Μπορεί να μην το γνωρίζετε καλά, αλλά το αλεύρι αμυγδάλου έχει πολλές χρήσεις στην κουζίνα, είτε αποφεύγετε το σταρένιο αλεύρι, είτε απλώς αγαπάτε το άρωμα και τη γεύση του αμυγδάλου…

Το αλεύρι αμυγδάλου είναι ένα αλεύρι πλούσιο σε πρωτεΐνες και συνήθως χρησιμοποιείται σε περιπτώσεις δίαιτας χωρίς γλουτένη, αφού είναι τελείως απαλλαγμένο από αυτή. Μπορείτε να το βρείτε σε καταστήματα τροφίμων έτοιμο. Αλλά είναι πολύ εύκολο  να το φτιάξετε και μόνοι σας,  χτυπώντας στο μούλτι λευκά, ανάλατα αμύγδαλα.

Mπορεί να το έχετε συνδέσει με γλυκές παρασκευές αλλά ταιριάζει και με αλμυρές, αντικαθιστώντας υλικά όπως το ψωμί, η φρυγανιά ή το συμβατικό αλεύρι.

Εμείς σας δίνουμε 7 διαφορετικούς τρόπους να το εντάξετε στα καθημερινά σας μαγειρέματα:

Τηγανίτες
Αν θέλετε μια διακριτική γεύση αμυγδάλου, αντικαταστήστε το 1/4 της συνολικής ποσότητας αλεύρου που θα χρησιμοποιήσετε για τις τηγανίτες σας με αλεύρι αμυγδάλου. Το αποτέλεσμα θα σας ανταμείψει! Και δεν θα χρειαστείτε και πολλές γαρνιτούρες!

Μπισκότα
Μια υγιεινή εκδοχή των κλασικών μας μπισκότων είναι να αντικαταστήσουμε το αλεύρι για όλες τις χρήσεις με το αμυγδάλου είτε εντελώς είτε κατά ένα μεγάλο ποσοστό. Το τελικό αποτέλεσμα θα είναι και πιο θρεπτικό και πιο υγιεινό και πολύ πιο αρωματικό!

Μακαρόν
Με μόλις 3 βασικά υλικά (ζάχαρη, ασπράδια αυγού και αλεύρι αμυγδάλου) μπορείτε να φτιάξετε τα γαλλικά μακαρόν. Το μόνο που θα χρειαστείτε επιπλέον είναι η γέμισή τους και κάποιο χρώμα ζαχαροπλαστικής.

Κέικ αμυγδάλου
Στην κλασική συνταγή για το αγαπημένο γλυκό, αντικαθιστάτε το αλεύρι με αλεύρι αμυγδάλου. Προσοχή όμως στις ποσότητες! Το αλεύρι αμυγδάλου δημιουργεί υγρασία στη συνταγή μας, οπότε θα πρέπει να ισορροπήσετε τα υγρά στοιχεία ώστε να έχετε το ίδιο αποτέλεσμα. Το καλύτερο σε αυτήν την περίπτωση είναι να ακολουθήσετε πιστά συγκεκριμένη συνταγή.

Brownies: H gluten free εκδοχή της σοκολατένιας λιχουδιάς. Με 1 φλιτζάνι αλεύρι αμυγδάλου, 3/4 φλιτζ. ζάχαρη, 3 κουτ. σούπας κακάο, 1/2 φλιτζ βούτυρο και σταγόνες σοκολάτας ως βασικά υλικά, έχετε ένα εύκολο λαχταριστό γλυκό χωρίς γλουτένη.

Φρέσκα ζυμαρικά ή πίτσα
Για να προσθέσετε πρωτεΐνη στα ζυμαρικά που θα φτιάξετε μόνοι σας, αντικαθιστάτε το 1/3 του αλεύρου με αλεύρι αμυγδάλου.
Δείτε και μια σχετική συνταγή: Πίτσα με αλεύρι αμυγδάλου χωρίς γλουτένη (keto – friendly)

Κεφτέδες και ρολό κιμά
Χρησιμοποιήστε αλεύρι αμυγδάλου όπου σας ζητά η συνταγή ψωμί ή φρυγανιά.

Tips και παρατηρήσεις

Το αλεύρι αμυγδάλου μπορεί να είναι gluten free και πιο θρεπτικό και υγιεινό από το κλασικό αλεύρι ωστόσο πρέπει να προσέξετε κάποια βασικά πράγματα:

  • Δημιουργεί μεγαλύτερη υγρασία στο μείγμα μας από το κανονικό αλεύρι, οπότε θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί σε μικρότερη ποσότητα. Γι΄αυτό η αντικατάσταση δεν πρέπει να γίνεται αυθαρετα αλλά ακολουθώντας συγκεκριμένη συνταγή
  • Έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε καλά λιπαρά, οπότε είναι αρκετά πλούσιο σε θερμίδες.