Όσο και να μας αρέσει η μαγειρική υπάρχουν μερικά βράδια που γυρνάμε κουρασμένοι στο σπίτι και δεν έχουμε καμία διάθεση να μπούμε στην κουζίνα. Θέλουμε να φάμε κάτι που ετοιμάζεται γρήγορα και χωρίς ιδιαίτερη προσπάθεια. Και εμείς θα σας δείξουμε ότι υπάρχουν κάποια μικρά μυστικά κόλπα για να το πετύχουμε αυτό και να το καθιερώσουμε μια φορά στο τόσο, ή και πιο συχνά. Άλλωστε αυτά που σας προτείνουμε δεν είναι ανθυγιεινές λύσεις και μπορείτε κάλλιστα να τα εφαρμόσετε όσο συχνά το επιθυμείτε και εσείς και όσοι μένουν μαζί στο σπίτι.

Βγάζουμε από το ψυγείο μερικές επιλογές κι αφήνουμε τα μέλη της οικογένειας να διαλέξουν το βραδινό τους γεύμα.

Αντί να έχετε το βάρος της μαγειρικής, μπορείτε να δώσετε την ευκαιρία στους άλλους να επιλέξουν τι απλό και γρήγορο θα φάει ο καθένας, με βάση το περιεχόμενο του ψυγείου. Και το καλό με αυτή την ιδέα είναι ότι δεν χρειάζεται να συμφωνήσουν όλοι στο ίδιο γεύμα. Άλλος μπορεί να επιλέξει δυο αυγά μάτια, άλλος ένας τόστ ή μια πλούσια σαλάτα με κάποιο συνοδευτικό, όπως ψητό κοτόπουλο.

Εκμεταλλευόμαστε στο έπακρο την κατάψυξή μας

Αν χρησιμοποιείτε την κατάψυξή σας μόνο για να φτιάχνετε παγάκια ή για τα κατεψυγμένα λαχανικά, τότε δεν της κάνετε την χρήση που της αξίζει. Κι αυτό γιατί εκεί μπορείτε να συντηρήσετε ένα σωρό τρόφιμα, που θα σας λύσουν τα χέρια τα βράδια που δεν έχετε χρόνο ή όρεξη για χρονοβόρο και κουραστικό μαγείρεμα.

Τι μπορούμε να βάλουμε λοιπόν;

Από λαχανικά όπως κατεψυγμένο αρακά, φασολάκια, καλαμπόκι ή και μιξ λαχανικών (για ένα γρήγορο ρύζι με λαχανικά), μέχρι ωμά, πλασμένα μπιφτέκια, που θα είναι έτοιμα για ψήσιμο. Επίσης, μπορούμε να αγοράσουμε έτοιμες παρασκευές όπως κατεψυγμένα φαλάφελ, ψαροκροκέτες, ρολά λαχανικών, τυροπιτάκια και ολόκληρες πίτες όπως μια ωραία σπανακόπιτα, για να σας δώσουμε μερικά παραδείγματα. Κάποια από αυτά θέλουν απλώς ψήσιμο στο φούρνο, ενώ άλλα τηγάνισμα για λίγα λεπτά. Μην φοβηθείτε το τηγάνι, αν χρησιμοποιήσετε ένα σύγχρονο αντικολλητικό, τότε δεν απαιτεί πολύ λάδι κι έτσι δεν είναι τόσο ανθυγιεινό.

Φρεσκάρουμε τα περισσεύματά μας

Όλο και κάποια υπόλοιπα μαγειρεμένου φαγητού φυλάμε σε τάπερ στο ψυγείο. Όμως, επειδή πολλές φορές δεν θέλουμε να ξαναφάμε δεύτερη μέρα στη σειρά το ίδιο φαγητό απλώς ξαναζεσταμένο, μπορούμε να το μεταμορφώσουμε με μερικά κόλπα. Ας πούμε ένα απλό ρύζι, μπορεί να γίνει τηγανητό ρύζι προσθέτοντας τα κατάλληλα λαχανικά, κοτόπουλο, αυγό ή ότι άλλο επιλέξουμε και μας αρέσει να τρώμε στο κινέζικο εστιατόριο. Μια άλλη ιδέα, αυτή τη φορά από την μεξικάνικη κουζίνα, είναι να ανακατέψουμε περισσευούμενο κιμά με νάτσος και λιωμένο τυρί τσένταρ ή ότι άλλο προτιμάμε, σαν ένα νόστιμο βραδινό σνακ.

Καταναλώνουμε το βράδυ ό,τι και το πρωί

Σίγουρα δεν χρειάζεται πολύς κόπος για να φτιάξουμε μια ωραία ομελέτα, ένα τοστ, ή να απολαύσουμε ένα μπολ με γάλα και δημητριακά. Κι αν τα παραπάνω τα έχουμε συνδέσει με το πρωινό μας γεύμα γιατί να μην τα ετοιμάσουμε και για βράδυ; Θα μας χορτάσουν και ικανοποιήσουν γευστικά εξίσου και δεν υπάρχει κανένας λόγος για να μην τα απολαύσουμε και άλλη ώρα της ημέρας.