Όσο οι τιμές των προϊόντων στο σουπερμάρκετ ανεβαίνουν, όλο και περισσότερο βλέπουμε  με καλό μάτι το ταπεινό λάχανο. Όχι μόνο γιατί μπορεί να κοπεί με ένα σωρό τρόπους, αλλά και γιατί είναι αρκετά φθηνό ενώ παράλληλα κρατάει και για μεγάλο χρονικό διάστημα. Οπότε είναι ό,τι πρέπει όταν έχεις περιορισμένο budget και προσπαθείς να μειώσεις τον λογαριασμό που θα πληρώσεις στο ταμείο.

Γιατί είναι τόσο σπουδαίο το λάχανο;

Το λάχανο είναι ένα από αυτά τα λαχανικά που τρώγονται με πολλούς και διάφορους τρόπους. Μην ξεχνάμε ότι είναι ο πρωταγωνιστής σε ένα από τα αγαπημένα μας πιάτα, τους λαχανοντολμάδες! Κατά τα άλλα, τρώγεται ωμό σε σαλάτες, μαγειρευτό σε διάφορα πιάτα (πχ λαχανόρυζο)… Αν θέλουμε πιο έντονο χρώμα στο πιάτο μας, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το μοβ λάχανο, το οποίο ωστόσο είναι λιγότερο γλυκό και ήπιο στη γεύση σε σχέση με το κοινό λάχανο.

Το λάχανο είναι διαθέσιμο στην αγορά σχεδόν όλον τον χρόνο, αν και αποτελεί  λαχανικό του φθινοπώρου και του χειμώνα περισσότερο. Μπορούν να ταιριάξουν με διάφορα υλικά και να δεχθούν ένα σωρό τεχνικές.  Για να μην αναφερθούμε και στη θρεπτική του αξία, αφού είναι εξαιρετική πηγή φυτικών ινών, βιταμίνης C και βιταμίνης Κ.

Όπως και να έχετε σκοπό να χρησιμοποιήσετε αυτό το σούπερ λαχανικό, μπορείτε κάλλιστα να το ρίξετε στο συρτάρι  του ψυγείου σας και να το ξεχάσετε ακόμη και για μια με δύο εβδομάδες. Την επόμενη φορά που θα ψάχνετε για κάτι τρυφερό να βάλετε στο τηγάνι με τα ψητά σας λαχανικά ή θέλετε να προσθέσετε λίγη ουσία και φυτικές ίνες σε μια σούπα, αυτό το λάχανο θα έχει διατηρηθεί ακόμη σε πολύ καλή κατάσταση. 

Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος να το χρησιμοποιήσουμε;

Ένας από τους αγαπημένους μας τρόπους να απολαύσουμε το λάχανο είναι ίσως και ο πιο απλός στην παρασκευή του. Το τρίβουμε σε λεπτές λωρίδες και το καρυκεύουμε με ξίδι, αλάτι και μια πρέζα ζάχαρη. Από εκεί και πέρα οι προσθήκες σε υλικά είναι αναρίθμητες. Μπορείτε να προσθέσετε μουστάρδα, μαγιονέζα, ακόμη και κάποια καυτερή σάλτσα, καθώς και μυρωδικά όπως ο μαϊντανός, ο κόλιανδρος, το σχοινόπρασο. Απλώς δοκιμάστε κάθε φορά και προσαρμόστε το καρύκευμα και θα έχετε μια πλούσια σαλάτα που μπορεί να λειτουργήσει ως συνοδευτικό ενός γεύματος ή να μπει και ως δροσιστικό συστατικό σε ένα τυλιχτό με αραβική πίτα ή ένα σάντουιτς.

Ένα ακόμη καλό είναι ότι σε αντίθεση με τα άλλα φυλλώδη λαχανικά, η έτοιμη σαλάτα με λάχανο δεν χαλάει όσο περνά ο καιρός, αλλά γίνεται καλύτερη, όσο μένει στο ψυγείο, οπότε μπορείτε να την τσιμπολογάτε για μέρες.