Ο χειμώνας, όπως και να το κάνουμε, είναι η εποχή που η σοκολάτα έχει ξεκάθαρα την τιμητική της. Σοκολάτα σε κάθε σπίτι, σε κάθε περίσταση (εορταστική, επίσημη ή καθημερινή) αλλά και στη δουλειά, στη βόλτα ακόμα και στις ενδιάμεσες διαδρομές από το σπίτι στις διάφορες υποχρεώσεις. Τι μπορούμε όμως να κάνουμε για να θεωρήσουμε αυτό το σνακ πραγματικά θρεπτικό και χωρίς να μας γεμίζει με περιττές θερμίδες και κακά λιπαρά; Πολύ απλά, να προσθέσουμε στους χειροποίητους σοκολατένιους πειρασμούς που φτιάχνουμε στην κουζίνα μας, ένα όσπριο που, κατά γενική ομολογία, κάνει καταπληκτικό ντουέτο με το υλικό της σοκολάτας και αυτό δεν είναι άλλο από το σούπερ θρεπτικό ρεβίθι!

Σοκολατένια τρουφάκια με ρεβίθια
Η γλυκιά αμαρτία που θα μας κάνει να λατρέψουμε τα ρεβίθια ακόμα και αν δεν είμαστε φανατικοί οπαδοί τους. Η πιο χρονοβόρα διαδικασία είναι αυτή του μουλιάσματος (από την προηγουμένη) και του βρασμού των ρεβιθιών (και αυτό μπορεί να γίνει από το προηγούμενο βράδυ), όπως και ο χρόνος παραμονής τους στο ψυγείο, εφόσον φτιάξουμε τις σοκολατένιες μπαλίτσες μας, προκειμένου να σφίξουν και να μας δώσουν την υφή και το σώμα που χρειάζεται.

Υλικά
Για 20 τρουφάκια

200 γρ. βρασμένα ρεβίθια (αποφλοιωμένα)
40 γρ. σιρόπι αγαύης ή 5 κουτ. σούπας μέλι (εναλλακτικά)
2 κουτ. σούπας κακάο άγλυκο
7 αποξηραμένους χουρμάδες
30 γρ. καρύδια ψίχα
σουσάμι (για την επικάλυψη)

Διαδικασία
Σε ένα μπλέντερ χτυπάμε τα ρεβίθια, το σιρόπι αγαύης (ή το μέλι), τους χουρμάδες και τα καρύδια μέχρι να ομογενοποιηθούν. Προσθέτουμε το κακάο και ξαναχτυπάμε για ακόμα 2-3′. Πλάθουμε μικρές μπαλίτσες και τις βουτάμε σε ένα βαθύ μπολ με σουσάμι (εναλλακτικά με κακάο), μέχρι να καλυφθεί ολόκληρη η επιφάνειά τους. Αφήνουμε τα τρουφάκια στο ψυγείο για τουλάχιστον 2-3 ώρες μέχρι το μίγμα να δέσει.

Σοκολατάκια με ψημένα ρεβίθια
Έχουμε δοκιμάσει τα ψημένα ρεβίθια στην εκδοχή του αλμυρού σνακ και μας άρεσαν; Δεν υπάρχει περίπτωση να μην τα λατρέψουμε και στη γλυκιά παραλλαγή τους. Βέβαια, ούτε και εδώ θα γλιτώσουμε τη διαδικασία και τον χρόνο βρασμού (εκτός και αν τα πάρουμε έτοιμα σε κονσέρβα), ωστόσο όλα τα υπόλοιπα βήματα είναι εξαιρετικά απλά και πολύ γρήγορα. Και το σημαντικότερο όλων; Γίνονται με μόλις δύο υλικά: σοκολάτα κουβερτούρα (με τουλάχιστον 72% περιεκτικότητα σε κακάο) και φυσικά ρεβίθια.

Υλικά
Για 20 σοκολατάκια
160 γρ. βρασμένα ρεβίθια (εναλλακτικά 2 κονσέρβες με έτοιμα βρασμένα)
200 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα
1 κουτ. γλυκού βανίλια υγρή (προαιρετικά)

Διαδικασία
Βράζουμε τα ρεβίθια μέχρι να μαλακώσουν ή τα παίρνουμε έτοιμα βρασμένα σε κονσέρβα και τα απλώνουμε πάνω στη λαδόκολλα με την οποία έχουμε καλύψει ένα ταψί φούρνου. Τα ψήνουμε για 40′ στους 170° C (αντίσταση) μέχρι να καβουρδιστούν. Σε ένα μπεν μαρί λιώνουμε την κουβερτούρα και την αφήνουμε να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου. Ρίχνουμε μέσα τα τραγανά ρεβίθια και ανακατεύουμε. Με ένα κουτάλι της σούπας, παίρνουμε λίγο από το μίγμα και το τοποθετούμε πάνω στη λαδόκολλα, σχηματίζοντας βραχάκια σοκολάτας. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία για όλο το μίγμα. Αφού ολοκληρώσουμε, τοποθετούμε το ταψί με τα σοκολατάκια στο ψυγείο όπου και το αφήνουμε μέχρι τα σοκολατάκια μας να παγώσουν και να σταθεροποιηθούν (τουλάχιστον για 2-3 ώρες).