Αγαπάμε τις κρέπες γιατί είναι μια βασική παρασκευή, που μπορεί να γεμιστεί με ένα σωρό υλικά γλυκά ή αλμυρά, ανάλογα με τις προτιμήσεις μας, αλλά και την ώρα της ημέρας. Έτσι, μπορεί να γεμιστούν με φρούτα της εποχής, σαντιγί, αλλά και ψητά λαχανικά ή ζαμπόν και τυρί, ακόμη και με σπανάκι. Μια ωραία, πετυχημένη κρέπα όμως, μπορεί και να καταναλωθεί ακόμη και σκέτη, έτσι όπως βγαίνει ζεστή από το τηγάνι, ιδανικά με λίγο μέλι ή ζάχαρη άχνη από πάνω. Πώς θα την κάνουμε να είναι άψογη; Ακολουθήστε τις συμβουλές μας, εκτελέστε με προσοχή τη συνταγή που σας δίνουμε και η επιτυχία της θα είναι εγγυημένη.


Χρήσιμες συμβουλές

  • Αφήστε το μίγμα να ξεκουραστεί: οι κρέπες ετοιμάζονται σε λίγα λεπτά, όμως ο χυλός τους θα πρέπει να «ξεκουραστεί» για τουλάχιστον μία ώρα πριν μπει στο τηγάνι. Μην παραλείψετε αυτό το σημαντικό βήμα, καθώς ο χρόνος αυτός δίνει στον χυλό την ευκαιρία να ενυδατωθεί, οπότε η κρέπα θα είναι πιο συμπαγής και παράλληλα κάνει τη γλουτένη να ηρεμήσει, οπότε το αποτέλεσμα θα είναι μια πιο μαλακιά κρέπα. Να έχετε υπόψη ότι ο χυλός διατηρείται στο ψυγείο για 2 ημέρες, οπότε μπορείτε να τον φτιάξετε από το προηγούμενο βράδυ και να τον έχετε έτοιμο για τηγάνισμα το πρωί.
  • Η πρώτη κρέπα είναι για εξάσκηση: οι κρέπες και οι τηγανίτες έχουν ένα κοινό συστατικό, το ότι η πρώτη που τηγανίζεται είναι συνήθως καταστροφή, όσο έμπειροι κι αν είστε. Είναι ένα μάθημα υπομονής, οπότε μην σκάτε για την πρώτη, απλώς προσπαθήστε να καταλάβετε τι πήγε στραβά και οι επόμενες θα είναι σίγουρα βελτιωμένες.

  • Επιλέξτε το κατάλληλο τηγάνι: το δυσκολότερο κομμάτι στην επιτυχία μιας κρέπας είναι να καταφέρετε να δημιουργήσετε με τον χυλό μια ωραία, ομοιόμορφα επίπεδη και στρογγυλή κρέπα. Αν δεν έχετε το ειδικό σκεύος για κρέπες, μπορείτε να το πετύχετε αυτό με ένα αντικολλητικό τηγάνι μεσαίου μεγέθους.
  • Στροβιλίστε το κουρκούτι: ρίξτε προσεχτικά μια δόση από το κουρκούτι στο κέντρο του τηγανιού και έπειτα σηκώστε το τηγάνι από το μάτι και γύρτε το προσεχτικά με απαλές, κυκλικές κινήσεις, ώσπου να απλωθεί σε όλο το τηγάνι. Μπορεί να χρειαστεί λίγη εξάσκηση, αλλά σύντομα θα τα καταφέρετε. Κι αν πάλι κάνετε και κανένα λάθος, μην πετάξετε την κρέπα, είναι το ίδιο νόστιμη σε γεύση, απλά φυλάξτε τη για τον εαυτό σας και όχι για τους καλεσμένους σας.

Και μια συνταγή για την κρέπα ως βάση

Υλικά
2 μεγάλα αυγά σε θερμοκρασία δωματίου
1 1/4 φλιτζανιού γάλα πλήρες σε θερμοκρασία δωματίου
1 φλιτζάνι (120 γρ.) αλεύρι για όλες τις χρήσεις
4 κουτ. γλυκού ζάχαρη κρυσταλλική
1/2 κουτ. γλυκού αλάτι
3 κουτ. σούπας βούτυρο ανάλατο, λιωμένο και σε θερμοκρασία δωματίου
1/2 κουτ. γλυκού βούτυρο ανάλατο, κρύο

Διαδικασία
Σε ένα μπλέντερ ρίχνουμε τα αυγά, το γάλα, το αλεύρι, τη ζάχαρη, το αλάτι και τις 3 κουταλιές της σούπας λιωμένο βούτυρο και χτυπάμε για περίπου ένα λεπτό, μέχρι να έχουμε ένα απαλό μίγμα. Σκεπάζουμε και βάζουμε το μίγμα στο ψυγείο για τουλάχιστον 1 ώρα και μέχρι 2 ημέρες.

Προθερμάνετε ένα αντικολλητικό τηγάνι σε μέτρια φωτιά. Λιώστε σε αυτό το ζεστό τηγάνι το κρύο βούτυρο και μειώστε τη θερμοκρασία σε μέτρια προς χαμηλή. Χτυπήστε λίγο με το σύρμα τον χυλό και έπειτα ρίξτε το 1/4 του φλιτζανιού στο κέντρο του τηγανιού, σηκώνοντας το τηγάνι από το μάτι και γέρνοντάς το προσεχτικά με κυκλικές κινήσεις, ώσπου να έχετε μια ομοιόμορφα επίπεδη κρέπα. Ψήστε μέχρι να είναι η επιφάνεια συμπαγής και η κάτω μεριά να πάρει χρυσοκάστανο χρώμα. Θα χρειαστείτε περίπου 45 δευτερόλεπτα. Αναποδογυρίστε τη και ψήστε για άλλα 45 δεύτερα και από την άλλη πλευρά.

Με τη βοήθεια μιας σπάτουλας διπλώστε την κρέπα σε τέταρτα και μεταφέρετέ την σε πιάτο. Επαναλάβετε με το υπόλοιπο μίγμα, ώσπου να φτιάξετε συνολικά 8 κρέπες.

Συντήρηση
Μπορείτε να τις φτιάξετε ακόμη και 3 μέρες πριν τις σερβίρετε. Αφήστε τις να κρυώσουν, βάλτε τις ανάμεσα σε αντικολλητικό χαρτί, κλείστε τις σε αεροστεγές δοχείο και βάλτε τις στο ψυγείο. Διατηρούνται και στην κατάψυξη για έως 1 μήνα.