Οι τούρτες μπορεί να είναι από τα πιο νόστιμα και εντυπωσιακά γλυκά, το στήσιμο και η διακόσμηση τους όμως μπορεί να αποδειχθούν ιδιαίτερα απαιτητικά, ειδικά για κάποιον «πρωτάρη» στη ζαχαροπλαστική. Ξεχωρίσαμε 5 βασικά tips που αν τα ακολουθείτε κάθε φορά, οι τούρτες σας θα βγαίνουν υπέροχες.

1. Χωρίστε τη ζύμη για το παντεσπάνι σε ξεχωριστά ταψάκια
Πολλές συνταγές για παντεσπάνι τούρτας αναφέρουν στις οδηγίες τους να βάλετε όλο το μίγμα σε μια στρογγυλή φόρμα, να το ψήσετε και να το αφήσετε να κρυώσει καλά πριν το κόψετε σε 2 ή 3 δίσκους. Το πρόβλημα με αυτό είναι ότι αφενός θα πρέπει να περιμένετε πολλές ώρες μέχρι να κρυώσει όλο το παντεσπάνι για να το κόψετε, αφετέρου στο τέλος οι δίσκοι σας μπορεί να είναι ανόμοιοι. Η λύση είναι να μοιράσετε το μίγμα σε 2 ή 3 ίδια ταψάκια. Έτσι και ομοιόμορφα θα είναι και θα κρυώσουν πιο γρήγορα. Προσοχή! Να ζυγίσετε την ποσότητα μίγματος που βάζετε σε κάθε ταψάκι, για να είναι ίδια.

2. Δώστε χρόνο στο παντεσπάνι να κρυώσει
Όπως αναφέρθηκε και παραπάνω, αφού βγουν τα παντεσπάνια από το φούρνο, είναι πολύ σημαντικό να τα αφήσετε να κρυώσουν τελείως, πριν στήσετε την τούρτα. Ένα ζεστό παντεσπάνι θα κάνει τη βουτυρόκρεμα ή την κρέμα ζαχαροπλαστικής να λιώσει, ενώ δεν θα μπορεί να σταθεί σωστά και το γλάσο στην επικάλυψη. Ιδανικά, αφού βγουν τα ταψάκια από το φούρνο τα αφήνετε για 30 λεπτά στην άκρη, μετά ξεφορμάρετε σε σχάρα και τα αφήνετε να κρυώσουν τελείως.

3. Ισιώστε κάθε δίσκο
Το παντεσπάνι όταν ψήνετε, φουσκώνει και κάνει «κορυφή», όπως κάθε κέικ. Για να βγει σωστά η τούρτα, πρέπει να το κόψετε με ένα πριονωτό μαχαίρι ψωμιού για να είναι κάθε επιφάνεια του ίσια.

4. Μοιράστε προσεκτικά την κρέμα
Ό,τι κρέμα και αν επιλέξετε να βάλετε ανάμεσα στις στρώσεις της τούρτας και περιμετρικά, φροντίστε να την μοιράσετε σε ίσα μέρη. Όσο πιο ομοιόμορφα κατανεμημένη, τόσο καλύτερη η τούρτα σας. Αν με την κρέμα της γέμισης έχετε σκοπό να κάνετε και την επικάλυψη της τούρτας, φροντίστε να κρατήσετε μια γενναιόδωρη ποσότητα για να καλυφθεί καλά και γύρω-γύρω. Στη συνέχεια βάλτε την τούρτα στο ψυγείο να παγώσει καλά πριν τη γλασάρετε.

5. Βάλτε το γλάσο από πάνω προς τα κάτω
Μόλις η τούρτα κρυώσει καλά είναι η στιγμή για την τελική διακόσμηση, με μία στρώση γλάσου. Καλό είναι να βάζετε το γλάσο στην κορυφή της τούρτας και να το σπρώχνετε με σπάτουλα ώστε σταδιακά να καλύψει και τα πλάγια, ώστε το αποτέλεσμα να είναι πιο ομοιόμορφο. Αφού κρυώσει και σταθεροποιηθεί το γλάσο, μπορείτε να προσθέσετε πάνω του άλλα διακοσμητικά στοιχεία, όπως φρούτα, τρούφα, μιρκότερα γλυκά ή ό,τι άλλο επιθυμείτε.

Σας ανοίξαμε την όρεξη για σπιτική τούρτα; Βρείτε τις πιο νόστιμες συνταγές ΕΔΩ.

Δείτε επίσης:
Ο καλύτερος τρόπος να διατηρήσεις μια τούρτα

Με τι να αντικαταστήσεις τα υλικά των συνταγών που σου λείπουν, σύμφωνα με την Κρίσι Τέιγκεν

Οι 10 πιο τέλειες τούρτες γάμου!