Αυτό το παγωτό μπανάνα το αγαπά πολύ όλη η οικογένεια, αφού είναι απλούστατο στην εκτέλεσή του και γευστικότατο σαν αποτέλεσμα. Οπότε ας δούμε πόσο γρήγορα και εύκολα μπορούμε να το φτιάξουμε, γιατί μπορεί το καλοκαίρι να φτάνει στο τέλος του, αλλά ένα καλό σπιτικό παγωτό δεν σταματά κανείς να το απολαμβάνει.

Υλικά
4 φλιτζ. κρέμα γάλακτος με χαμηλά λιπαρά
2 1/2 φλιτζ. ζάχαρη
1 πρέζα αλάτι
4 μεγάλα αυγά, σε θερμοκρασία δωματίου, ελαφρώς χτυπημένα
4 φλιτζ. κρέμα γάλακτος με πλήρη λιπαρά
1 κουτί γάλα εβαπορέ (150 ml)
3 κουτ. σούπας εκχύλισμα βανίλιας
2 φλιτζάνια ώριμες λιωμένες μπανάνες (περίπου 4-5 μεσαίου μεγέθους)

Διαδικασία
Σε μια μεγάλη, φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε την κρέμα γάλακτος με τα χαμηλά λιπαρά στους 80° C και ρίχνουμε μέσα τη ζάχαρη και το αλάτι ανακατεύοντας μέχρι να διαλυθούν. Σε χωριστό δοχείο χτυπάμε τα αυγά και ρίχνουμε μέσα τους λίγο από το μίγμα της κρέμας γάλακτος. Στη συνέχεια, τα ρίχνουμε όλα στην κατσαρόλα, ανακατεύοντας διαρκώς. Χαμηλώνουμε λίγο τη θερμοκρασία χωρίς να σταματήσουμε το ανακάτεμα, μέχρι το μίγμα να πέσει στους 70°C και καλύπτει το πίσω μέρος ενός μεταλλικού κουταλιού της σούπας.

Αφαιρούμε το σκεύος από τη φωτιά. Κρυώνουμε το μίγμα τοποθετώντας το σκεύος πάνω σε μια μεγάλη λεκάνη με παγωμένο νερό. Ανακατεύουμε για άλλα 2 λεπτά. Προσθέτουμε χτυπώντας με το σύρμα την κρέμα γάλακτος με τα πλήρη λιπαρά, το γάλα και το εκχύλισμα βανίλιας. Τυλίγουμε τη λεκάνη με διάφανη πλαστική μεμβράνη, πιέζοντάς τη επάνω στην επιφάνεια της κρέμας. Αφήνουμε στο ψυγείο το μίγμα για μερικές ώρες ή όλη τη νύχτα.

Στη συνέχεια, βγάζουμε το μίγμα από το ψυγείο και προσθέτουμε τις μπανάνες ανακατεύοντας καλά. Γεμίζουμε την παγωτομηχανή ως τα δύο τρίτα της και φτιάχνουμε το παγωτό σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή. Όταν το παγωτό μας είναι έτοιμο το μεταφέρουμε σε δοχείο κατάλληλο για κατάψυξη και το καταψύχουμε για 2-4 ώρες πριν το σερβίρουμε.

Extra tips

Χρειάζεται να καταψυχθούν οι μπανάνες;
Όχι. Αυτή η συνταγή θέλει τις μπανάνες σε θερμοκρασία δωματίου για να ενσωματωθούν ομοιόμορφα στο μίγμα του παγωτού.

Μπορεί να γίνει αυτή η συνταγή χωρίς γαλακτοκομικά προϊόντα;
Σίγουρα μπορεί να γίνει,a αλλά θα έχει διαφορετική υφή. Μπορούμε να αντικαταστήσουμε τις κρέμες γάλακτος με το υποκατάστατο γάλακτος της αρεσκείας σας και το γάλα εβαπορέ με γάλα καρύδας. Αν είστε vegan, μπορεί να παραλειφθούν και τα αυγά. Να έχετε υπόψη όμως, ότι χωρίς τα λιπαρά, το παγωτό θα παγώνει περισσότερο και θα είναι λιγότερο κρεμώδες.

Πώς συντηρείται το παγωτό μπανάνα;
Φυλάσσεται σε σκεύη κατάλληλα για κατάψυξη που κλείνουν αεροστεγώς για έως έναν μήνα.