Αν ανήκετε στους coffee lovers και λατρεύετε τα βούτυρα ξηρών καρπών, τότε το σπιτικό φυστικοβούτυρο με κόκκους από καφέ θα γίνει το αγαπημένο σας spread για όλες τις ώρες. Γίνεται γρήγορα στο σπίτι μόλις σε μισή ώρα με 5 υλικά προσθέτοντας στο ντουλάπι σας μια πεντανόστιμη, θρεπτική επιλογή, άκρως τονωτική, σαν να ήπιατε μόλις τον πρωινό σας εσπρέσο.

Απλώστε το πάνω σε ζεστές, φρυγανισμένες φέτες ψωμιού ή μέσα σε μια τορτίγια μαζί με φρούτα εποχής (η μπανάνα ταιριάζει υπέροχα) και μέλι. Για ένα πρωινό με έξτρα πρωτεΐνη βάλτε μια-δυο γεμάτες κουταλιές μέσα σε ένα μπολ με γιαούρτι και προσθέστε ό,τι άλλο θέλετε: από σπόρους chia και τριμμένους ξηρούς καρπούς μέχρι κομματάκια σοκολάτας και μαρμελάδα. Μπορείτε ακόμα να το χρησιμοποιήσετε για να δώσει ξηροκαρπάτη γεύση στα κέικ, στα pancakes ή στα smoothies σας.

Δείτε παρακάτω τη συνταγή:

Άλειμμα φυστικιού με καφέ
Υλικά (Για 1 1/2 φλιτζ.)
3 φλιτζ. φυστίκια αράπικα (ψημένα ή άψητα)
2 κουτ. σούπας στιγμιαίο καφέ σε σκόνη
1/2 κουτ. γλυκού βανίλια σε σκόνη
2 κουτ. σούπας ζάχαρη κρυσταλλική
1 πρέζα αλάτι
κανέλα, σε σκόνη (προαιρετικά)

Διαδικασία
Ψήνουμε τα φυστίκια: Αν τα φυστίκια μας είναι ωμά, χρειάζεται πρώτα να τα ψήσουμε για να απελευθερωθούν τα έλαιά τους. Με τον τρόπο αυτό θα μπορέσουμε να αφαιρέσουμε τη φλούδα τους ενώ τα έλαια θα διευκολύνουν την πολτοποίηση. Απλώνουμε τα φυστίκια σε ένα μεγάλο ταψί στο οποίο έχουμε πρώτα στρώσει αντικολλητικό χαρτί. Τα ψήνουμε στο φούρνο για 7-10′ στους 160° C. Όσο περισσότερο τα ψήσουμε, τόσο πιο σκούρο θα γίνει το φυστικοβούτυρό μας.

Αφαιρούμε τη φλούδα: Για να αφαιρέσουμε τις φλούδες, βάζουμε όλα τα φυστίκια σε μια πετσέτα κουζίνας και τα κλείνουμε μέσα σε αυτήν τρίβοντάς τα μεταξύ τους δυνατά για 20-30″.

Αλέθουμε τα φυστίκια: Βάζουμε όλα τα υλικά μας σε ένα μπλέντερ υψηλής ταχύτητας και αναμειγνύουμε μέχρι να έχουμε ένα λείο και κρεμώδες βούτυρο. Η διαδικασία θα πάρει κάποιο χρόνο, οπότε χρειάζεται να είμαστε υπομονετικοί. Θυμόμαστε να ξεκουράζουμε τη συσκευή μας με σύντομα διαλείμματα για 20″  κάθε 2-3′. Σε κάθε διάλειμμα μπορούμε να καθαρίζουμε τις πλευρές του δοχείου του μπλέντερ, φέρνοντας το μείγμα στο κέντρο του δοχείου (πχ. με μια σπάτουλα).

Tips

  • Για τη συσκευή: Χρησιμοποιούμε μπλέντερ υψηλής ταχύτητας,τουλάχιστον 1300 Watt. Ένα μίνι μπλέντερ δε θα καταφέρει να μας δώσει τα επιθυμητά αποτελέσματα.
  • Για τους ξηρούς καρπούς: Αγοράζουμε τα φυστίκια χωρίς την φλούδα τους (ωμά ή ψημένα) για να γλιτώσουμε χρόνο. Μπορούμε φυσικά να χρησιμοποιήσουμε και άλλους ξηρούς καρπούς αντί για φυστίκια, φτιάχνοντας για παράδειγμα ένα υπέροχο βούτυρο από φουντούκια ή κάσιους με νότες και αρώματα καφέ.
  • Για τον καφέ: Αυξομειώνουμε την ποσότητα του καφέ ανάλογα με το πόσο δυνατό σε ένταση και σε καφεΐνη προτιμάμε το βούτυρό μας. Επιπλέον, χρησιμοποιούμε μόνο καφέ σε σκόνη, αφού ο καφές σε ρόφημα θα καταστρέψει την υφή του φυστικοβούτυρου.

Συμβουλές αποθήκευσης και συντήρησης

Βάζουμε το φυστικοβούτυρο σε γυάλινο δοχείο που κλείνει αεροστεγώς και το αποθηκεύουμε σε θερμοκρασία δωματίου μέσα στο ντουλάπι για 1-2 εβδομάδες. Μπορούμε ακόμη να το συντηρήσουμε στο ψυγείο μέχρι 1 μήνα και στην κατάψυξη για 3-4 μήνες. Στη δεύτερη περίπτωση είναι πρακτικότερο να το αποθηκεύσουμε σε μικρότερες μερίδες και μέσα σε ειδικές σακούλες ή μικρές θήκες, ώστε να βγάζουμε κάθε φορά μια μικρή ποσότητα προς χρήση.