Χωριάτικη, ντάκος, του σεφ, του Καίσαρα, Caprese. Η σαλάτα βρίσκει πάντα τη θέση της στο ελληνικό τραπέζι. Καλοκαιρινό ή όχι. Ειδικά, όμως, τους θερινούς μήνες, κάτω από τον ήλιο, δίπλα στη θάλασσα, το κύμα, την εθιστική αλμύρα ή απλά στην κουζίνα του σπιτιού, η σαλάτα αναδεικνύεται σε γευστικό πρωταγωνιστή.

Η δροσιστική αίσθηση που αφήνει στον ουρανίσκο, το αίσθημα πληρότητας που δημιουργεί, η ηρεμία που γεννά στον εγκέφαλό μας, γνωρίζοντας ότι απολαμβάνουμε κάτι χορταστικό και light τοποθετούν τη σαλάτα στο κέντρο. Του τραπεζιού και όχι μόνο. Το καλοκαίρι είναι, λοιπόν, η καλύτερη εποχή για να προστεθεί η σαλάτα στο μενού ως κυρίως πιάτο. Δείτε με ποιους τρόπους θα την μετατρέψετε σε πλήρες γεύμα!

Ξεκινάμε από τους υδατάνθρακες
Σαλάτα με ζυμαρικά, ολικής αλέσεως ή μη, μακαρονοσαλάτα. Τι καλύτερο; Οι επιλογές που έχουμε πολλές και οι ευκαιρίες να μετατρέψουμε τη σαλάτα μας σε ένα χορταστικό κυρίως πιάτο ακόμα περισσότερες. Το θέμα είναι να έχουμε διάθεση να “παίξουμε” και να πειραματιστούμε. Βάλτε τη φαντασία σας να δουλέψει και αφήστε τα κλασικά ζυμαρικά στην άκρη – ειδικά αν θέλετε να χάσετε κιλά. Παραλλαγές ολικής αλέσεως, κους κους, κινόα, γλυκοπατάτες φλερτάρουν έντονα με τη σαλάτα και τον ουρανίσκο μας.

Συνεχίζουμε με το τυρί
Και σε αυτό το συστατικό, οι επιλογές είναι εξίσου πολλές. Εκτός από τις ελληνικές ποικιλίες, δοκιμάστε να προσθέσετε μερικά flakes ή μεγαλύτερα κομμάτια τυριού με ιταλική αισθητική ή ευρωπαϊκή προέλευση. Η αλμυρή τους νότα είναι αυτό που χρειάζεται η σαλάτα μας.

Προσθέτουμε και λίγη πρωτεΐνη
Μας χορταίνει, αντιμετωπίζει το αίσθημα της συχνής – και πολλές φορές – αδικαιολόγητης πείνας και δεν την χρειαζόμαστε μόνο αν γυμναζόμαστε. Είναι ο πιο έξυπνος τρόπος να μειώσουμε τις θερμίδες που καταναλώνουμε καθημερινά και να δημιουργήσουμε μια πραγματικά χορταστική σαλάτα. Βραστά αβγά με λάδι και ρίγανη από πάνω, μπουκίτσες κοτόπουλου, μαυρομάτικα φασόλια – αν δεν καταναλώνετε συχνά όσπρια και μερικές δόσεις θαλασσινών αρκούν για να μεταμορφώσετε τη σαλάτα σας σε κυρίως.

Μερικά φρούτα και λαχανικά για τη συνέχεια
Καρπούζι, πεπόνι, ανανάς, μάνγκο, πορτοκάλι ,μανταρίνια φλερτάρουν με τη σαλάτα μας με στόχο να δημιουργήσουν έναν πραγματικά γευστικό συνδυασμό. Εκτός από καλοκαιρινά και με λίγες θερμίδες, τα συγκεκριμένα φρούτα επιταχύνουν τη διαδικασία καύσης λίπους, όσο οι φυτικές τους ίνες μας χορταίνουν με τον πιο γευστικό τρόπο.

Μερικά λαχανικά ακόμη
Ρόκα, iceberg, kale περιμένουν με τα πλούσια θρεπτικά στοιχεία τους να γίνουν το γευστικό θεμέλιο της σαλάτας μας. Στο ίδιο μήκος κύματος, και το καταπράσινο σπανάκι, το οποίο, μεταξύ άλλων, σού προσφέρει και σίδηρο. Όλα αυτά με το καταπράσινο μαρούλι να αποτελεί τη βάση της τέλειας σαλάτας.

Κλείνουμε με το αβοκάντο
Στην πράξη, όπως καταλαβαίνετε, δεν χρειάζεστε και πάρα πολλά, για να αναβαθμίσετε μια σαλάτα. Πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά, καλά λιπαρά και με βουτυρώδη υφή που προσφέρει στους γευστικούς μας κάλυκες αίσθημα ραστώνης, το πράσινο φρούτο με την πεντανόστιμη σάρκα συνδυάζεται με όλες τις παραπάνω επιλογές και αναβαθμίζει τη σαλάτα με τον πιο υγιεινό τρόπο.

Μην ξεχάσετε το dressing
Πριν τοποθετήσετε τη σαλάτα στο κέντρο του τραπεζιού και την σερβίρετε στους αγαπημένους σας με τα σωστά μαχαιροπίρουνα, ρίξε μία γενναία δόση από το αγαπημένο σας dressing. Ελαιόλαδο, λεμόνι, μέλι, ξύσμα από lime ή ακόμα και πορτοκάλι στον “πυρήνα” και η σαλάτα είναι έτοιμη. Καλή απόλαυση!

Διαβάστε ακόμη:
Σαλάτα ζυμαρικών με κοτόπουλο

Βινεγκρέτ ταχίνι: το τέλειο ντρέσινγκ που ταιριάζει σε κάθε πράσινη σαλάτα

Πώς να φτιάξετε μια σαλάτα που ταιριάζει με τα πάντα