Αυτή η απλή συνταγή για καλοκαιρινή σαλάτα τύπου Panzanella, όπως την αποκαλούν οι Ιταλοί, έχει λίγα υλικά, που όλοι έχουμε συνήθως στο σπίτι, είναι γευστική και ετοιμάζεται στο πι και φι. Το καλό είναι ότι δεν σερβίρεται ζεστή, αλλά αφού κρυώσουν τα κρουτόν, οπότε μπορεί να γίνει και από πριν. Είναι μια ωραία ιδέα για μια απρόσμενη επίσκεψη φίλων στο σπίτι για το πρώτο δροσερό πιάτο, που θα ξεκινήσει ένα απλό τραπέζι της στιγμής. Ακόμη, θα μπορούσε να είναι ένα ελαφρύ κυρίως γεύμα, που θα πάρετε μαζί σας στη δουλειά ή γιατί όχι και σε μια παραλία, μέσα σε ένα ταπεράκι και ισοθερμική τσάντα, για να το προφυλάξετε από τις υψηλές θερμοκρασίες.

Ας δούμε, λοιπόν, πώς θα την ετοιμάσετε:

Υλικά για 4 μερίδες
5 φλιτζάνια ψωμί τσιαπάτα κομμένο σε μικρούς κύβους
1/3 φλιτζανιού παρθένο ελαιόλαδο
1 σκελίδα σκόρδο, λιωμένη
1/8 κουτ. γλυκού πιπέρι
2 κουτ. σούπας ξίδι βαλσαμικό
1/8 κουτ. γλυκού αλάτι
1 μεγάλη ντομάτα, ψιλοκομμένη
2 κουτ. σούπας ώριμες ελιές σε φέτες
2 κουτ. σούπας φρέσκο βασιλικό χονδροκομμένο
1 κουτ. σούπας φρέσκο μαϊντανό ψιλοκομμένο
2 κουτ. σούπας τυρί Παρμεζάνα τριμμένο

Διαδικασία
Προθερμαίνουμε τη φριτέζα αέρος στους 180°C. Τοποθετούμε τους κύβους του ψωμιού σε μια μεγάλη λεκάνη.

Σε άλλο μπολ ανακατεύουμε το λάδι, το σκόρδο και το πιπέρι. Περιχύνουμε δύο κουταλιές της σούπας από το μίγμα αυτό πάνω στο ψωμί και ανακατεύουμε καλά. Κρατάμε στην άκρη το υπόλοιπο μίγμα λαδιού.

Τοποθετούμε τους κύβους του ψωμιού σε ένα λαδωμένο ταψί στο καλάθι της φριτέζας αέρος. Ψήνουμε ώσπου να γίνουν τραγανοί και ελαφρώς καστανοί για περίπου 7-9 λεπτά, ανακατεύοντας πού και πού.

Στο μεταξύ, χτυπάμε με το σύρμα το ξίδι με το αλάτι στο υπόλοιπο μίγμα λαδιού που κρατήσαμε. Προσθέτουμε την ντομάτα, τις ελιές και τα βότανα και αναμιγνύουμε καλά. Αφήνουμε τους κύβους του ψωμιού να κρυώσουν ελαφρώς και τους ρίχνουμε κι αυτούς στο μίγμα με τις ντομάτες. Πασπαλίζουμε με τυρί και σερβίρουμε αμέσως.

Αν σας αρέσουν οι συνταγές που χρησιμοποιούν τη φριτέζα αέρος δείτε περισσότερες από το αρχείο μας.