Γλυκές ή αλμυρές κρέπες; Ακόμα δεν έχω καταφέρει να απαντήσω με ειλικρίνεια σε αυτό το ερώτημα – λες και πρέπει οπωσδήποτε να επιλέξω μεταξύ των δύο αιώνιων αντιπάλων!- ωστόσο έχω καταλήξει σε ένα θεμελιώδες συμπέρασμα: Σημασία δεν έχει αν είσαι φίλος της μίας κατηγορίας ή της άλλης. Σημασία έχει να ποντάρεις δημιουργικά στα fillings, στις γεμίσεις δηλαδή που θα σε κάνουν να ερωτευτείς τα γλυκά, έστω και αν είσαι groupie των αλμυρών ή να μπεις στον πειρασμό για πιο savory γεύσεις ενώ στην πραγματικότητα είσαι αμετανόητος γλυκατζής.

Ακολούθησε τις παρακάτω συνταγές για να γεμίσεις εύκολα και δημιουργικά τις κρέπες σου, βγαίνοντας από το αδιέξοδο σε ποια από τις δύο κατηγορίες «παίζεις» πιο επιδέξια. Με γλυκά ή αλμυρά υλικά που μπορείς άνετα να βρεις στο μπακάλικο ή στο σούπερ μάρκετ της γειτονιάς σου, θα εμπνευστείς και θα καταλάβεις ποιοι συνδυασμοί είναι αυτοί που ιντριγκάρουν περισσότερο τον ουρανίσκο σου. Σήκωσε, λοιπόν, τα μανίκια, βάλε το τηγάνι στη φωτιά, ακολούθησε κατά γράμμα τις συνταγές και… «Bon appétit»!

Με φράουλες και cream cheese
Τα περισσότερα φρούτα, στην pastry κουζίνα, βρίσκουν το ιδανικό ταίρι τους σε ένα μπολ cream cheese. Ένα από αυτά είναι και οι φράουλες. Εδώ, συνδυάζουμε τις φράουλες ( ή εναλλακτικά τα ροδάκινα, τώρα που είναι και η εποχή τους) με το cream cheese το οποίο αναμιγνύουμε με πρόβειο ή αγελαδινό γιαούρτι και δεν ξεχνάμε να προσθέσουμε και λίγο μέλι, για την απαραίτητη γλυκύτητα.

Υλικά ( γέμιση για 8 κρέπες)
1 κιλό φράουλες
1 κεσεδάκι cream cheese (ανάλατο)
1 κεσεδάκι πρόβειο ή αγελαδινό γιαούρτι
2 κουτ. σούπας μέλι (εναλλακτικά 3 κουτ. σούπας ζάχαρη καρύδας)
Ζάχαρη άχνη (προαιρετικά για το πασπάλισμα)

Διαδικασία
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε με το μίξερ χειρός, το cream cheese με το γιαούρτι, μέχρι να ομογενοποιηθούν. Προσθέτουμε το μέλι και συνεχίζουμε να ανακατεύουμε για ακόμα 2′. Κόβουμε σε λεπτές φέτες τις φράουλες. Απλώνουμε στη μισή επιφάνεια της κρέπας, μία ποσότητα από το μίγμα του τυριού με το γιαούρτι. ‘Επειτα απλώνουμε σε διάταξη τις φέτες από τις φράουλες. Διπλώνουμε την κρέπα, πασπαλίζουμε προαιρετικά με ζάχαρη άχνη, γαρνίρουμε με φράουλες (αν έχουν περισσέψει) και σερβίρουμε.


Με ψητά λαχανικά και κατσικίσιο τυρί

Ο τέλειος συνδυασμός για όλους εμάς που αγαπάμε τις μεσογειακές γεύσεις και τις αλμυρές γεμίσεις στις κρέπες μας. Προϋποθέτει, βέβαια, μία σχετικά πιο χρονοβόρα διαδικασία, καθώς πρέπει πρώτα να ψήσουμε τα λαχανικά μας στο φούρνο, όμως το τελικό αποτέλεσμα αξίζει την έξτρα αναμονή.

