, ανακατεύουμε το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ. Σε ένα μικρότερο μπολ, ανακατεύουμε με μίξερ χειρός το βούτυρο, τη ζάχαρη, τα αυγά, το γάλα και το σιρόπι αγαύης, μέχρι το μείγμα να αφρατέψει.

Προσθέτουμε σε αυτό το μπολ, το περιεχόμενο των δύο άλλων και ανακατεύουμε καλά μέχρι να ομογενοποιηθούν. Ρίχνουμε το μείγμα σε μία βουτυρωμένη φόρμα για κέικ (εναλλακτικά σε ένα βουτυρωμένο ταψί) και ψήνουμε για περίπου 40-45′. Αφήνουμε το κέικ να κρυώσει για λίγα λεπτά πριν το κόψουμε σε φέτες.

Pancakes με μέλι και κουρκουμά

Υλικά

1,5 φλιτζ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
3 κουτ. γλυκού κουρκουμά
1 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
1/2 κουτ. γλυκού αλάτι
1/4 κουτ. γλυκού μπαχαρικά της επιλογής σας (π.χ. κανέλα, γαρίφαλο, γλυκάνισο)
1 κουτ. σούπας ζάχαρη
1 1/4 φλιτζ. γάλα
1 αυγό
2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο

Διαδικασία
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι, τον κουρκουμά, το μπέικιν πάουντερ, το αλάτι, τα μπαχαρικά και τη ζάχαρη. Σε ένα δεύτερο μπολ ανακατεύουμε το γάλα, το αυγό και το ελαιόλαδο. Προσθέτουμε το υγρό μείγμα στο ξηρό και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθεί.

Σε ένα καυτό τηγάνι με λίγο ελαιόλαδο, ρίχνουμε μία δόση του μείγματος (ένα pancake αντιστοιχεί σε μία βαθιά κουτάλα της σούπας γεμάτη). Ψήνουμε ένα-ένα τα pancakes για 2-3′ από τη μία πλευρά, μέχρι να δημιουργηθούν φουσκάλες στην επιφάνεια, και μετά τα γυρίζουμε και τα ψήνουμε για άλλα 2-3′ από την άλλη πλευρά. Σερβίρουμε τα pancakes και βάζουμε από πάνω ό,τι topping θέλουμε (μέλι, μπανάνες, φρούτα, σοκολάτα).