Το αρνί συχνά πρωταγωνιστεί στα εορταστικά τραπέζια και ενώ είναι συνδεδεμένο κυρίως με το Πάσχα, υπάρχει πολύς κόσμος που έχει συνήθεια να το σερβίρει και τα Χριστούγεννα. Αν έχετε στα πλάνα σας να μαγειρέψετε αρνάκι για τις γιορτές, σας έχουμε τον πλήρη οδηγό για το πώς θα επιλέξετε τα μέρη που θα ψωνίσετε από τον κρεοπώλη σας, ανάλογα με τις συνταγές που έχετε προγραμματίσει.

Δείτε παρακάτω όλες τις λεπτομέρειες:

1. Κεφάλι (τιμή: €0,5-2,5/τμχ.)
Ολόκληρο ή χαραγμένο. Τρώγονται τα μάγουλα, η γλώσσα και το μυαλό. Μαγειρεύεται στη γάστρα με κριθαράκι ή βραστό σε σούπα.

2. Σβέρκος ή λαιμός (τιμή: €3-9/κιλό)
Το κρέας είναι μαλακό και αρκετά λιπαρό.Κατάλληλο για γιουβέτσι.

3. Σπάλα (τιμή: €12-24/κιλό)
Έχει λιπαρό κρέας και είναι κατάλληλο για αργό μαγείρεμα στον φούρνο με πατάτες ή για κιμά.

4. Παïδάκια, καρέ, μπριζόλες (τιμή: €14-19/κιλό)
Προέρχονται από τα πλευρά του ζώου και είναι ιδανικά για ψήσιμο στα κάρβουνα.

5. Νεφραμιά (σέλα) (τιμή: €14-17/κιλό)
Είναι η συνέχεια από τα παϊδάκια και παραδοσιακά μαγειρεύεται γεμιστή, ρολό στον φούρνο.

6. Μπούτι (τιμή: €8,5-26/κιλό)
Λιπαρό και τρυφερό, είναι ιδανικό για ψήσιμο στο φούρνο
με πατάτες και μυρωδικά.

7. Κοιλιά ή πανσέτα (τιμή: €12-14/κιλό)
Είναι εξαιρετικά λιπαρό κρέας χωρίς κόκαλα, το ιδανικό μέρος για μαγειρίτσα.

8. Στήθος (τιμή: €12-24/κιλό)
Σε αντίθεση με τη σπάλα, το στήθος είναι προτιμότερο βραστό σε σούπα.

9. Μπροστινό πόδι (Χεράκι) (τιμή: €8-18/κιλό)
Έχει νόστιμο και ζουμερό κρέας, μαγειρεύεται ιδανικά στον φούρνο με πατάτες ή γιουβέτσι.

Εικονογράφηση: Γιώργος Καταπόδης