Το αλάτι είναι από τα υλικά που δε λείπουν από καμιά κουζίνα όμως ο ρόλος του δεν είναι μόνο αρτυματικός. Οι χρήσεις του επεκτείνονται αρκετά παραπέρα από την απλή ενίσχυση της γεύσης του φαγητού. Παρουσιάζουμε λοιπόν μερικές πρακτικές προτάσεις αξιοποίησής του που θα σάς φανούν κάτι παραπάνω από απλά χρήσιμες. Έχουμε και λέμε.

Έλεγχος φρεσκάδας των αβγών
Αν θέλετε να διαπιστώσετε το πόσο φρέσκα είναι τα αβγά που αγοράσατε ή έχετε στο ψυγείο σας, μπορείτε πολύ απλά να τα βάλετε σε ένα δοχείο με αλατισμένο νερό. Τα φρέσκα θα βυθιστούν ενώ τα λιγότερο φρέσκα θα σταθούν όρθια ή θα επιπλέουν (αυτά δεν τα καταναλώνετε).

noikokura-spiti-katharisma

Καθάρισμα του φούρνου
Μπορείτε αν όχι να αποφύγετε, να μετριάσετε τη χρήση των χημικών καθαριστικών στην κουζίνα. Η διαδικασία του καθαρίσματος του φούρνου γίνεται λιγότερο απαιτητική αν ρίξετε αλάτι σε ζεστό φούρνο πάνω στα σημεία που θέλουν περισσότερο τρίψιμο για να καθαρίσουν, αφήνετε να δημιουργηθεί κρούστα για λίγα λεπτά και όταν ο φούρνος κρυώσει τρίψετε την επιφάνεια με ένα βρεγμένο πανί. Λαμπίκο θα γίνει!

Καθάρισμα αντικολλητικών σκευών
Τα αντικολλητικά σκεύη θέλουν ιδιαίτερη μεταχείριση στο καθάρισμα για να μην καταστραφούν και εδώ έρχεται να «κουμπώσει» μία ακόμα χρήση του αλατιού. Μετά το μαγείρεμα, ξεπλύνετε το σκεύος με λίγο νερό όσο ακόμα είναι ζεστό για να απομακρύνετε τα πρώτα υπολείμματα. Στη συνέχεια, ρίχνετε αρκετό αλάτι και τρίβετε το σκεύος με τη μαλακή πλευρά ενός σφουγγαριού. Το ξεπλένετε, το σκουπίζετε και το βάζετε ξανά στη φωτιά. Αφού ζεσταθεί, το καθαρίζετε με ένα ελαφρά λαδωμένο πανί.

Δείτε τη διαδικασία στο παρακάτω video

Φυσικό εντομοαπωθητικό
Κρατήστε τα έντομα μακριά ρίχνοντας λίγο αλάτι στις περιοχές που μπορεί να κάνουν φωλιά έντομα όπως λ.χ μυρμήγκια.

Αφαιρείτε λεκέδες από κόκκινο κρασί
Ο λεκές από κόκκινο κρασί στο ύφασμα είναι ίσως από τους δυσκολότερους όμως αν ρίξετε αμέσως λίγο αλάτι πάνω στο σημείο που έχει χυθεί το κρασί, τρίψετε ελαφρά και ξεπλύνετε, την έχετε βγάλει… καθαρή.

Άλμη η… θαυματουργή!
Δοκιμάστε να βυθίσετε για λίγο το κρέας που πρόκειται να μαγειρέψετε στην άλμη. Θα γίνει ακόμα πιο τρυφερό.

psari-sto-alati-IMG_1121

Μαγείρεμα σε κρούστα αλατιού|
Εντάξει, εδώ ίσως να ξεφεύγουμε από το θέμα και επανερχόμαστε στη μαγειρική όμως αυτή την τεχνική όσοι δεν είστε και πολύ… μυημένοι στην κουζίνα μπορεί να μην τη γνωρίζετε. Έχετε δοκιμάσει να μαγειρέψετε ψάρι, κοτόπουλο ή ολόκληρες πατάτες σε χοντρό αλάτι; Το αποτέλεσμα είναι απίστευτα γευστικό.

alati-noikokura-spiti

Καθάρισμα επιφανειών κοπής
Και εδώ το χοντρό αλάτι το κάνει το θαύμα του! Φτιάξτε ένα μίγμα από χοντρό αλάτι και χυμό λεμονιού, τρίψτε την επιφάνεια κοπής και ξεπλύνετε.

avga3

Τα αβγά δεν σπάνε στο βράσιμο
Για να μην σπάει το κέλυφος των αβγών προσθέτετε στο νερό αλάτι.

Δείτε επίσης
9 πράγματα που κάνεις με 1 λεμόνι (εκτός από λεμονάδα)