Όσο πολύ αγαπώ την μαγειρική με κεραμικά σκεύη, τόσο δυσανασχετώ όταν μετά τη χρήση τους, πρέπει να τα καθαρίσω. Και όχι απλά να τα καθαρίσω, αλλά να το κάνω και με τον σωστό, ώστε να φροντίσω, ακόμα και μετά από τα άπειρα, επίμονα και επίπονα πλυσίματα που τους κάνω, να διατηρούνται σαν καινούρια. Όπως ακριβώς τη μέρα που τα αγόρασα.

Εννοείται πως το πλύσιμο γίνεται από την αρχή μέχρι το τέλος στο χέρι, γιατί αν και οι περισσότεροι κατασκευαστές κεραμικών οικιακών σκευών συστήνουν τον καθαρισμό τους στο πλυντήριο πιάτων, τίποτα δεν μπορεί να αγγίξει το αποτέλεσμα από τη χειροποίητη δουλειά. Ειδικά όταν έχουμε να κάνουμε με ξεραμένα λίπη και «πεισματάρηδες» λεκέδες.

Ευτυχώς, ανακάλυψα πρόσφατα, ότι υπάρχουν μερικοί εύκολοι, ρεαλιστικά εφαρμόσιμοι στην πράξη και κυρίως αποτελεσματικοί τρόποι, ώστε τη δύσκολη εκείνη ώρα να μένουμε όλοι ικανοποιημένοι: και τα μαγειρικά μου σκεύη και η οικιακή μου υπόληψη. Έτσι λοιπόν, και επειδή η γνώση είναι για να μοιράζεται, ιδού οι σωτήριες λύσεις για να μην περνάτε ώρες ατελείωτες, πάνω από τα κεραμικά ταψιά και τα τηγάνια σας προσπαθώντας να τα γυαλίσετε.

Με ζεστό νερό και απορρυπαντικό για τα πιάτα

Καταρχάς, πριν σηκώσουμε μανίκια και αναλάβουμε δράση, πρέπει πρώτα το σκεύος μας να έχει έρθει σε θερμοκρασία δωματίου. Δεν επιτρέπεται ενώ είναι ακόμα καυτό να το γεμίσουμε με νερό από τη βρύση, γιατί ειδικά στα κεραμικά σκεύη δεν αρέσει καθόλου η απότομη αλλαγή της θερμοκρασίας. Αποφεύγουμε τη χρήση μεταλλικών αντικειμένων, λιποδιαλυτών και ατσαλόμμαλου σύρματος, καθώς μπορούν εύκολα να καταστρέψουν την αντικολλητική επίστρωση του σκεύους.

Ρίχνουμε λοιπόν, πρώτα, μερικές σταγόνες απορρυπαντικού για τα πιάτα σε όλη την επιφάνεια και σκεπάζουμε με ζεστό -όχι με καυτό- νερό. Αφήνουμε στην άκρη το σκεύος για περίπου 15′  και έπειτα ξεκινάμε τον καθαρισμό του με ένα απαλό σφουγγάρι για τα πιάτα. Ξεπλένουμε και σκουπίζουμε με μία βαμβακερή πετσέτα με μικροΐνες.

Με λευκό ξίδι και μαγειρική σόδα

Σε πιο απαιτητικές αποστολές ρίχνουμε στη μάχη ισχυρότερα «όπλα»: λευκό ξίδι και μαγειρική σόδα. Στην αρχή, καλύπτουμε όλα τα σημεία του σκεύους μας, ομοιόμορφα, με μία στρώση μαγειρικής σόδας. Στη συνέχεια προσθέτουμε ξίδι, τόσο ώστε να καλυφθεί όλη η επιφάνεια και αφήνουμε το μείγμα να δράσει (θα αρχίσει ευθύς αμέσως να αφρίζει) για περίπου 15′. Για να διευκολύνουμε τη διαδικασία, μετά από τα πρώτα 5-6′,  τρίβουμε την επιφάνεια με μία ξύλινη κουτάλα. Στο τέλος, καθαρίζουμε με σφουγγαράκι και απορρυπαντικό για τα πιάτα και ξεπλένουμε με χλιαρό νερό. Εάν οι λεκέδες επιμένουν, επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία.

Εναλλακτικά, αν δεν έχουμε στο ράφι μας μαγειρική σόδα, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μόνο λευκό ξίδι, φτιάχνοντας επίσης ένα πολύ δραστικό φυσικό καθαριστικό. Αρκεί μόνο να καλύψουμε με ξίδι την επιφάνεια του σκεύους μας και έπειτα να το αφήσουμε να ζεσταθεί (στο μάτι ή στον φούρνο ανάλογα με το σκεύος) έως ότου έρθει σε σημείο βρασμού. Το απομακρύνουμε και το αφήνουμε να κρυώσει. Στο τέλος ξεπλένουμε στον νεροχύτη με απορρυπαντικό για τα πιάτα και νερό.

Με νερό και μαγειρική σόδα

Μία ακόμα εξίσου αποτελεσματική διαδικασία για να καθαρίσουμε με φυσικό τρόπο τα σκεύη μας. Σκεπάζουμε την επιφάνεια του σκεύους με μία λεπτή στρώση μαγειρικής σόδας και ραντίζουμε με τρεις-τέσσερις κουταλιές της σούπας νερό. Έτσι δημιουργείται μία παχύρευστη πάστα την οποία αφήνουμε να δράσει για μερικά λεπτά και έπειτα προσθέτουμε νερό που έχουμε πρώτα βράσει. Αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει, ξεπλένουμε κανονικά με απορρυπαντικό και νερό και στεγνώνουμε με ένα βαμβακερό πανί ή με χαρτί κουζίνας.