Αυτό που μου αρέσει και δε σταματά να με εκπλήσσει στις πατατοσαλάτες είναι το πόσο εύκολα με μία απλή ή πιο σύνθετη τροποποίηση στα υλικά των ντρέσινγκ τους, μπορούν να σταθούν έξυπνα και δημιουργικά σε κάθε γαστρονομικό ραντεβού, σε κάθε τραπέζι, οποιαδήποτε περίστασης ή εποχής. Πικάντικα, δροσερά, μεσογειακά, γλυκόξινα, light αλλά και πιο λιπαρά, με γεύσεις και αρώματα της ελληνικής υπαίθρου, αλλά και με τσαχπίνικες μίξεις αγαπημένων τυριών και αλλαντικών, τα ντρέσινγκ από μόνα τους είναι αρκετά για να απογειώσουν ή να καταδικάσουν ένα μπολ με βρασμένες πατάτες.

Αυτά είναι τα πιο νόστιμα και εύκολα ντρέσινγκ που θα μας κάνουν σε κάθε τραπέζι, επίσημο και μη, να βάζουμε την πατατοσαλάτα στις βασικές λίστες των μενού μας.

Με κρέμα γάλακτος και μαγιονέζα

Εύκολo, κρεμώδες και με έντονα μεσογειακό χαρακτήρα αυτό το dressing, χαρίζει μία ευχάριστα δροσιστική νότα στην πατατοσαλάτα μας, η οποία, βάση συνταγής, ενισχύεται ιδανικά από το αγγουράκι τουρσί, τα βρασμένα αυγά και τα φρέσκα μυρωδικά.

Υλικά (για ένα κιλό πατάτες βρασμένες)
1 κουτ. σούπας ξύδι από κόκκινο κρασί
½ φλιτζ. κρέμα γάλακτος
¼ φλιτζ. μαγιονέζα
1 κουτ. σούπας μουστάρδα Dijon
½ φλιτζ. κρεμμύδι (ψιλοκομμένο)
½ φλιτζ. σέλινο (ψιλοκομμένο)
½ φλιτζ αγγουράκι τουρσί κομμένο σε κύβους
1 κουτ. σούπας άνηθο
1 κουτ. σούπας σχοινόπρασο
1 κουτ. σούπας εστραγκόν
2 αυγά βρασμένα (καθαρισμένα και ψιλοκομμένα)
Αλάτι
Πιπέρι

Διαδικασία
Βράζουμε και κόβουμε σε κύβους τις πατάτες. Ανακατεύουμε όλα τα υλικά σε ένα μπολ και μετά ρίχνουμε το ντρέσινγκ στο μείγμα της πατατοσαλάτας που έχουμε ετοιμάσει. Το συγκεκριμένο ντρέσινγκ ταιριάζει καταπληκτικά και σε σαλάτες οσπρίων και κυρίως σε εκείνες που έχουν κυρίαρχο συστατικό τους τα ρεβίθια.

Με αντζούγιες, σκόρδο και λιαστές ντομάτες

Με έντονη και αλμυρή γεύση από την αντζούγια και ελαφρώς πικάντικη από το φρέσκο σκόρδο, αυτό το ντρέσινγκ επιβεβαιώνει με τον πιο νόστιμο τρόπο ότι το «προξενιό» πατάτας και ψαριού, πετυχαίνει πάντα!

Υλικά (για 1 κιλό πατάτες βρασμένες)
½ φλιτζ. μαγιονέζα
10 φιλετάκια αντζούγιας σε λάδι (ψιλοκομμένα)
2 μικρές σκελίδες φρέσκο σκόρδο (τριμμένο)
2 κουτ. γλυκού Worcester sauce
1 κουτ. σούπας φρέσκος χυμός λεμονιού
1 κουτ. γλυκού μουστάρδα
1 ½ κουτ. σούπας ελαιόλαδο
2 κουτ. της σούπας ελιές (χωρίς κουκούτσι)
6-7 λιαστές ντομάτες (ψιλοκομμένες)
Λίγο αλάτι
Λίγο μπούκοβο (προαιρετικά)

