Η ανακύκλωση δεν είναι τάση της εποχής, είναι τρόπος ζωής αν θέλουμε να βάζουμε και εμείς το λιθαράκι μας στην προστασία του περιβάλλοντος. Υπάρχει όμως πάντα το ερώτημα, αν το κάνουμε σωστά.

Πάρτε για παράδειγμα τα κουτιά της πίτσας, που μόλις αδειάσουν η πρώτη μας κίνηση είναι να τα πάμε στην ανακύκλωση. Από την άλλη όμως είναι τόσο λερωμένα με υπολείμματα από κολλημένο τυρί και λάδι, που αναρωτιόμαστε μήπως πλέον η συσκευασία έχει καταστραφεί και δεν μπορεί να ανακυκλωθεί.

Σε αυτό το ερώτημα ανέλαβε να δώσει απάντηση η WestRock, μία αμερικάνικη εταιρεία με έδρα την Ατλάντα που παράγει συσκευασίες από κυματοειδές χαρτί και διεξήγαγε έρευνα σχετικά με το αν τα χρησιμοποιημένα κουτιά πίτσας είναι ανακυκλώσιμα, για λογαριασμό της American Forest & Paper Association (βιομηχανική ομάδα που εκπροσωπεί τους κατασκευαστές χαρτιού). H μελέτη εξέτασε την επίδραση που έχουν τα υπολείμματα λαδιού και τυριού στην απώλεια αντοχής των πολτοποιημένων ινών της συσκευασίας.

Καθόρισαν ότι το μέσο κουτί πίτσας μετά τη χρήση του έχει περιεκτικότητα σε λίπος 1% έως 2% κατά βάρος. Προσδιόρισαν επίσης ότι σε επίπεδα κορεσμού λιπών κάτω από 20%, το λίπος δεν είχε σχεδόν καμία επίδραση. Όσο για το τυρί, αυτό τείνει να στερεοποιείται και να διαχωρίζεται κατά τη διάρκεια της διαδικασίας πολτοποίησης. Με άλλα λόγια, η μελέτη δείχνει σαφώς ότι ακόμη και τα πιο λιπαρά κουτιά πίτσας είναι ανακυκλώσιμα.

Το μόνο ζήτημα που προκύπτει, είναι κατά πόσο οι εταιρείες ανακύκλωσης δέχονται χρησιμοποιημένα κουτιά πίτσας. Η WestRock εκτιμά για παράδειγμα, ότι το 73% των προγραμμάτων ανακύκλωσης στις ΗΠΑ, δέχονται κουτιά πίτσας, πράγμα που σημαίνει ότι περισσότερο από το ένα τέταρτο δεν το κάνει -τουλάχιστον όχι ακόμη. Έτσι, την απάντηση στο ερώτημα αν τα κουτιά πίτσας είναι ανακυκλώσιμα, μπορούν να τη δώσουν μόνο οι κατά τόπους εταιρείες ανακύκλωσης. Για σιγουριά πάντως, μπορείτε να πετάτε στους μπλε κάδους μόνο τα κομμάτια των κουτιών που δεν έχουν πάνω τους υπολείμματα τροφών και λαδιών, όπως για παράδειγμα το καπάκι του κουτιού.

Δείτε επίσης:
Μην πετάτε το «τραπεζάκι» της πίτσας! Χρησιμεύει για το κινητό σας…

Κορυφαίο ισπανικό εστιατόριο δημιουργεί project ανακύκλωσης

Γιατί πρέπει να ανακυκλώνουμε το μαγειρικό λάδι;