Την πρώτη φορά που έβαλα τις πίκλες στην διατροφή μου, βρισκόμουν σε περίοδο νηστείας. Έκτοτε δεν τις έβγαλα ποτέ. Μιας και λατρεύω τα τουρσιά, τα παστά και γενικά κάθε μεζέ με έντονη προσωπικότητα, θεώρησα εξ’ αρχής ότι είναι ένα νόστιμο, τσαχπίνικο και εύκολο τσιμπολόγημα που μπορεί να σε κάνει να δεις τα λαχανικά με άλλο μάτι, σε περίπτωση που δεν τα πολυσυμπαθείς, και επιπλέον, να συνδυαστεί έξυπνα, σχεδόν με κάθε άλλο νηστίσιμο -και μη- πιάτο.

Ξεκίνησα, λοιπόν, ως αρχάρια να δοκιμάζω τα βαζάκια του εμπορίου και έπειτα πειραματίστηκα και μόνη μου στο σπίτι, φτιάχνοντας τουρσιά καρότου, κουνουπιδιού και αγγουριού. Στην πορεία, συνέχισα να εξελίσσω τις γνώσεις και τις τεχνικές μου πάνω στο πεδίο πίκλα και έτσι αποφάσισα να προσθέσω στις συνταγές μου, διάφορα μπαχαρικά και βότανα. Πλέον, σε ένα από τα εμφανή ράφια της κουζίνας μου μπορώ και θαυμάζω την πλούσια, πολύχρωμη συλλογή μου σε βαζάκια με λογής λογής πίκλες (ανανεώνονται ανάλογα με την εποχικότητα των λαχανικών) και κάθε φορά που έρχονται φίλοι στο σπίτι για μπύρες, τσίπουρα, ουζάκια ή ακόμα και cocktails, να βγάζω τους καλύτερους μεζέδες.

Δεν θέλει κόπο, παρά μόνο τον σωστό τρόπο για να φτιάξει ο καθένας, είτε έχει στενές επαφές με την κουζίνα του είτε όχι, φανταστικές πίκλες με ελάχιστα υλικά, γρήγορα και αξιοποιώντας τα λαχανικά από το ψυγείο ή το μπαξέ του.

Πίκλες ντοματίνια
Εκτός από ωμά στις σαλάτες και στα ανοιχτά σάντουιτς, ψημένα στον φούρνο ή σοτέ στο τηγάνι, τα ντοματίνια μπορούν να φαγωθούν και ως πίκλες. Μικρές, κατακόκκινες και ζουμερές μπαλίτσες που σκάνε γεμάτες νοστιμιά, στο στόμα. Συνοδεύουν καταπληκτικά ένα ποτήρι με martini dry.

Υλικά
20 ντοματίνια
4 σκελίδες σκόρδο (καθαρισμένες και κομμένες στη μέση)
2 κουτ. γλυκού ολόκληρους κόκκους πιπεριού
½ κουτ. γλυκού σπόρους μουστάρδας
2 φλιτζ. νερό
2 φλιτζ. ξίδι από μηλίτη
3 κουτ. σούπας αλάτι
2 κουτ. σούπας ζάχαρη
1 κλωνάρι αποξηραμένη ρίγανη (προαιρετικά)

Διαδικασία
Σε μία βαθιά κατσαρόλα με νερό που κοχλάζει, αποστειρώνουμε το γυάλινο βάζο στο οποίο θα αποθηκεύσουμε τα ντοματίνια και δίπλα του, το καπάκι. Τα αφήνουμε να βράσουν για 10΄ και έπειτα τα αποσύρουμε αναποδογυρισμένα σε μία καθαρή πετσέτα για να στεγνώσουν. Όταν στεγνώσουν ρίχνουμε μέσα στο βάζο τις σκελίδες σκόρδου, τους σπόρους μουστάρδας, τους κόκκους πιπεριού και την ρίγανη (προαιρετικά).