Υλικά (γέμιση για 8 κρέπες)
15 κουτ. σούπας κατσικίσιο τυρί (θρυμματισμένο με το χέρι)
4 φλυτζάνια ψητά λαχανικά (πιπεριές, μελιτζάνες, μανιτάρια και κρεμμύδια)
Αλάτι χοντρό
Φρεσκοαλεσμένο πιπέρι
25-30 ντοματίνια και 16-20 σπαράγγια (προαιρετικά για γαρνίρισμα)

Διαδικασία
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200°C. Κόβουμε σε κύβους τα λαχανικά, τα αλατοπιπερώνουμε, τα ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο και τα ψήνουμε στις αντιστάσεις για περίπου 25-30’ έως ότου αρχίσουν να μαλακώνουν. Τα βγάζουμε από τον φούρνο και τα αφήνουμε για λίγο να κρυώσουν. Στρώνουμε σε ένα πιάτο την κρέπα. Καλύπτουμε τη μισή της επιφάνεια με θρυμματισμένο κατσικίσιο τυρί και από επάνω μία στρώση με τα λαχανικά μας. Κλείνουμε την κρέπα. Εναλλακτικά, τυλίγουμε την κρέπα σε ρολό και σερβίρουμε. Γαρνίρουμε προαιρετικά με ντοματίνια ή/και βρασμένα σπαράγγια.

Με αυγό και prosciutto
Σήμα κατατεθέν σε κάθε brunch που σέβεται τη φήμη του, το αυγό. Όταν κιόλας αυτό συναντά την φινετσάτη και βελούδινη γεύση του prosciutto και μάλιστα πάνω σε μία ανοιχτή κρέπα, τότε έχουμε κάθε λόγο να φωνάζουμε ξανά και ξανά «Delizioso»!

Υλικά (γέμιση για 4 κρέπες)
4 αυγά μεγάλα
4 φέτες prosciutto
2-3 σχοινόπρασα (προαιρετικά για γαρνίρισμα)
Αλάτι
Πιπέρι

Διαδικασία
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C. Τοποθετούμε πάνω στο ταψί που έχουμε καλύψει με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος, τις 4 κρέπες ανοιχτές. Προσθέτουμε στην επιφάνειά τους από μία φέτα prosciutto και έπειτα σπάμε ένα αυγό στο κέντρο κάθε κρέπας. Διπλώνουμε προσεκτικά τις άκρες τους, δίνοντάς τους τετράγωνο σχήμα και αφήνοντας ανοιχτό στο κέντρο το αυγό. Ψήνουμε στους 200 βαθμούς για 12′ ή έως ότου δούμε τα ασπράδια των αυγών να έχουν «δέσει». Σερβίρουμε, αλατοπιπερώνουμε και γαρνίρουμε προαιρετικά με ψιλοκομμένο σχοινόπρασο.


Με sauce λεμόνι-καραμέλα

Τα γλυκά που βγάζουν μία βελούδινη οξύτητα, πάντα φέρνουν μέσα από την αντιφατική φύση των υλικών τους, ένα ενδιαφέρον αποτέλεσμα στο πιάτο μας. Ειδικά όταν πρόκειται για κρέπες, οι οποίες δίνουν αφορμές για να συναντηθεί η οξύτητα του λεμονιού με τη γλυκάδα της καραμέλας και οι δυο μαζί να γίνουν ένα, σε μία άκρως ιντριγκαδόρικη sauce.

Υλικά για τη sauce (για 6 κρέπες)
1 φλιτζάνι ζάχαρη
½ φλιτζάνι νερό
3 κουτ. σούπας χυμό λεμονιού
1 κουτ. σούπας limoncello
2 κουτ. σούπας ανάλατο βούτυρο, κομμένο σε κύβους

Διαδικασία
Σε ένα κατσαρολάκι ρίχνουμε ¼ του φλιτζανιού νερό και προσθέτουμε τη ζάχαρη για να ετοιμάσουμε το σιρόπι μας. Μόλις το σιρόπι πάρει βράση και γίνει σκούρο πορτοκαλί, το αποσύρουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε τον χυμό λεμονιού, το limoncello, το βούτυρο και το υπόλοιπο νερό. Ανακατεύουμε και περιχύνουμε με αυτό, όσο είναι ακόμα ζεστό, τις κρέπες μας.

