Μπορεί να έχουμε κάνει μια γρήγορη γενική καθαριότητα στην κουζίνα μας, ωστόσο πολλές φορές δεν έχουμε το αποτέλεσμα που θέλουμε ή κάνουμε σημαντικά λάθη και τελικά την βρωμίζουμε χειρότερα αντί να την καθαρίσουμε. Επειδή, λοιπόν, σε κάποια πράγματα δεν χρειάζεται κόπος, αλλά τρόπος, σας έχουμε 8 βασικά λάθη που γίνονται συχνά και πώς θα κάνουμε το σωστό.

Χρησιμοποιούμε ένα φτερό για το ξεσκόνισμα

Γιατί είναι λάθος: Όσο κι αν οι διαφημίσεις αυτών των προϊόντων καθαρισμού λένε ότι αυτά τα φτερά εγκλωβίζουν τη σκόνη, να είστε βέβαιοι πως δεν το κάνουν. Ίσα – ίσα, που είναι γνωστά για το ότι διαδίδουν τη σκόνη γύρω από την επιφάνεια ή τη σπρώχνουν μέχρι που να πέσει στο κάτω ράφι ή στο πάτωμα. Σίγουρα όμως δεν την εξαφανίζουν.
Η λύση: Χρησιμοποιούμε ένα πανάκι με μικροΐνες ή χαρτί κουζίνας το οποίο έχουμε ψεκάσει με το κατάλληλο καθαριστικό προϊόν, ανάλογα με την επιφάνεια που θέλουμε να ξεσκονίσουμε. (Υπάρχουν στο εμπόριο ειδικά προϊόντα για τις επιφάνειες της κουζίνας όπως ο πάγκος, άλλα για τις inox συσκευές και άλλα που είναι ειδικά για ξύλο, σε περίπτωση που το τραπέζι σας είναι ξύλινο).

Χρησιμοποιούμε το ίδιο πανί για όλες τις επιφάνειες του σπιτιού

Γιατί είναι λάθος: Όταν με το πανί που καθαρίζουμε το μπάνιο μας ή το σαλόνι πάμε να καθαρίσουμε τον πάγκο της κουζίνας μας, όσο κι να το ξαναψεκάσουμε με καθαριστικό σίγουρα θα μεταφέρουμε κάποια μικρόβια από τη μια μεριά στην άλλη.
Η λύση: Ένας πολύ βασικός κανόνας που δεν πρέπει ποτέ να παραβιάζουμε είναι να έχουμε διαφορετικό πανάκι καθαρισμού, όχι μόνο για κάθε δωμάτιο του σπιτιού μας, αλλά και για τις διαφορετικές επιφάνειες στην κουζίνα μας. Για να γίνουμε πιο συγκεκριμένοι, χρειάζεται άλλο πανί για τον νεροχύτη, άλλο για το τραπέζι που τρώμε και ένα τρίτο για όλες τις συσκευές που χρειάζονται πλύσιμο, όπως το ψυγείο και ο φούρνος μικροκυμάτων. Προτιμάμε τα πανάκια με μικροΐνες γιατί μπορούν μετά από κάθε χρήση να μπουν στο πλυντήριο και να γίνουν σαν καινούρια, έτοιμα να χρησιμοποιηθούν ξανά.

Δεν καθαρίζουμε τακτικά την ηλεκτρική μας σκούπα

Γιατί είναι λάθος: Όταν το φίλτρο της σκούπας μας δεν αλλάζει ή δεν καθαρίζεται πού και πού όχι μόνο δεν λειτουργεί τόσο καλά η ηλεκτρική συσκευή μας όσο θα έπρεπε, καθώς ρουφάει λιγότερο, αλλά και μέρος σκόνης διοχετεύεται ξανά στην ατμόσφαιρα μέσω των αεραγωγών της.
Η λύση: Αλλάζουμε ή αδειάζουμε τη σακούλα της σκούπας όταν γεμίζει και αντικαθιστούμε τα φίλτρα της όταν είναι η ώρα τους. Βγάζουμε από την πρίζα τη συσκευή και καθαρίζουμε επίσης τα εξαρτήματά της με ένα βρεγμένο πανάκι με μικροΐνες ή βρεγμένο χαρτί κουζίνας, καθώς και τον σωλήνα και τον αεραγωγό της.

Καθαρίζουμε από το έδαφος προς τα επάνω

Γιατί είναι λάθος: Όταν σκουπίζουμε, σφουγγαρίζουμε ή βάζουμε την ηλεκτρική σκούπα πριν από κάθε άλλη επιφάνεια στην κουζίνα, τότε τα ψίχουλα θα πέσουν από πάγκους και το τραπέζι στο πάτωμα και θα χρειαστεί να ξανασκουπίσουμε.
Η λύση: Καθαρίζουμε το δωμάτιο ξεκινώντας από πάνω (όπως για παράδειγμα με τη λάμπα, τα επάνω ντουλάπια ή τα παράθυρα) και πηγαίνουμε προς τα κάτω συνεχίζοντας με τραπέζι και πάγκους, καρέκλες ώσπου να καταλήξουμε στο πάτωμα.