Σε μία άλλη κατσαρόλα, ρίχνουμε το νερό, το ξίδι, το αλάτι και τη ζάχαρη, ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθεί το αλάτι και η ζάχαρη και έπειτα αποσύρουμε από τη φωτιά. Τρυπάμε με ένα μεταλλικό ή ξύλινο σουβλάκι κάθε ένα ντοματίνι από τον πάτο του. Τα ρίχνουμε μέσα στο βάζο και σκεπάζουμε με το νερό και το ξίδι που έχουμε αποσύρει νωρίτερα από τη φωτιά. Σφραγίζουμε καλά το βάζο και το βάζουμε πάλι μέσα στην κατσαρόλα με το νερό που έβραζε νωρίτερα. Το αφήνουμε όρθιο να βράσει να 10’ (ο χρόνος βρασμού ξεκινά από τη στιγμή που το νερό αρχίζει να κοχλάζει). Αποσύρουμε και αφήνουμε να κρυώσει. Αποθηκεύουμε στο ράφι μας έως ότου το βάζο ανοιχτεί, οπότε μετά το μεταφέρουμε στο ψυγείο όπου και μπορεί να παραμένει μέχρι και ένα μήνα.

Πίκλες κολοκυθάκια
Στην γεύση μπορεί κανείς να τα παρομοιάσει με τις πίκλες αγγουριού, με τη διαφορά ότι τα κολοκυθάκια μπορεί να είναι πιο τραγανά καθώς έχουν χαμηλότερη σύσταση σε νερό σε σχέση με το αγγούρι. Δένουν φανταστικά με τα burgers, μιας και τους προσδίδουν μία πιο γλυκόξινη γεύση.

Υλικά
4 μεσαία κολοκύθια (κομμένα σε λεπτές φέτες)
1 μεγάλο κρυμμύδι (καθαρισμένο και κομμένο σε λεπτές ροδέλες)
1/3 φλιτζ. αλάτι
1 ½ φλιτζ. λευκό ξίδι
3 κούπες ζάχαρη
1 κουτ. σούπας σιναπόσπορο
1 ½ κουτ. γλυκού σκόνη κουρκουμά

Διαδικασία
Σε ένα μπολ ρίχνουμε τα κολοκυθάκια και το κρεμμύδι, τα πασπαλίζουμε με το αλάτι και τα περιχύνουμε με νερό έως ότου καλυφθούν. Τα αφήνουμε στην άκρη, σε θερμοκρασία δωματίου, για 2 ώρες. Έπειτα τα ξεπλένουμε και τα στραγγίζουμε καλά. Σε μία κατσαρόλα ρίχνουμε μέσα τα υπόλοιπα υλικά και τα αφήνουμε να πάρουν βράση, μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και προσθέτουμε τα κολοκυθάκια με το κρεμμύδι. Τα αφήνουμε στην κατσαρόλα (με το καπάκι της ανοιχτό) για 4΄-5΄ ή μέχρι το νερό αρχίσει να κοχλάζει.

Αποσύρουμε από τη φωτιά και μεταφέρουμε με μία βαθιά κουτάλα το περιεχόμενο της κατσαρόλας σε ένα μεγάλο γυάλινο βάζο που έχουμε πρώτα αποστειρώσει. Σφραγίζουμε καλά το βάζο και το επιστρέφουμε στην κατσαρόλα, σκεπάζοντάς το με νερό και αφήνοντάς το να βράσει για 10΄ (ο χρόνος ξεκινά από τη ώρα που αρχίσει το νερό να κοχλάζει). Αφαιρούμε το βάζο από την κατσαρόλα και περιμένουμε να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου. Το αποθηκεύουμε στο ράφι και όταν ανοιχτεί το μεταφέρουμε στο ψυγείο, όπου μπορεί να παραμένει για 2-3 εβδομάδες.

Πίκλες μπάμιες
Ήρθε η ώρα, να δούμε αλλιώς, το λαχανικό που συγκεντρώνει -απορώ γιατί- τους περισσότερους haters ανά την υφήλιο. Για όλους, λοιπόν, εμάς που θεωρούμε τις μπάμιες το πλέον παρεξηγημένο τρόφιμο στον πλανήτη, αυτή η συνταγή μας δίνει την καλύτερη αφορμή για να τις επαναφέρουμε δυναμικά στο τραπέζι μας και μάλιστα με τέτοιο τρόπο σερβιρισμένες ώστε να δεχτούν να τις δοκιμάσουν (το εύχομαι δηλαδή) ακόμα και οι αρνητές τους.