Υλικά για τις γλασαρισμένες φέτες λεμονιού (προαιρετικά για το γαρνίρισμα)
2 μεσαία λεμόνια
1 φλιτζάνι ζάχαρη
1 φλιτζάνι νερό
2 κουτ. σούπας χυμός λεμονιού

Διαδικασία
Κόβουμε τα λεμόνια σε 12 πολύ λεπτές φέτες και έπειτα αφαιρούμε τα κουκούτσια. Σε ένα μεγάλο φαρδύ τηγάνι ρίχνουμε τη ζάχαρη και τον χυμό λεμονιού και τα αφήνουμε να βράσουν σε μέτρια φωτιά μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη. Προσθέτουμε σε μια στρώση και τις φέτες λεμονιού και τις σιγοβράζουμε γυρίζοντάς τες και από τις δύο πλευρές, για περίπου 15′. Απομακρύνουμε τις φέτες από τη φωτιά και τις τοποθετούμε σε μία επιφάνεια στρωμένη με λαδόκολλα τη μια δίπλα στην άλλη. Τις αφήνουμε για μια ώρα, μέχρι να κρυώσουν καλά. Στο τέλος γαρνίρουμε με αυτές, τις κρέπες μας.


Με μήλα σωτέ

Τα μήλα, ανάλογα με την μαεστρία με την οποία έχουν μαγειρευτεί και με τα υλικά με τα οποία έχουν μιξαριστεί, μπορεί να φτιάξουν ονειρεμένες γεμίσεις σε γλυκές κρέπες. Εδώ τα φτιάχνουμε σωτέ, προσθέτοντας ένα ακόμα αγαπημένο υλικό, την κανέλα. Προαιρετικά μπορούμε να προσθέσουμε και μία μπάλα παγωτό βανίλια.

Υλικά (γέμιση για 6 κρέπες)
5 μήλα (καθαρισμένα και κομμένα το καθένα σε 12 λεπτές φέτες)
½ φλιτζάνι νερό
1 κουτ. σούπας βούτυρο ανάλατο
1 κουτ. σούπας χυμός λεμονιού
2 κουτ. σούπας ζάχαρη
½ κουτ. γλυκού κανέλα
¼ φλιτζανιού αποξηραμένα κεράσια ή cranberries

Διαδικασία
Σε ένα μεγάλο τηγάνι λιώνουμε το βούτυρο και έπειτα προσθέτουμε τα μήλα, τον χυμό λεμονιού, τη ζάχαρη, την κανέλα και το νερό. Τα αφήνουμε να μαγειρευτούν μέχρι να μαλακώσουν (για περίπου 15′). Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε τα cranberries ή τα κεράσια. Περιμένουμε έως ότου έρθει σε θερμοκρασία δωματίου, περιχύνουμε με το μείγμα τις κρέπες και σερβίρουμε.


Με τόνο και sauce vinaigrette

Δροσερές, light και εξαιρετικά εύκολες στην παρασκευή τους, αυτές οι κρέπες μας βάζουν στην κουζίνα, όλες τις εποχές αλλά ειδικά τώρα το καλοκαίρι, καθώς ταιριάζουν φανταστικά με ένα ποτήρι παγωμένη μπύρα. Τα φύλλα ρόκας στο γαρνίρισμα προσθέτουν έξτρα νοστιμιά και ένταση στο πιάτο, όπως και η sauce vinaigrette που περιχύνεται από πάνω.

Υλικά (γέμιση για 8 κρέπες)
230 γρ. τόνος σε λάδι
1 μικρό πράσινο μήλο (καθαρισμένο και κομμένο σε κύβους)
1 μικρό κρεμμύδι κόκκινο ψιλοκομμένο
1/3 του φλιτζανιού μαγιονέζα
1 κουτ. σούπας χυμός λεμονιού
1 κουτ. σούπας μουστάρδα Dijon
1 κουτ. σούπας ξύδι
¼ φλιτζ. ελαιόλαδο
Αλάτι
Πιπέρι
Ρόκα

Διαδικασία
Σε ένα μέτριο μπολ ανακατεύουμε τον τόνο με τα μήλα, τα ψιλοκομμένα κρεμμύδια, τη μαγιονέζα και τον χυμό λεμονιού. Σε ένα άλλο μικρότερο μπολ χτυπάμε τη μουστάρδα με το ξύδι και το αλάτι και έπειτα ρίχνουμε μέσα σε αυτό, το ελαιόλαδο. Γεμίζουμε κάθε κρέπα με το μείγμα από το πρώτο μπολ (με τον τόνο και τα μήλα), φτιάχνοντας ρολάκια και έπειτα περιχύνουμε από πάνω τη sauce vinaigrette που έχουμε φτιάξει στο μικρότερο μπολ. Σερβίρουμε, προαιρετικά, με φύλλα ρόκας.