Πολλοί είναι εκείνοι που απολαμβάνουν ένα ποτήρι κρύο αναψυκτικό μαζί με το γεύμα τους. Είτε προτιμάτε τύπου cola, τύπου fanta ή sprite, τότε σίγουρα έχετε παρατηρήσει πως στα εστιατόρια η γεύση τους είναι διαφορετική. Πιο γεμάτη, πιο πλούσια και με το ανθρακικό να ανατινάσσεται στον ουρανίσκο μας.

Γιατί, όμως, τα αναψυκτικά έχουν διαφορετική γεύση στα εστιατόρια; Γιατί τα απολαμβάνουμε περισσότερο; Χρησιμοποιούν διαφορετικές μάρκες; Στην πραγματικότητα, υπάρχουν πολλές απαντήσεις στις παραπάνω ερωτήσεις.
Γιατί τα ανθρακούχα αναψυκτικά έχουν καλύτερη γεύση στα εστιατόρια;

Υπάρχουν αρκετοί λόγοι που συμβαίνει αυτό. Πρώτον, τα αναψυκτικά από μηχανήματα (τα λεγόμενα fountain) παρασκευάζονται απευθείας στο μηχάνημα αντί να παραδίδονται στα εστιατόρια και αυτό μπορεί να αλλάξει τη γεύση τους. Όμως, γι’ αυτό θα πούμε περισσότερα πιο κάτω.

Ο πάγος
Επίσης, σημαντικό ρόλο παίζει και ο πάγος. Σε όλα τα εστιατόρια το αναψυκτικό σας έρχεται σε ένα ποτήρι γεμάτο πάγο και αυτό μπορεί να αραιώσει τη γεύση να την κάνει πιο ευχάριστη, καθώς το αναψυκτικό μπορεί να έχει πάρα πολύ σιρόπι και ζάχαρη. Έτσι, αν θέλετε καλύτερη ισορροπία, τότε η αραίωση με πάγο μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της γεύσης.

Το καλαμάκι
Εάν χρησιμοποιείτε καλαμάκι, μπορεί επίσης να έχετε παρατηρήσει διαφορές. Χρησιμοποιώντας μεγάλα καλαμάκια, περισσότερο αναψυκτικό χτυπάει τους γευστικούς σας κάλυκες ταυτόχρονα και η γεύση φαίνεται να είναι πιο πλούσια.

Αναψυκτικό σε μπουκάλι Vs αναψυκτικό από μηχάνημα
Το αναψυκτικό έχει διαφορετική γεύση αν προέρχεται από εμφιαλωμένο μπουκάλι ή από μηχάνημα, κι αυτό οφείλεται στις διαδικασίες παρασκευής τους.
Τα αναψυκτικά σε μπουκάλια και κουτάκια είναι συνήθως προπαρασκευασμένα, σε αντίθεση με τα αναψυκτικά στα μηχανήματα που χρησιμοποιούν διαφορετικές αναλογίες ανάμιξης. Επίσης, υπάρχουν μικρές διαφορές ανάμεσα στα εμφιαλωμένα κουτάκια και στα μπουκάλια, εξαιτίας των υλικών τους. Για μία πιο αυθεντική γεύση, προτιμήστε το αναψυκτικό σε γυάλινο μπουκάλι. Το πλαστικό αλλά και το μέταλλο, μπορεί να αλλοιώσουν ελαφρώς τη γεύση του.

Γιατί τα αναψυκτικά από μηχανήματα έχουν διαφορετική γεύση μεταξύ τους;
Οι αλυσίδες fast-food, και άλλα εστιατόρια, χρησιμοποιούν το μηχάνημα αναψυκτικών και ίσως έχετε παρατηρήσει πως ορισμένα έχουν πιο γλυκιά γεύση σε αντίθεση με άλλα.
Ο τρόπος με τον οποίο τα εστιατόρια ανθρακώνουν τα ποτά τους διαφέρει μεταξύ των αλυσίδων λόγω του νερού που χρησιμοποιούν. Οι ιδιοκτήτες εστιατορίων μπορούν να προμηθεύονται το νερό που χρησιμοποιούν για τα αναψυκτικά από διαφορετικά μέρη, αλλάζοντας έτσι τη γεύση τους. Για παράδειγμα, ορισμένα εστιατόρια χρησιμοποιούν νερό βρύσης, ενώ άλλα χρησιμοποιούν φιλτραρισμένο νερό. Αυτή η διαφορά δεν είναι κραυγαλέα, επειδή ‘κρύβεται’ από τη γεύση του αναψυκτικού, αλλά κάνει μια μικρή διαφορά στη γεύση και αν έχετε έναν ευαίσθητο ουρανίσκο μπορεί να την καταλάβετε.

Εν κατακλείδι, η γεύση του αναψυκτικού σε εστιατόρια είναι όντως διαφορετική από αυτή που αγοράζουμε σπίτι. Επίσης, το αναψυκτικό σε μπουκάλι και σε κουτάκι, έχει μικρές διαφορές μεταξύ του. Αν, όμως, θέλετε μία πιο γεμάτη γεύση του αγαπημένου σας ροφήματος, τότε μάλλον θα πρέπει να περιμένετε να πάτε στο αγαπημένο σας εστιατόριο ή να γεμίσετε το ποτήρι σας με πάγο ώστε να εξισορροπήσει τη γλυκύτητα της ζάχαρης.