Το ρύζι είναι από τις βασικότερες τροφές στον κόσμο και δεν λείπει από κανένα ντουλάπι με τρόφιμα. Ωστόσο, η γεύση του είναι σχετικά ουδέτερη, γι’ αυτό και χρειάζεται πάντα κάποιο επιπλέον συστατικό για να του δώσει μια ένταση, ανάλογα βέβαια και με τον τρόπο που θα το καταναλώσουμε, αλλά και τις προτιμήσεις μας.

Αν είναι να γίνει το συνοδευτικό ενός κυρίως πιάτου τότε ίσως δεν θέλει πολλά, παρά μία σάλτσα, όμως αν έχουμε σκοπό να το φάμε σκέτο, τότε του χρειάζεται σίγουρα κάποια ενίσχυση για να γίνει πιο νόστιμο. Γι’ αυτό, λοιπόν, κι εμείς συγκεντρώσαμε συμβουλές που μας δίνουν κατά καιρούς οι σεφ στις συνταγές τους για να διαλέξετε εκείνες που ταιριάζουν ανάλογα με την περίσταση που θα το μαγειρέψετε, αλλά και το προσωπικό σας γούστο.

Σοτάρουμε πρώτα το ρύζι

Το να καβουρδίσουμε ελαφρώς το ρύζι βάζοντάς το σκέτο (ή με λίγο βούτυρο ή λάδι) στο κατσαρολάκι είναι μια διαδικασία που του δίνει μια αίσθηση ξηρού καρπού και μας αρέσει πολύ.

Χρησιμοποιούμε ζωμό

Ένας από τους ευκολότερους τρόπους να νοστιμίσουμε το ρύζι μας είναι να διαλύσουμε στο νερό που θα χρησιμοποιήσουμε για το βράσιμό του ζωμό λαχανικών ή κότας. Σίγουρα αν έχουμε στο ψυγείο μας σπιτικό ζωμό είναι η καλύτερη επιλογή. Αν δεν έχουμε, ωστόσο, τον χρόνο να τον φτιάξουμε από την αρχή μπορούμε κάλλιστα να επιλέξουμε έναν από τους πολλούς που κυκλοφορούν στο εμπόριο. Προτιμάμε όσους συντηρούνται στο ψυγείο, από τους κύβους σε ξηρή μορφή, γιατί έχουν λιγότερο αλάτι. Στην περίπτωση, όμως, που χρησιμοποιήσουμε ζωμό του εμπορίου θα ρίξουμε ελάχιστο επιπλέον αλάτι ή καθόλου, γιατί ο ζωμός είναι σχετικά αλμυρός από μόνος του.

Προσθέτουμε λίγο σκόρδο

Αν είστε λάτρεις του σκόρδου, τότε ξέρετε ήδη ότι αναβαθμίζει γευστικά ό,τι αγγίζει. Στις Φιλιππίνες φτιάχνουν ρύζι με σκόρδο, που είναι αρκετά έντονο γευστικά. Αν θέλετε να το δοκιμάσετε το μόνο που θα πρέπει να κάνετε είναι το σοτάρετε ελαφρώς σε λίγο λάδι μέχρι να πάρει ένα καστανό χρώμα. Έπειτα θα ρίξετε το ρύζι, το νερό και τα υπόλοιπα υλικά σας. Στο εμπόριο υπάρχει και σκόρδο αλλά και κρεμμύδι σε σκόνη, τα οποία μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε.

Ρίχνουμε ένα φύλλο δάφνης

Ένα δαφνόφυλλο μπορεί να δώσει ωραίο άρωμα όχι μόνο στις φακές, αλλά και στο ρύζι μας. Το προσθέτουμε στο κατσαρολάκι μας από την αρχή, στο καβούρδισμα του ρυζιού, για να βγάλει τα αρώματά του και έπειτα προσθέτουμε το νερό και σιγοβράζουμε.

Χρησιμοποιούμε κουρκουμά

Με αυτό το υλικό όχι μόνο θα δώσουμε ξεχωριστό χρώμα και γεύση στο ρύζι μας, αλλά θα το κάνουμε και πιο υγιεινό, αφού ο κουρκουμάς έχει πολύτιμες ιδιότητες για τον οργανισμό μας. Μια κουταλιά του γλυκού αρκεί στο νερό που θα ρίξετε για να του δώσει άλλη γευστική ένταση.

Με φρέσκα μυρωδικά

Ψιλοκόβουμε φρέσκα μυρωδικά όπως ρίγανη ή κόλιανδρο και τα πασπαλίζουμε πάνω από το έτοιμο ρύζι, σκεπάζουμε το κατσαρολάκι μας με το καπάκι και τα αφήνουμε για πέντε λεπτά να βγάλουν τα αρώματά τους.

Με τα περισσεύματα που έχουμε

Μπορείτε αντί για βραστό ρύζι να κάνετε ένα τηγανητό, προσθέτοντας υλικά που έχετε ήδη μαγειρεμένα στο ψυγείο όπως για παράδειγμα ψητό κοτόπουλο ή βρασμένο αρακά και καλαμπόκι. Εμπνευστείτε από την ασιατική κουζίνα και προσθέστε λίγη σάλτσα σόγιας την ώρα που ανακατεύετε το ρύζι με τα υπόλοιπα υλικά του στο τηγάνι.

Φτιάχνουμε ριζότο με παρμεζάνα

Θέλετε να φτιάξετε ένα νόστιμο, χυλωμένο ριζότο; Αυτή η διαδικασία θέλει να είστε συνεχώς από πάνω. Επιλέγουμε έναν κατάλληλο τύπο ρυζιού όπως το αρμπόριο. Σοτάρουμε το ρύζι σε λίγο λάδι και ψιλοκομμένο κρεμμύδι και σκόρδο. Στη συνέχεια, προσθέτουμε με μια κουτάλα καυτό ζωμό λίγο-λίγο ανακατεύοντας διαρκώς μέχρι να τον απορροφήσει. Μόλις το ριζότο είναι έτοιμο αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε λίγο βούτυρο και λίγη τριμμένη παρμεζάνα, τόσο ώστε να μην είναι ούτε πολύ ρευστό, ούτε πολύ πυκνό.

Το κάνουμε γλυκό

Μπορεί στο μυαλό μας να έχουμε συνήθως αλμυρές συνταγές, αλλά μπορούμε να φτιάξουμε εύκολα και ένα ωραίο ρυζόγαλο με λίγα υλικά. Εκεί θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε ρύζι γλασέ.