Μπορεί να μην το είχατε σκεφτεί ως τώρα, αλλά αυτή η συσκευή που πλένει τα πιάτα και τα ποτήρια μας χρειάζεται και η ίδια καθάρισμα, τόσο για την απομάκρυνση των βακτηριδίων, όσο και για την καλή λειτουργία της. Είναι αλήθεια ότι με την πάροδο του χρόνου συσσωρεύονται στο πλυντήριο πιάτων λίπη, καθώς και υπολείμματα σαπουνιού και τροφών, κάτι που μειώνει την απόδοσή της συσκευής. Γι’ αυτό καλό είναι να τη διατηρούμε καθαρή.

Οι δυσάρεστες οσμές

Ο πιο απλός τρόπος να αποφύγουμε τις άσχημες μυρωδιές είναι να καθαρίζουμε τακτικά το εσωτερικό του πλυντηρίου μας και συγκεκριμένα μια φορά τον μήνα.

Τι χρησιμοποιούμε για τον καθαρισμό του

Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ξίδι και μαγειρική σόδα. Επίσης, υπάρχουν και ειδικά απορρυπαντικά για πλυντήρια πιάτων που καθαρίζουν σε βάθος τη συσκευή.

Τα βήματα του καθαρισμού μιας συσκευής

Καθαρίζουμε την αποχέτευση: αφαιρούμε την κάτω σχάρα των πιάτων και επιθεωρούμε την αποχέτευση, αφαιρώντας τυχόν σκουπίδια ή τρόφιμα που έχουν πιαστεί εκεί. Αυτό θα βελτιώσει την αποστράγγιση, θα αυξήσει την αποτελεσματικότητα του καθαρισμού και θα αποτρέψει μακροπρόθεσμα ζημιές.

Καθαρίζουμε το πλυντήριο με ξίδι: ξεκινάμε με ένα άδειο πλυντήριο. Τοποθετούμε ένα φλιτζάνι με λευκό ξίδι σε ένα δοχείο κατάλληλο για πλυντήριο πιάτων στην επάνω σχάρα του μηχανήματος. Βάζουμε το πλυντήριο να λειτουργήσει σε κύκλο ζεστού νερού. Αυτό θα ξεπλύνει το λίπος και τη βρωμιά και θα αφαιρέσει τις μυρωδιές μούχλας.

Ξέπλυμα με μαγειρική σόδα: ρίχνουμε ένα φλιτζάνι μαγειρική σόδα στο κάτω μέρος του πλυντηρίου πιάτων. Εκτελούμε έναν σύντομο κύκλο ζεστού νερού. Σαν αποτέλεσμα το πλυντήριο θα μυρίζει φρεσκάδα και θα έχει ένα φωτεινό, χωρίς λεκέδες εσωτερικό.

Πώς καθαρίζουμε το φίλτρο του πλυντηρίου;

Πότε ήταν η τελευταία φορά που καθαρίσατε το φίλτρο του πλυντηρίου πιάτων σας; Αν το ξεχάσατε μην ανησυχείτε είναι μια εύκολη και σημαντική διαδικασία για την καλή λειτουργία της συσκευής σας. Συνιστούμε τον καθαρισμό του ανά τρεις με έξι μήνες, με τα παρακάτω τρία απλούστατα βήματα.

  • Εντοπίζουμε το φίλτρο και το αφαιρούμε από το μηχάνημα: Για να το βρούμε, αφαιρούμε πρώτα την κάτω σχάρα για να αποκαλυφθεί το κάτω μέρος του μηχανήματος.
  • Καθαρίζουμε το φίλτρο: Πρόκειται για μια απλή διαδικασία που μπορεί να πραγματοποιηθεί ρίχνοντας νερό πάνω από το φίλτρο για να αφαιρεθούν τα πολλά λίπη. Αν παρατηρήσουμε βρωμιές και υπολείμματα τροφών που δεν φεύγουν εύκολα, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μια μαλακή βούρτσα και λίγο απορρυπαντικό πιάτων. Αποφύγετε τη χρήση συρμάτινης βούρτσας καθώς μπορεί να προκαλέσει ζημιά στο φίλτρο.
  • Επιστρέφουμε το φίλτρο στη θέση του και βεβαιωνόμαστε ότι έχει ασφαλιστεί στη θέση του.

Πώς καθαρίζουμε σε βάθος τη συσκευή μας;

Είναι κάτι εύκολο αφού χρησιμοποιούμε ξίδι και μαγειρική σόδα ή ένα ειδικό καθαριστικό για πλυντήρια πιάτων, μόλις η συσκευή είναι άδεια. Πρώτα καθαρίζουμε το φίλτρο που θα βρούμε στον πάτο της συσκευής. Στη συνέχεια, ρίχνουμε 2 φλιτζάνια λευκού ξιδιού σε γυάλινο δοχείο και το τοποθετούμε όρθιο στη χαμηλότερη σχάρα. Βάζουμε σε λειτουργία έναν απλό κύκλο χωρίς να προσθέσουμε απορρυπαντικό.

Τέλος, αφού ο κύκλος με το ξίδι ολοκληρωθεί, ρίχνουμε ένα φλιτζάνι μαγειρική σόδα στο κάτω μέρος του πλυντηρίου και βάζουμε σε λειτουργία έναν ακόμη κύκλο με ζεστό νερό. Τώρα έχουμε τελειώσει.

Καθαρισμός με ειδική ταμπλέτα

Ξεκινάμε καθαρίζοντας το φίλτρο της συσκευής μας. Αν θα καθαρίσουμε το πλυντήριο άδειο, βάζουμε μία με δύο ταμπλέτες στην ειδική υποδοχή του απορρυπαντικού. Μπορούμε να καθαρίσουμε και με πιάτα στο πλυντήριο βάζοντας το κανονικό καθαριστικό στην υποδοχή και μια ταμπλέτα καθαρισμού στο βάθος του πλυντηρίου. Τέλος, βάζουμε σε λειτουργία το πλυντήριο να κάνει έναν κανονικό κύκλο πλύσης και είναι έτοιμο.