Υλικά
13-16 φρέσκιες μπάμιες
2 κλωνάρια φρέσκου άνηθου
1 φρέσκια καυτερή πιπεριά τσίλι
2 σκελίδες σκόρδο (καθαρισμένες)
½ φλιτζ. νερό
¼ του φλιτζ. μηλόξιδο
1 κουτ. σούπας αλάτι

Διαδικασία
Πλένουμε και καθαρίζουμε τις μπάμιες. Στον πάτο του γυάλινου βάζου που έχουμε πρώτα αποστειρώσει, στρώνουμε τα κλωνάρια του άνηθου. Προσθέτουμε την πιπεριά, το σκόρδο και στο τέλος τις μπάμιες. Σε μία κατσαρόλα βράζουμε για περίπου 10΄, το νερό, το μηλόξιδο και το αλάτι. Αποσύρουμε από τη φωτιά και γεμίζουμε με το περιεχόμενο της κατσαρόλας, το βάζο μας , μέχρι να καλυφθούν οι μπάμιες και όχι μέχρι το χείλος του. Σφραγίζουμε καλά και επιστρέφουμε το βάζο στην κατσαρόλα με νερό που κοχλάζει και το αφήνουμε εκεί για 10΄. Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά, αφαιρούμε και το βάζο και το αφήνουμε να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου. Αποθηκεύουμε στο ράφι μας και όταν ανοιχτεί παραμένει στο ψυγείο μας για έως και 1 μήνα.

Πίκλες φασολάκια
Μπορεί τα φασολάκια να μας δίνουν το απόλυτα καλοκαιρινό και μαμαδίστικο λαδερό φαγητό της κατσαρόλας, όμως η παρακάτω συνταγή, αποκαλύπτει ότι γίνονται εξίσου νόστιμα και ως πίκλες. Οι συγκεκριμένες μάλιστα αγαπούν πολύ το σκόρδο και το πιπέρι cayenne, ενώ σε συνδυασμό με ένα πικάντικο σαγανάκι ή με μία παλαιωμένη γραβιέρα, μεταμορφώνονται και σε φοβερό τσιπουρομεζέ.

Υλικά
1/2 κιλό πράσινα φασολάκια
4 σκελίδες σκόρδο (καθαρισμένες)
4 φρέσκα κλωνάρια άνηθου
1 κουτ. γλυκού πιπέρι cayenne
2 φλιτζ. νερό
2 φλιτζ. λευκό ξίδι
¼ φλιτζ. αλάτι

Διαδικασία
Σε μία κατσαρόλα βράζουμε το νερό, το ξίδι και το αλάτι. Πλένουμε και καθαρίζουμε τα φασολάκια από τις άκρες τους. Τα μοιράζουμε ανάμεσα σε δύο γυάλινα βάζα (τα έχουμε πρώτα αποστειρώσει) και προσθέτουμε ισομερώς σε κάθε ένα από αυτά, το σκόρδο, τον άνηθο και το πιπέρι καγιέν. Έπειτα τα γεμίζουμε, μέχρι να καλυφθεί το περιεχόμενό τους και όχι μέχρι το χείλος τους, με το νερό που έχουμε βράσει νωρίτερα (με το ξίδι και το αλάτι). Σφραγίζουμε τα βάζα καλά και τα τοποθετούμε όρθια σε μία κατσαρόλα με νερό που κοχλάζει. Τα αφήνουμε να βράσουν για 10΄. Αποσύρουμε και τα αφήνουμε να κρυώσουν σε θερμοκρασία δωματίου. Φυλάσσονται στο ράφι της κουζίνας μας για έως και έναν χρόνο. Όταν ανοιχτούν, η διάρκεια ζωής τους στο ψυγείο μας πέφτει στις 2-3 εβδομάδες.

Και αν δε γνωρίζετε πώς γίνεται η αποστείρωση των βάζων, μπορείτε να μάθετε όλα τα στάδια της διαδικασίας για το πώς να κάνετε σωστά την αποστείρωση βάζων, ώστε να είστε έτοιμοι να φτιάξετε τις αγαπημένα σας πίκλες και να τις αποθηκεύσετε με ασφάλεια.