Το μαύρο τσάι γίνεται άκρως απολαυστικό μαζί με γάλα και γλυκοπικάντικα μπαχαρικά, ιδανικό να μας ζεστάνει τις κρύες μέρες του χειμώνα. Παρόλο που στη χώρα μας δεν είμαστε συνηθισμένοι στο συνδυασμό του μαύρου τσαγιού (αλλά και κάθε άλλου είδους τσαγιού) με το γάλα, στην Ευρώπη το chai latte (τσάι λάτε= τσάι με γάλα) είναι ιδιαίτερα δημοφιλές, όχι μόνο ως ένα αγαπημένο χειμωνιάτικο ρόφημα, αλλά και ως μία εξίσου γευστική εναλλακτική του καφέ.

Από την Ινδία στη Δύση

Πρόκειται για μείγμα από μαύρο τσάι με μπαχαρικά, γάλα και ζάχαρη. Οι ρίζες του συναντούν την ινδική παράδοση στην οποία το μαύρο τσάι είχε και συνεχίζει να έχει σημαντική θέση: οι ντόπιοι που το είχαν ξεχωρίσει για τις ποικίλες θεραπευτικές του ιδιότητες, συνηθίζουν εδώ και χρόνια να πίνουν το λεγόμενο Μασάλα Τσάι (Masala= μείγμα μπαχαρικών Chai= τσάι) βράζοντας φύλλα μαύρου τσαγιού μαζί με κανέλα, καρδάμωμο, γαρύφαλλο, κανέλα και τζίντζερ, ενώ μάλιστα ο συνδυασμός και η επιλογή των μπαχαρικών διαφέρει στις διάφορες περιοχές της χώρας. Ο δρόμος προς τη Δύση άνοιξε τους τελευταίους δύο αιώνες με την έλευση των Βρετανών κατακτητών στην Ινδία, ενώ η προσθήκη γάλακτος και ζάχαρης στην αυθεντική συνταγή, έγινε από τους ίδιους τους Άγγλους, όταν σύμφωνα με την παράδοση, παρατήρησαν ότι ο συνδυασμός του με αυτά τα δύο υλικά, αύξανε την ενέργεια και την παραγωγικότητα των Ινδών εργατών.

Από τη δεκαετία του ’90, όταν το μείγμα chai latte φαίνεται να έκανε την πρώτη του εμφάνιση στα coffee shops του δυτικού κόσμου, μέχρι σήμερα, το ζεστό αυτό ρόφημα έχει αποκτήσει φανατικούς οπαδούς, ενώ συναντάται σε διάφορες μοντέρνες παραλλαγές, όπως με σοκολάτα (chocolate chai latte), με αμαρέτο (chai cocktail) ή ακόμα και με μια δόση εσπρέσο (dirty chai). Ας αφήσουμε όμως τις διάφορες εκδοχές του στην άκρη και ας μάθουμε για αρχή πώς να φτιάξουμε στο σπίτι μας την κλασική και δημοφιλή συνταγή με γάλα και μπαχαρικά.

Δείτε παρακάτω τη συνταγή:

Ζεστό τσάι με γάλα (Chai latte)
Υλικά
2 κούπες γάλα (ή γάλα αμυγδάλου)
2 φακελάκια μαύρου τσαγιού (πχ English Breakfast)
6 λοβοί καρδάμωμο (κακουλέ), τριμμένοι
½ ξυλάκι κανέλας
λίγο ξύσμα από φρέσκο μοσχοκάρυδο
2 πρόκες γαρύφαλλο
2-4 κουτ. γλυκού καστανή ζάχαρη

Διαδικασία
Ζεσταίνουμε το γάλα σε μια κατσαρόλα σε πολύ χαμηλή φωτιά. Αδειάζουμε το τσάι που περιέχεται στα φακελάκια μέσα στην κατσαρόλα. Στη συνέχεια προσθέτουμε το καρδάμωμο, το ξύλο κανέλας, το μοσχοκάρυδο και τα γαρύφαλλα.

Σε αυτό το σημείο προσθέτουμε τη ζάχαρη (το συγκεκριμένο τσάι πίνεται γλυκό, αλλά μπορούμε να βάλουμε όση ποσότητα ζάχαρης επιθυμούμε). Το αφήνουμε στην κατσαρόλα χωρίς να βράζει για 10 λεπτά. Σουρώνουμε και σερβίρουμε σε κούπα ή φλιτζάνι.