Όλοι μας λίγο πολύ έχουμε στο σπίτι μας κονσέρβες που χρησιμοποιούμε είτε μέσα σε συνταγές είτε τις καταναλώνουμε σκέτες ως φαγητό. Το ερώτημα που προκύπτει είναι αν χρειάζεται να πλένουμε το περιεχόμενο της κονσέρβας πριν τη χρήση. Το ερώτημα δεν απαντάται με ένα ναι ή με ένα όχι. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι εξαρτάται από το περιεχόμενο της κονσέρβας.

Λαχανικά
Τα λαχανικά που συντηρούνται σε κονσέρβες (πχ φασολάκια, καλαμπόκι, αρακάς…) συνήθως έχουν περισσότερο αλάτι για να συντηρούνται. Οπότε αν τα ξεπλύνουμε, μπορούμε να ξεπλύνουμε και σε κάποιο βαθμό το αλάτι και τα συντηρητικά. Γενικώς πρέπει να πλένουμε καλά τα λαχανικά ώστε να διευκολύνουμε την πέψη και να αποφεύγουμε τα φουσκώματα.

Φρούτα
Τα φρούτα που διατηρούνται σε κονσέρβα (πχ ανανάς) συνήθως συντηρούνται μέσα ένα υγρό περιβάλλον με επιπλέον ζάχαρη, που συντηρεί τη γεύση τους. Αν τα ξεπλύνουμε, τότε τους αλλάζουμε τη γεύση.

Γενικές οδηγίες
Όσο για τα υπόλοιπα, κοιτάμε τις ετικέτες στις κονσέρβες, οι οποίες συνήθως έχουν χρήσιμες πληροφορίες για το αν χρειάζεται ή όχι να τις ξεπλύνουμε, πώς τις ζεσταίνουμε ή ό,τι άλλο χρήσιμο.