Στο εμπόριο μπορείτε να βρείτε κάθε λογής φρέσκα και αποξηραμένα μυρωδικά. Αν επίσης έχετε στη βεράντα σας γλαστρούλες, παίρνετε τα αρωματικά φυλλαράκια ανά πάσα στιγμή. Δεν είναι καθόλου δύσκολο να τα αποξηράνετε και μόνοι σας.

Καλή αρχή…
Βασική προϋπόθεση είναι να ξεκινήσετε σωστά. Τα υποψήφια προς αποξήρανση μυρωδικά πρέπει να είναι «ζωντανά» και να έχουν υγιή κλωναράκια και φύλλα χωρίς κηλιδώσεις. Όσο πιο φρέσκα είναι, τόσο περισσότερο θα διατηρηθεί το άρωμά τους.

Σωστή προετοιμασία
Πλένετε τα μυρωδικά με νερό προσεκτικά και τα τινάζετε ή τα στραγγίζετε σε ένα σουρωτήρι. Τα βάζετε σε ένα απορροφητικό χαρτί ή μια καθαρή πετσέτα για να στεγνώσουν και μετά τα σκουπίζετε καλά για να απομακρύνετε όσο το δυνατό περισσότερη υγρασία.

Μια… αγκαλιά μπουκέτα
Αφού τα μυρωδικά σας στεγνώσουν καλά, παίρνετε ένα σπάγκο και φτιάχνετε μικρά μπουκετάκια. Τα κρεμάτε σε ένα σκοτεινό και καλά αεριζόμενο, χωρίς υγρασία, μέρος και περιμένετε υπομονετικά να ξεραθούν. Η διαδικασία αποξήρανσης μπορεί να διαρκέσει μερικές μέρες ή και  εβδομάδες, ανάλογα με το φυτό. Για να μην σκονιστούν τα μυρωδικά, εναλλακτικά μπορείτε να τα βάλετε σε μια χαρτοσακούλα αφού πρώτα την  τρυπήσετε σε διάφορα σημεία για να αερίζονται καλά.

Αποθήκευση
Τα μυρωδικά είναι έτοιμα όταν τρίβονται εύκολα με τα χέρια. Όταν ξεραθούν καλά, τα τρίβετε και τα αποθηκεύετε σε στεγνά βαζάκια και τα διατηρείτε σε σημεία μακριά από υγρασία, αέρα και φως.  Μπορείτε επίσης να μην τα τρίψετε πριν τα βάλετε στο βάζο, αλλά να τα διατηρήσετε ως έχουν. Δώστε μεγάλη προσοχή στο δοχείο αποθήκευσης, ειδικά τις πρώτες μέρες, μπορεί να μαζευτεί υγρασία και να δημιουργηθεί μούχλα. Σε αυτή την περίπτωση, βγάζετε τα μυρωδικά από το βαζάκι και επαναλαμβάνετε τη διαδικασία αποξήρανσης για λιγότερο χρόνο φυσικά.

Εναλλακτική λύση
Αν είστε από τους… ανυπόμονους, μπορείτε να βάλετε τα μυρωδικά σας στο φούρνο, σκορπίζοντάς τα σε ένα ταψάκι και αφήνοντάς να ξεραθούν στη χαμηλότερη θερμοκρασία, με την πόρτα του φούρνου ελαφρά ανοιχτή για να φεύγει η υγρασία. Γυρίζετε τα μυρωδικά σας ανά διαστήματα. Βγάλτε τα από το φούρνο όταν έχουν ξεραθεί καλά.