Αν είσαστε από εκείνους τους τύπους ανθρώπους, που δεν μπορούν να πετάξουν εύκολα πράγματα, τότε σας νιώθουμε, γιατί κι εμείς ανήκουμε σε αυτή την κατηγορία. Είτε για συναισθηματικούς λόγους, είτε για πρακτικούς, ή απλά γιατί βαριόμαστε να πετάξουμε τα παλιά και άχρηστα, συχνά βρισκόμαστε με γεμάτα ψυγεία και τροφοθήκες, σε βαθμό που να μην χωράνε άλλα πράγματα.

Το πρόβλημα γίνεται ακόμη χειρότερο, αν έχουμε μικρή κουζίνα και λιγότερο αποθηκευτικό χώρο, ενώ το ίδιο συμβαίνει και με το μικρό ψυγείο. Όταν δεν έχουμε οργάνωση με τάπερ και βάζα μπορεί να έχουμε να αντιμετωπίσουμε χάος και να χάσουμε τον έλεγχο, που σημαίνει ότι μπορεί να χρειαστεί να πετάξουμε τρόφιμα στα σκουπίδια.

Κι επειδή οι καιροί είναι δύσκολοι οικονομικά, καλό είναι να είμαστε πιο οργανωμένοι. Εκεί θα μας βοηθήσουν τα πολλά βάζα και τα φαγητοδοχεία. Το να έχει κανείς στο σπίτι πολλά βάζα, όλων των μεγεθών (τα οποία φυσικά δεν αγοράζουμε, αλλά κρατάμε από τις συσκευασίες που έχουμε ήδη αγοράσει) είναι πολύ βολικό και πρακτικό και θα σας το εξηγήσουμε για να το καταλάβετε κι εσείς.

Ας πάρουμε ένα παράδειγμα: έχετε φτιάξει σπιτική μαρμελάδα. Στην αρχή θα γεμίσετε ένα βάζο, αλλά καθώς σιγά-σιγά την καταναλώνετε το βάζο αδειάζει; Μην το αφήσετε στο ψυγείο μισοάδειο. Βρείτε ένα άλλο, μικρότερο βάζο και βάλτε την υπόλοιπη μαρμελάδα εκεί, ώστε να καταλαμβάνει λιγότερο χώρο στο ράφι. Το ίδιο ισχύει και για τα ντουλάπια που βάζετε τρόφιμα, όπως κοντά μακαρόνια, αλεύρι, ζάχαρη, ανοιγμένα δημητριακά, ακόμα τα ολόκληρα ή τριμμένα μπαχαρικά και βότανα που φυλάσσετε.

Όχι μόνο πιάνουν λιγότερο χώρο, αλλά και συντηρούνται καλύτερα! Ένα ακόμα καλό των βάζων είναι ότι επειδή είναι διάφανα βλέπεις καλύτερα το περιεχόμενό τους και μπορείς να προγραμματίσεις καλύτερα τα ψώνια της επόμενης εβδομάδας.

Και φυσικά, μόλις αδειάσει το μεγάλο βάζο δεν το αφήνετε με τα υπολείμματα ούτε μία μέρα, γιατί ιδίως αν είχε μαρμελάδα ή μέλι, θα κολλήσει και δεν θα καθαρίζει εύκολα. Το πλένουμε μόλις είναι άδειο και το φυλάσσουμε στο ντουλάπι μας για την επόμενη χρήση του.

Μια τελευταία γενική συμβουλή, που ισχύει γενικότερα για την οργάνωση κουζίνας, είναι να προγραμματίζετε ψώνια για μία εβδομάδα και όχι περισσότερο, οπότε έτσι δεν θα φορτώνετε ούτε το ψυγείο, ούτε τα ντουλάπια σας με πράγματα που δεν θα καταναλώσετε άμεσα και ρισκάρετε να χαλάσουν.