Λεμόνι στα scrambled eggs; Ναι και μάλιστα έχει και επιστημονική εξήγηση! Εξάλλου, στην Κρήτη συχνά στάζουν λεμόνι στα αυγά ματιά και από ότι φαίνεται έχουν καταλάβει πως κάτι αλλάζει στη γεύση.

Μπορεί γενικά να μην έχουμε συνηθίσει να βάζουμε λεμόνι στα αυγά μας, όμως, ο ειδικός διατροφής Makenzie Bryson Jackson ισχυρίζεται ότι αυτός ο συνδυασμός είναι πολύ ταιριαστός. Ας δούμε πώς το επιχειρηματολογεί… «Το πρώτο έχει να κάνει με τη χημική αντίδραση μεταξύ της πρωτεΐνης των αυγών και της οξύτητας του χυμού λεμονιού. Όταν ζεσταίνονται τα αυγά, η πρωτεΐνη των αυγών (60% εκ των οποίων βρίσκεται στο ασπράδι αυγού και το 40% βρίσκεται στον κρόκο) θα αρχίσει να αλλάζει, να πήζει και να δημιουργεί την τέλεια υφή στα αυγά.

«Ανακατεύοντας και χτυπώντας τα αυγά με κάτι όξινο, όπως είναι ο χυμός λεμονιού, θα τα κάνει πιο σφιχτά» λέει ο Jackson.

Ο δεύτερος λόγος για τον οποίο ο χυμός λεμονιού θα κάνει τα scrambled eggs πιο μαλακά είναι λόγω του νερού που περιέχεται στον χυμό. Ακριβώς όπως συμβαίνει και όταν προσθέτουμε λίγο γάλα στη μαγειρική μας: «Τα αυγά θα μαγειρευτούν πιο αργά εξαιτίας του περισσότερου νερού κάτι που θα τα κάνει να έχουν μια πιο απαλή, αφράτη υφή».

Όσον αφορά τη γεύση δεν θα θυμίζει σε τίποτα λεμόνι. Η γεύση είναι τόσο διακριτική κάτι που οφείλεται επίσης στην οξύτητα, η οποία πιθανώς εξισορροπεί και ενισχύει την γεύση των αυγών, όπως η σωστή ποσότητα αλατιού.

Eίστε έτοιμοι τώρα να φτιάξετε τα δικά σας scrambled eggs με χυμό λεμονιού; Δεν έχετε λόγο να μην το δοκιμάσετε. Το μόνο που πρέπει να προσέξετε είναι η ποσότητα χυμού λεμονιού που θα χρησιμοποιήσετε, καθώς το πολύ λεμόνι θα έχει τα αντίθετα αποτελέσματα. Η χρυσή τομή είναι περίπου μισό κουταλάκι του γλυκού χυμό λεμονιού για 6 αυγά.

Δείτε επίσης:
Το μυστικό για αφράτες ομελέτες και scrambled eggs

Η συνταγή του Gordon Ramsay για αφράτα αβγά στραπατσάδα

Κι όμως, μπορείς να φτιάξεις scrambled eggs στη μηχανή του cappuccino!

Το άρθρο της εβδομάδας