Ο Δημήτρης Τζιοβάρας μάς δίνει όλα τα μυστικά για πεντανόστιμο κοκκινιστό κοτόπουλο με παραδοσιακά πέτουρα. Ένα πλήρες και χορταστικό γεύμα για το καθημερινό μας τραπέζι.

Ακολουθεί παρακάτω η συνταγή βήμα-βήμα:

Κοτόπουλο με πέτουρα
Υλικά
1 μέτριο κοτόπουλο
2 κρεμμύδια ξερά
2 σκελίδες σκόρδο
1 καρότο
μισό λεμόνι
1 κλαδάκι θυμάρι
1 φύλλο δάφνης
3-4 κόκκους μπαχάρι
αλάτι και πιπέρι
50ml λευκό κρασί
ε.π. ελαιόλαδο
2 ώριμες ντομάτες ή 100 ml χυμό ντομάτας
1 κιλό πέτουρα

Διαδικασία

Τεμαχίζουμε το κοτόπουλο σε μερίδες. Στη συνέχεια σε μία κατσαρόλα προσθέτουμε ελαιόλαδο και αφήνουμε να πάρει θερμοκρασία. Τοποθετούμε τα κομμάτια από το κοτόπουλο πρώτα από τη μεριά του δέρματος και τα αφήνουμε να ξεροψηθούν και στη συνέχεια τα θωρακίζουμε από όλες τις πλευρές.

Τα αφαιρούμε από την κατσαρόλα και στη συνέχεια προσθέτουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο και το καρότο. Τα σοτάρουμε σε χαμηλή φωτιά να μελώσουν και να μας δώσουν όλη την γλύκα και τα αρώματά τους. Σβήνουμε με κρασί, προσθέτουμε τις ντομάτες ή το χυμό ντομάτας, αλάτι πιπέρι, τα μπαχαρικά μας, φύλλο δάφνης, κόκκους πιπέρι, και το θυμάρι.

Στη συνέχεια, προσθέτουμε το κοτόπουλο που έχουμε θωρακίσει με τα υγρά που μας έχει αφήσει, ρίχνουμε κρύο νερό μέχρι να το καλύψει και το αφήνουμε να πάρει βράση.

Ξαφρίζουμε καλά και σκεπάζουμε με καπάκι ή μια λαδόκολλα και το αφήνουμε να βράσει για περίπου 45 με 50 λεπτά. Στη συνέχεια προσθέτουμε τα πέτουρα και συνεχίζουμε το βράσιμο για άλλα 10 λεπτά περίπου. Δοκιμάζουμε, και σερβίρουμε. Εάν θέλουμε προσθέτουμε κάποιο τυρί της αρεσκείας μας.