Η πλειοψηφία των κοινών προβλημάτων στην οργάνωση κουζίνας είναι ακίνδυνα, όπως για παράδειγμα η ακαταστασία και οι λεκέδες. Αλλά αν δεν είστε προσεχτικοί, η κουζίνα σας μπορεί να αντιμετωπίσει σημαντικούς κινδύνους ως προς την ασφάλεια και την υγεία σας. Ένας από τους πιο συχνούς (και πιο επικίνδυνους) κινδύνους που μπορεί να αντιμετωπίσετε είναι η υγρασία και η μούχλα.

Τα μαύρα υπολείμματα είναι από τα πιο εμφανή σημάδια, ωστόσο η μούχλα, που αναπτύσσεται και ευδοκιμεί στην υγρασία, μπορεί, επίσης, να κρυφτεί. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να έχετε τα μάτια και τη μύτη σας ανοιχτά, για τυχόν σημάδια, ώστε να μη βάλετε σε κίνδυνο την ευημερία σας. Ακολουθούν 7 προειδοποιητικά σημάδια ότι υπάρχει κρυμμένη μούχλα στην κουζίνα σας και το πιο σημαντικό τι να κάνετε σε αυτή την περίπτωση.

Μυρωδιά μούχλας

Η μούχλα ευδοκιμεί σε σκοτεινές, υγρές περιοχές, όπως κάτω από τον νεροχύτη, πίσω από το ψυγείο ή στις γωνίες των ντουλαπιών και των τροφοθηκών. Μια γήινη μυρωδιά μούχλας είναι το πρώτο σημάδι ότι έχετε υγρασία σε κάποια από αυτές τις περιοχές. Αυτό που θα πρέπει να κάνετε, λοιπόν, είναι να έχετε το νου σας για την περίπτωση που δημιουργηθεί κάποιο πρόβλημα.

Διαρροές νερού

Οποιεσδήποτε παλιές ή νέες διαρροές νερού στην κουζίνα σας, ακόμη και μικρές, μπορεί να δημιουργήσουν κρυφή ανάπτυξη μούχλας. Αν έχετε αντιμετωπίσει ξανά τέτοια ζητήματα, ελέγξτε κάτω από τον νεροχύτη, γύρω από τη μπαταρία του και πίσω από συσκευές για τυχόν σημάδια υγρασίας.

Ξεφλούδισμα μπογιάς ή ταπετσαρίας

Η μούχλα αναπτύσσεται σε υγρό περιβάλλον, οπότε αν υπάρχει κρυφή υγρασία παγιδευμένη κάτω από το χρώμα ή την ταπετσαρία της κουζίνας σας, αυτό μπορεί να προκαλέσει ξεφλούδισμα ή φυσαλίδες.

Χαλασμένοι αρμοί ή στεγανωτικά υλικά

Η μούχλα μπορεί, επίσης, να αναπτυχθεί σε μικροσκοπικά σημεία ανάμεσα στα πλακάκια ή γύρω από τον νεροχύτη, εκεί όπου τα στεγανωτικά υλικά έχουν χαλάσει.

Συμπύκνωση

Η υπερβολική συμπύκνωση στα παράθυρα, στους σωλήνες ή στους τοίχους της κουζίνας σας μπορεί να υποδηλώνει υψηλά επίπεδα υγρασίας, τα οποία μπορούν εύκολα να δημιουργήσουν ένα ιδανικό περιβάλλον για την ανάπτυξη μούχλας. Εάν το σπίτι σας έχει υπερβολική υγρασία, σκεφτείτε σοβαρά την ανάγκη λειτουργίας ενός αφυγραντήρα στην κουζίνα σας.

Αλλεργικές αντιδράσεις

Αν εσείς ή οι συγκάτοικοί σας εμφανίσετε αδικαιολόγητα συμπτώματα αλλεργίας όπως φτάρνισμα, βήχα, ή ερεθισμό στο δέρμα, μπορεί να προκαλούνται από την παρουσία υγρασίας στην κουζίνα σας. Σε αυτή την περίπτωση καλό είναι να καλέσετε έναν ειδικό να το ερευνήσει.

Τι να κάνετε σε περίπτωση μούχλας στην κουζίνα σας

Μικρές περιοχές με μούχλα μπορούν να αντιμετωπιστούν με ένα υγρό διάλυμα που περιέχει ξίδι. Αν, όμως, πρόκειται για μεγαλύτερες επιφάνειες, τότε θα πρέπει να φωνάξετε κάποιον ειδικό επαγγελματία. Σε κάθε περίπτωση, είναι σημαντικό να βρεθεί η αιτία που προκαλεί την υγρασία και να στεγνώσει τελείως η περιοχή.