Θαυμάζεις κι εσύ τα μπουκάλια, τα ποτήρια και τα λοιπά κουζινικά σκεύη με vintage και ρομαντικό στυλ -με λουλούδια, καρδούλες, παστέλ χρώματα και τα συναφή- που βλέπεις στα καταστήματα με είδη διακόσμησης; Επειδή, όμως, το έτοιμο κοστίζει κάτι παραπάνω, διάβασε πώς θα τα φτιάξεις με τα χεράκια σου. Ας είναι καλά το ντεκουπάζ!

decoupage-anoigma

Ντεκουπάζ είναι η τεχνική διακόσμησης με βάση την οποία δημιουργείς κολάζ πάνω σε διάφορα αντικείμενα, από μπουκάλια μέχρι έπιπλα, χρησιμοποιώντας συνήθως χάρτινα μοτίβα που πραγματικά τα μεταμορφώνουν σε κάτι νέο και πολύ όμορφο. Και μην αγχώνεσαι, μπορεί να πρόκειται για χειροτεχνία, αλλά δεν χρειάζεται και κανένα μεγάλο καλλιτεχνικό ταλέντο για να τα καταφέρεις, καθώς γίνεται γρήγορα, είναι σχετικά εύκολο, αν ακολουθήσεις τις συμβουλές μας, ενώ το μόνο που απαιτεί από εσένα είναι φαντασία στη σύνθεση των μοτίβων.

Θα χρειαστείς:
* άδεια μπουκάλια, ποτήρια, βάζα, κλπ
* σχέδια τυπωμένα σε χαρτί ή ριζόχαρτο (που βρίσκεις σε βιβλιοπωλεία και καταστήματα με υλικά χειροτεχνίας)
* ακρυλικά χρώματα
* κόλλα
* βερνίκι
* πινέλο
* ψαλίδι
* κοπίδι
* επιφάνεια σιλικόνης ή ξύλινη (για να μη λερώσεις τον πάγκο σου)

decoupage4

Το ντεκουπάζ βήμα-βήμα

Βήμα 1
Καθάρισε και στέγνωσε καλά το μπουκάλι (ή όποιο αντικείμενο πρόκειται να ντεκουπάρεις). Με ένα πινέλο βάψε το με χρώμα της επιλογής σου και άφησε το να στεγνώσει καλά. Αν πρόκειται να χρησιμοποιήσεις περισσότερα από ένα χρώματα, ξεκίνησε με το πιο ανοιχτό, με το οποίο θα βάψεις όλη την επιφάνεια και στη συνέχεια, αφού στεγνώσει, συνέχισε με τα επόμενα χρώματα.

decoupage3

Βήμα 2
Εκτύπωσε το μοτίβο της επιλογής σου ή πάρε ριζόχαρτο και κόψε τα κομμάτια που χρειάζεσαι. Στη συνέχεια, με το ψαλίδι κόψε πιο προσεκτικά το σχέδιο της επιλογής σου γύρω από το περίγραμμα του. Όπου δεν μπορείς να κόψεις με το ψαλίδι χρησιμοποιείς το κοπίδι για τις λεπτομέρειες (π.χ. για να ξεφορτωθείς τα λευκά μέρη του χαρτιού που μπορεί να εμφανίζονται ανάμεσα σε ένα μπουκέτο λουλουδιών). Άφησε το μοτίβο στην άκρη.

decoupage1

Βήμα 3
Με ένα μικρότερο πινέλο αλείφεις με κόλλα το πίσω μέρος του μοτίβο και το τοποθετείς πάνω στο στεγνό μπουκάλι, σε σημείο της επιλογής σου, πιέζοντας ελαφρά για να κολλήσει και φροντίζοντας να λειάνεις όσο γίνεται την επιφάνεια του χαρτιού ώστε να μην κάνει ζάρες. Με το πινέλο αλείφεις λίγη ακόμα κόλλα πάνω στο μοτίβο για να σταθεροποιηθεί, το αφήνεις να στεγνώσει και, στο τέλος, το περνάς αν θέλεις με βερνίκι για να σταθεροποιηθεί ακόμη καλύτερα και να γυαλίζει. Το αφήνεις ξανά στην άκρη να στεγνώσει και είναι έτοιμο!

decoupage

Σημείωσε ότι με ντεκουπάζ μπορείς να διακοσμήσεις και άλλα αντικείμενα, όπως μια επιφάνεια κοπής ή ακόμη και ένα παλιό τραπεζάκι ή κομοδίνο που θέλεις να τους αλλάξεις όψη. Στα συν ότι τα διακοσμημένα με ντεκουπάζ αντικείμενα γίνονται και τέλεια δώρα!