Μετά τις γλυκιές μαρμελάδες του καλοκαιριού, με τις φράουλες, τα βερίκοκα και τα ροδάκινα, τώρα το φθινόπωρο είναι η ιδανική εποχή για να φτιάξουμε μαρμελάδες με λαχανικά: κολοκύθες, παντζάρια και καρότα γίνονται υπέροχες γλυκές μαρμελάδες που προσθέτουν μια διαφορετική γευστική νότα στο πρωινό μας.

Μαρμελάδα από παντζάρια

Υλικά
2 κ. παντζάρια, μέτρια σε μέγεθος
800 γρ. ζάχαρη
λίγο αλάτι
1 λεμόνι, τον χυμό
1 πορτοκάλι, ξύσμα και χυμό
1 ξύλο κανέλας
μερικά γαρίφαλα

Διαδικασία
Καθαρίζουμε τα παντζάρια από τα φύλλα και πλένουμε καλά τους βολβούς. Γεμίζουμε μια κατσαρόλα με νερό και βάζουμε τα παντζάρια να βράσουν μέχρι να μαλακώσουν, περίπου  μιάμιση ώρα. Όταν βράσουν, τα στραγγίζουμε, και τα λιώνουμε με ένα πιρούνι ή στον μύλο των λαχανικών να γίνουν πολτός. Προσθέτουμε το χυμό λεμονιού, τον χυμό πορτοκαλιού και τη ζάχαρη και τα αφήνουμε στην άκρη να ξεκουραστούν για 4-5 ώρες.

Στη συνέχεια προσθέτουμε 100 ml νερό και βάζουμε το μείγμα να σιγοβράσει σε χαμηλή φωτιά, ανακατεύοντας συνέχεια, για περίπου μισή ώρα. Πολτοποιούμε τη μαρμελάδα με το ραβδομπλέντερ, την ρίχνουμε σε μια καθαρή κατσαρόλα, προσθέτουμε το ξύσμα πορτοκαλιού, την κανέλα και τα γαρίφαλα και σιγοβράζουμε σε σιγανή φωτιά μέχρι να δέσει. Δεν παραλείπουμε να αφαιρέσουμε τα μπαχαρικά πριν την μοιράσουμε σε γυάλινα βαζάκια.

Μαρμελάδα από κολοκύθα

Υλικά
1 κ. κολοκύθα, καθαρισμένη και κομμένη σε μικρά κομμάτια
900 γρ. ζάχαρη
1 λεμόνι, χυμό και ξύσμα
1 κουτ. γλυκού τζίντζερ, τριμμένο
λίγο κονιάκ

Διαδικασία
Καθαρίζουμε την κολοκύθα, την κόβουμε σε μικρά κομμάτια και την βάζουμε να βράσει μέχρι να μαλακώσει. Όταν βράσει, λιώνουμε τα κομμάτια με ένα πιρούνι ή στον μύλο των λαχανικών να γίνουν πολτός. Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχουμε την κολοκύθα, τη ζάχαρη, το τζίντζερ, τον χυμό και το ξύσμα από το λεμόνι. Τα αφήνουμε στην άκρη για 4-5 ώρες, ακόμη και περισσότερο.

Στη συνέχεια προσθέτουμε 100 ml νερό και σιγοβράζουμε σε χαμηλή φωτιά. Πολτοποιούμε τη μαρμελάδα με το ραβδομπλέντερ, την ρίχνουμε σε μια καθαρή κατσαρόλα, προσθέτουμε λίγο κονιάκ και σιγοβράζουμε σε σιγανή φωτιά μέχρι να δέσει.

Tip
Στη μαρμελάδα κολοκύθα ταιριάζει πολύ και η αρμπαρόριζα. Μπορείτε να αντικαταστήσετε το τζίντζερ με 4-5 φυλλαράκια ψιλοκομμένης αρμπαρόριζας.

Μαρμελάδα από καρότο

Υλικά
1 κ. καρότα, καθαρισμένα και ψιλοκομμένα
1 κ. ζάχαρη
2 λεμόνια, ξύσμα και χυμό
1 πορτοκάλι, ξύσμα και χυμό
λίγο μοσχοκάρυδο, τριμμένο

Διαδικασία
Καθαρίζουμε και πλένουμε τα καρότα, τα κόβουμε σε κομμάτια κια τα βάζουμε να βράσουν μέχρι να μαλακώσουν. Τα στραγγίζουμε. Κρατάμε στην άκρη ένα φλιτζάνι από το νερό που έβρασαν.

Πολτοποιούμε τα καρότα και τα βάζουμε σε μια κατσαρόλα να σιγοβράσουν μαζί με τη ζάχαρη, τον χυμό και το ξύσμα από τα λεμόνια και το πορτοκάλι και το νερό από το βράσιμο. Ανακατεύουμε τακτικά με ξύλινη κουτάλα. Στη συνέχεια, πολτοποιούμε τη μαρμελάδα με το ραβδομπλέντερ, την ρίχνουμε σε μια καθαρή κατσαρόλα, τρίβουμε λίγο μοσχοκάρυδο και σιγοβράζουμε σε σιγανή φωτιά μέχρι να δέσει.

Πώς καταλαβαίνουμε ότι η μαρμελάδα είναι έτοιμη
Οι παλιές νοικοκυρές είχαν ένα αλάνθαστο κόλπο για να καταλάβουν πότε πρέπει να κατεβάσουν την μαρμελάδα από το μάτι της κουζίνας. Θα πάρετε ένα κρύο πιάτο (μπορείτε να το έχετε βάλει για λίγα λεπτά στο ψυγείο) και θα ρίξετε μια κουταλιά από την μαρμελάδα της κατσαρόλας. Αν η μαρμελάδα είναι έτοιμη, δεν θα τρέξει. Αν τη δείτε να τρέχει, θα την βράσετε για λίγα λεπτά ακόμη.

Αποθήκευση μαρμελάδας
Για να διατηρηθεί η μαρμελάδα φρέσκια για αρκετό καιρό και να μην μουχλιάσει, θα πρέπει να την αποθηκεύσουμε σε γυάλινα βάζα που έχουμε προηγουμένως αποστειρώσει.

Ο πιο εύκολος τρόπος για αποστείρωση είναι να βάλουμε τα βάζα στο φούρνο.

Πλένουμε τα βάζα και τα καπάκια, τα αφήνουμε να στεγνώσουν καλά. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 110°C και βάζουμε αντικολλητικό χαρτί στη σχάρα του. Τοποθετούμε εκεί τα βάζα και και τα καπάκια τους και τα αφήνουμε στον φούρνο για 20 λεπτά. Όταν τα βγάζουμε από τον φούρνο, ρίχνουμε μέσα την ζεστή μαρμελάδα (με προσοχή να μην καούμε) και σφραγίζουμε με τα ζεστά καπάκια. Τα αφήνουμε στον πάγκο να κρυώσουν καλά και τα αποθηκεύουμε σε ένα σκοτεινό ντουλάπι. Όταν ανοίξουμε το βάζο, το διατηρούμε στο ψυγείο.

Καλή επιτυχία!

Δείτε επίσης:
Μπρουσκέτα με μπουράτα, μαρμελάδα κρεμμυδιών, φρέσκα σύκα και προσούτο

Μαρμελάδα καυτερής πιπεριάς σε λιγότερο από μια ώρα

Πώς να φτιάξετε εύκολα μαρμελάδα ροδάκινου με τζίντζερ