Διαδικασία
Βράζουμε τις πατάτες. Ανακατεύουμε καλά όλα τα υλικά σε ένα μπολ, εκτός από τις ντομάτες, τις ελιές και τα φιλέτα αντζούγιας. Περιχύνουμε το ντρέσινγκ πάνω από τις ζεστές πατάτες μας και στο τέλος προσθέτουμε τις λιαστές ντομάτες, τις ελιές και τις αντζούγιες και ανακατεύουμε ελαφριά. Εκτός από την πατατοσαλάτα, το ντρέσινγκ αυτό συνδυάζεται ιδανικά και με μαρουλοσαλάτες.

Με πορτοκάλι και μανούρι

Ελαφρώς όξινη και με έντονα μεσογειακά αρώματα λόγω των εσπεριδοειδών, το ντρέσινγκ αυτό απογειώνεται από την προσθήκη του θρυμματισμένου τυριού (ιδανικά μανούρι που έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε αλάτι αλλά θα μπορούσε και φέτα, κατά προτίμηση ανάλατη), των καρυδιών και της ρίγανης (προσωπικά προτιμώ τη φρέσκια).

Υλικά (για ένα κιλό πατάτες βρασμένες)
5 κουτ. της σούπας ελαιόλαδο
4 κουτ. της σούπας φρέσκος χυμός πορτοκαλιού
2 κουτ. της σούπας φρέσκος χυμός λεμονιού
2 κουτ. της σούπας μανούρι τριμμένο
1 κουτ. της σούπας τριμμένα καρύδια
1/2 κουταλάκι του γλυκού αποξηραμένη ρίγανη (εναλλακτικά 2-3 κλωνάρια φρέσκια ρίγανη)
Αλάτι
Πιπέρι

Διαδικασία
Βράζουμε και κόβουμε σε κύβους τις πατάτες. Σπάμε το μανούρι με τα χέρια μας σε μικρά κομμάτια. Το ρίχνουμε σε ένα μπολ και προσθέτουμε και τα καρύδια. Σε ένα άλλο μπολ ανακατεύουμε τα υπόλοιπα υλικά μέχρι να ομογενοποιηθούν και στο τέλος ενσωματώνουμε και το μείγμα με το μανούρι με τα καρύδια. Περιχύνουμε με το ντρέσινγκ τις βρασμένες πατάτες και σερβίρουμε.

Με γιαούρτι και blue cheese

Τα σπιτικά πικάντικα ντρέσινγκ με μπλε τυριά συνοδεύουν καταπληκτικά, finger food λαχανικών, πράσινες σαλάτες ή ακόμα και burgers ή φτερούγες κοτόπουλου. Αυτό όμως που ίσως μέχρι σήμερα δεν ξέραμε είναι ότι ταιριάζουν εξίσου ονειρεμένα και με πατατοσαλάτες.

Υλικά (για ένα κιλό πατάτες βρασμένες)
150 γρ. στραγγιστό γιαούρτι 2%
2 ½ κουτ. σούπας ξίδι βαλσάμικο
1/2 φλιτζ. blue cheese (σπασμένο σε τρίμματα)
]2 ½ κουτ. σούπας εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο
½ φλιτζ. πράσινο κρεμμυδάκι (ψιλοκομμένο)
Αλάτι
Πιπέρι

Διαδικασία
Σε ένα βαθύ μπολ ανακατεύουμε καλά όλα τα υλικά μεταξύ τους (εκτός από το blue cheese). Αλατοπιπερώνουμε και στο τέλος προσθέτουμε και το τυρί και ανακατεύουμε δύο με τρεις φορές ακόμα, απαλά. Περιχύνουμε το μείγμα μας στο βαθύ πιάτο με τις βρασμένες πατάτες, κομμένες σε μεγάλους κύβους.