Για να είναι η κουζίνα σου πάντα τακτοποιημένη και να μπορείς να ετοιμάζεις εύκολα και γρήγορα τα γεύματα σου, ο πάγκος σου θα πρέπει να είναι πάντα καθαρός και απαλλαγμένος από οτιδήποτε περιττό. Τι σημαίνει αυτό; Δες τη λίστα με τα σκεύη και τα αντικείμενα που δεν πρέπει να αποθηκεύεις ποτέ στον πάγκο της κουζίνας.

1. Συσκευές που χρησιμοποιείς σπάνια
Άλλο να έχεις πάνω στον πάγκο την καφετιέρα που φτιάχνεις κάθε πρωί τον καφέ σου και άλλο να τον γεμίζεις με κάθε ηλεκτρική συσκευή που διαθέτεις, ακόμη και αν δεν τις χρησιμοποιείς σχεδόν ποτέ. Με άλλα λόγια ρίξε μια ματιά στις συσκευές που έχεις στον πάγκο σου, αξιολόγησε ποιες σου είναι απαραίτητες σε καθημερινή βάση και βρες χώρο στα ντουλάπια για όλες τις υπόλοιπες. Με αυτό τον τρόπο θα εξασφαλίσεις πολύ χρήσιμο χώρο για την προετοιμασία του φαγητού και η κουζίνα σου θα μοιάζει πιο μαζεμένη.

2. Gadgets και μικρά εργαλεία κουζίνας
Όπως και με τις ηλεκτρικές συσκευές έτσι και με τα μικρότερα gadgets και εργαλεία κουζίνας, όπως λεμονοστίφτης, καθαριστής αβοκάντο κλπ., η θέση τους -όσο μικρά και αν είναι- δεν είναι στον πάγκο της κουζίνας αλλά σε κάποιο συρτάρι ή ντουλάπι.

3. Ελαιόλαδο
Μπορεί να σε βολεύει να έχεις το ελαιόλαδο δίπλα στα μάτια της κουζίνας, για να ρίχνεις στην κατσαρόλα όταν μαγειρεύεις αλλά η θέση του δεν είναι σίγουρα εκεί. Το ελαιόλαδο θα πρέπει να αποθηκεύεται σε δροσερό, σκοτεινό μέρος, όπως τα ντουλάπια της κουζίνας και όχι πάνω στον πάγκο, όπου εκτίθεται στον ήλιο και τη ζέστη.

4. Βιβλία και περιοδικά μαγειρικής
Σου δίνουν νόστιμες ιδέες για συνταγές, αλλά η θέση τους δεν είναι σε καμία περίπτωση πάνω στον πάγκο της κουζίνας, όπου και χώρο σου στερούν αλλά και μπορεί να λερωθούν ή να καταστραφούν αν πέσουν πάνω τους υγρά. Τα βιβλία και τα περιοδικά μαγειρικής αξίζουν το δικό τους ράφι, σε κάποιο ελεύθερο τοίχο της κουζίνας, που θα τα κρατάει οργανωμένα και θα δώσει και μία ωραία διακοσμητική πινελιά στο χώρο.

5. Λογαριασμοί, χαρτιά, κλειδιά, κουπόνια
Γενικά χαρτιά και άσχετα προς την κουζίνα αντικείμενα δεν έχουν καμία θέση στον πάγκο της κουζίνας, όσο βολικό και αν είναι να τα ακουμπάς εκεί. Αρχίζουμε από το γεγονός ότι στον πάγκο προετοιμάζεις το φαγητό σου, άρα αντικείμενα που δεν είναι καθαρά δεν έχουν θέση εκεί και καταλήγουμε σε αυτό που αναφέραμε και πριν, ότι θα πρέπει να διώξεις κάθε τι περιττό από τον πάγκο για να έχεις περισσότερο χώρο.

6. Σκεύη σερβιρίσματος
Αν δεν παραθέτεις επίσημο γεύμα για τους φίλους σου κάθε βράδυ, δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγος να κρατάς μεγάλες πιατέλες, σαλατιέρες και μπολ σερβιρίσματος πάνω στον πάγκο της κουζίνας. Όσο όμορφα και αν είναι, η θέση τους είναι μέσα σε ένα ντουλάπι, όπου και χώρο δεν πιάνουν και δεν κινδυνεύουν να πέσουν και να σπάσουν.

7. Κουτιά και μπολ με ζάχαρη, μπαχαρικά, αλεύρι…
Μπορεί να είναι δελεαστικό να έχεις πάνω στον πάγκο κουτιά και μπολάκια με κάποια υλικά που χρησιμοποιείς καθημερινά, ωστόσο το μόνο που καταφέρνεις είναι να γεμίζει ο πάγκος με περιττά αντικείμενα. Με άλλα λόγια δεν θα σου πάρει πολύ χρόνο να ανοίξεις το ντουλάπι των τροφίμων για να πάρεις τα μπαχαρικά που χρειάζεσαι για το φαγητό. Από την άλλη, αν τα έχεις όλα επάνω στον πάγκο μειώνεται ο διαθέσιμος χώρος για την προετοιμασία του φαγητού.

8. Φιάλες κρασιού
Το να τοποθετείς τις φιάλες κρασιού πάνω στον πάγκο της κουζίνας δεν είναι μόνο χάσιμο χρόνου, αλλά χαλάει και την εικόνα της κάβας σου. Πίστεψε μας τα μπουκάλια θα δείχνουν πολύ καλύτερα σε μία ξύλινη κάβα ή μπαράκι στο σαλόνι.

Δείτε επίσης:
Γιατί δεν πρέπει ποτέ να αφήνεις το ψωμί στον πάγκο της κουζίνας