Πέρα από τον χαρταετό και την τσιπουροκατάνυξη με τα Σαρακοστιανά στο τραπέζι, η Καθαρά Δευτέρα φέρνει έναν ακόμα καλό λόγο που μας κάνει να την περιμένουμε με λαχτάρα, κάθε χρόνο: την παραδοσιακή λαγάνα. Αυτό το αυθεντικά νόστιμο ψωμί με την τραγανή κόρα που συνοδεύει καταπληκτικά τους θαλασσινούς μεζέδες και την απολαμβάνουμε κάθε φορά μέσα σε βελούδινα, γλυκά, αλμυρά ή πικάντικα αλείμματα που αυτές τις μέρες έχουν την τιμητική τους!

Ακόμα βέβαια και αν έχουμε αποφασίσει αυτή τη φορά να μην την αγοράσουμε έτοιμη από το φούρνο (και να στηθούμε στις ουρές από τα ξημερώματα), η επιλογή του να τη φτιάξουμε μόνοι μας στο σπίτι μπορεί από μόνη της να φαντάζει αρκετά δελεαστική ως πρό(σ)κληση. Και ακόμα περισσότερο αν μέσα σε όλη αυτή τη συνθήκη υπάρχει και η καινούργια μας φριτέζα αέρος που μας περιμένει καμαρωτά πάνω στον πάγκο της κουζίνας μας.

Λαγάνα στην φριτέζα αέρος, λοιπόν, εύκολα, γρήγορα και εγγυημένα και είμαστε έτοιμοι να καταπλήξουμε τους συνδαιτημόνες μας!

Δείτε παρακάτω τη συνταγή:

Υλικά
150ml νερό (χλιαρό)
250 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
5 γρ. ξηρή μαγιά
1/2 κουτ. γλυκού αλάτι
1/2 κουτ. γλυκού ζάχαρη
3 κουτ. σούπας ε.π. ελαιόλαδο
σουσάμι (για το πασπάλισμα)

Διαδικασία
Σε ένα βαθύ γυάλινο μπολ ρίχνουμε το νερό, 2 κουτ. σούπας αλεύρι, την ξηρή μαγιά, τη ζάχαρη και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι. Σκεπάζουμε το μπολ με μία διαφάνεια και το αφήνουμε σε θερμοκρασία δωματίου για περίπου 10′. Ξεσκεπάζουμε το μπολ, προσθέτουμε το υπόλοιπο αλεύρι, το αλάτι και ανακατεύουμε με έναν αυγοδάρτη μέχρι τα υλικά μας να ομογενοποιηθούν.

Αφήνουμε τον αυγοδάρτη και συνεχίζουμε να πλάθουμε το ζυμάρι με τα χέρια μας μέχρι να γίνει μια ζυμαρένια μπάλα. Ξανασκεπάζουμε το μπολ με διαφάνεια και αφήνουμε το ζυμάρι να ξεκουραστεί και να φουσκώσει έως ότου διπλασιάσει τον όγκο του. Αφού φουσκώσει, αλευρώνουμε τον πάγκο μας και δουλεύουμε το ζυμάρι με τα χέρια μας για περίπου 5-6′. Προσθέτουμε και άλλο αλεύρι αν κολλάει στα χέρια μας. Το ανοίγουμε με έναν πλάστη δίνοντάς του σχήμα οβάλ (ή τετράγωνο ανάλογα με τον κάδο του air fryer), έπειτα το στρώνουμε πάνω στη λαδόκολλα και ξανασκεπάζουμε με μια πετσέτα κουζίνας αφήνοντάς το να ξεκουραστεί ξανά για περίπου 30′.

Βυθίζουμε ελαφρώς τα δάχτυλά μας στη ζύμη και κάνουμε λακουβίτσες σε όλη την επιφάνεια της λαγάνας μας. Στη συνέχεια, αλείφουμε την επιφάνειά της με ελαιόλαδο (χρησιμοποιούμε πινέλο) και πασπαλίζουμε με σουσάμι. Ψήνουμε σε προθερμασμένη φριτέζα αέρος στους 190° C για 20′. Αφαιρούμε, περιμένουμε να κρυώσει και την κόβουμε σε φέτες.