Βάζουμε στο πλυντήριο πιάτων όλα τα εργαλεία της κουζίνας μας

Γιατί είναι λάθος: Τα μικρότερα γκατζετάκια όπως η πρέσα του σκόρδου κι ο τρίφτης του τυριού έχουν μικρές γωνίες και σχισμές που το πλυντήριο πιάτων δεν είναι σε θέση να προσεγγίσει και να καθαρίσει καλά. Σαν αποτέλεσμα, τα υπολείμματα τροφών που θα μείνουν επάνω στο εργαλείο θα μεταφερθούν στο μπολ μας την επόμενη φορά που θα τα χρησιμοποιήσουμε.
Η λύση: Πλένουμε στο χέρι με ζεστό νερό και σαπούνι πιάτων αυτού του είδους τα εργαλεία, δίνοντας έμφαση στις γωνίες και στις μικρές τρύπες. Για καλύτερο αποτέλεσμα τα πλένουμε αμέσως μετά τη χρήση τους, γιατί αν ξεραθούν τα υπολείμματα τροφίμων δεν αφαιρούνται εύκολα.


Πλένουμε την επιφάνεια κοπής μας με σαπούνι για τα πιάτα

Γιατί είναι λάθος: Παρόλο που το σαπούνι των πιάτων και το καυτό νερό αφαιρούν τα υπολείμματα τροφίμων από μια επιφάνεια κοπής, τα κοψίματα τόσο στο ξύλο όσο και στην πλαστική επιφάνεια παγιδεύουν στο εσωτερικό τους μικροσκοπικά σωματίδια τροφών. Στη συνέχεια, αυτά τα σωματίδια αναπτύσσουν μικρόβια τα οποία θα μεταφερθούν σε όποιο τρόφιμο κόψουμε επάνω τους.

Η λύση: Μην βάλετε τις επιφάνειες κοπής στο πλυντήριο πιάτων! Μια ξύλινη επιφάνεια μπορεί να παραμορφωθεί και να ραγίσει, ενώ μια πλαστική σανίδα κοπής μπορεί να λιώσει με το ζεστό νερό και τους ατμούς του πλυντηρίου. Αυτό που θα πρέπει να κάνουμε είναι αφήσουμε τις επιφάνειες κοπής μας να μουλιάσουν σε ένα διάλυμα νερού και χλωρίνης (σε αναλογία 2 κουταλιές της σούπας χλωρίνη μέσα σε περίπου 4 λίτρα νερό), να τις ξεπλύνουμε με άφθονο νερό και να τις στεγνώσουμε καλά πριν τις βάλουμε στη θέση τους.

Παραλείπουμε τον νεροχύτη

Γιατί είναι λάθος: είτε έχουμε μονό, είτε διπλό νεροχύτη σίγουρα μαζεύει μικρόβια και βακτήρια, αφού πρόκειται για ένα περιβάλλον με πολύ υγρασία, στο οποίο κολλάνε μικρά κομμάτια από τρόφιμα. Το πρόβλημα επιδεινώνεται όταν μένουν τρόφιμα ή λιμνάζοντα νερά εκεί ή στην αποχέτευση για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Η λύση: Σκουπίζουμε τον νεροχύτη μετά από κάθε χρήση και τον καθαρίζουμε χρησιμοποιώντας μαγειρική σόδα σύμφωνα με τις αναλυτικές οδηγίες παλαιότερου άρθρου μας.

Ψεκάζουμε το καθαριστικό προϊόν κατευθείαν στην επιφάνεια

Γιατί είναι λάθος: Ο ψεκασμός ενός καθαριστικού απευθείας σε έπιπλα, πάγκους ή γυαλί μπορεί να προκαλέσει υπερβολική συσσώρευση του διαλύματος επάνω τους, με αποτέλεσμα να γίνουν πολύ λιπαρά. Επίσης, αυτή η κίνηση θα μπορούσε να κάνει τη βρωμιά και τη σκόνη να κολλήσουν σταθερά επάνω τους σε σημείο που να είναι δύσκολος ο καθαρισμός τους.
Η λύση: Ψεκάζουμε με καθαριστικό πρώτα επάνω σε καθαριστικό πανάκι ή χαρτί κουζίνας και μετά σκουπίζουμε τις επιφάνειες που θέλουν καθάρισμα.