Ανήκετε σε εκείνους που θα προτιμούσαν οποιοδήποτε άλλο λαχανικό πάνω στο τραπέζι τους εκτός από το δίδυμο μπρόκολο-κουνουπίδι; Αν ναι, τότε η εκδοχή τους με σως μουστάρδας θα σας κάνει να αναθεωρήσετε. Και αυτό γιατί τα 2 αυτά λαχανικά που ομολογουμένως διχάζουν με την ιδιαίτερη γεύση τους, ταιριάζουν μοναδικά με τη γεύση της μουστάρδας σε μια σως φτιαγμένη με μπόλικα μπαχαρικά, ελαιόλαδο και λεμόνι. Η μουστάρδα και η οξύτητα του λεμονιού όχι μόνο καταφέρνουν να μετριάσουν την έντονη γεύση και μυρωδιά των 2 λαχανικών, αλλά δημιουργούν ένα γευστικότατο και απόλυτα υγιεινό ορεκτικό ή συνοδευτικό για κάθε πιάτο. Ένας εύκολος και νοστιμότατος τρόπος να βάλουμε το μπρόκολο και το κουνουπίδι στην καθημερινή διατροφή των παιδιών αλλά και τη δική μας!

Γευστικοί συνδυασμοί και tips για το μαγείρεμα

Βάλτε το ψητό μπρόκολο και κουνουπίδι δίπλα από ένα κυρίως πιάτο με ψητό κοτόπουλο, ολόκληρο, σε φιλέτο ή φτερούγες που λατρεύουν τα παιδιά, στον φούρνο ή στη φριτέζα αέρος. Δοκιμάστε ακόμα να συνοδεύσετε με τα λαχανικά σας ψητές πανσέτες χοιρινού ή ένα ψητό φιλέτο ψαριού μαζί με ένα ποτήρι λευκό κρασί σε ένα υπέροχο γεύμα ή δείπνο. Και για να έχετε το ιδανικό αποτέλεσμα  στο πιάτο σας, έχετε στο νου σας τα εξής απλά μαγειρικά tips:

  • Ψήστε τα λαχανικά στη θερμοκρασία που προτείνει η συνταγή και μόνο για όση ώρα αναγράφεται. Τα ιδανικά μπουκετάκια πρέπει να είναι καραμελωμένα και τραγανά στις άκρες μόνο όσο χρειάζεται, χωρίς να μας καούν.
  •  Για να μην σας καούν τα μπουκετάκια του μπρόκολου, ψήνουμε σε υψηλή θερμοκρασία και μόνο από τη μία πλευρά, καθώς αν γυρίσετε τα μπουκετάκια, κινδυνεύουν να στεγνώσουν πολύ γρήγορα.

Δείτε παρακάτω τις 2 συνταγές:

Κουνουπίδι στον φούρνο με μουστάρδα
Υλικά
1 κουνουπίδι, καθαρισμένο και κομμένο σε μπουκετάκια
1 κουτ. σούπας ε.π. ελαιόλαδο
1 κουτ. σούπας φρέσκο χυμό λεμονιού
1 κουτ. σούπας μουστάρδα Dijon
1 κουτ. σούπας μουστάρδα με κόκκους
2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
αλάτι και μαύρο πιπέρι

Διαδικασία
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200° C. Σε ένα μεγάλο μπολ, ανακατεύουμε το ελαιόλαδο, τον χυμό λεμονιού, τη μουστάρδα Dijon, τη μουστάρδα με κόκκους και το σκόρδο. Προσθέτουμε τα μπουκετάκια κουνουπιδιού στο μπολ και ανακατεύουμε μέχρι να καλυφθούν καλά από τη σως.

Ρίχνουμε τα μπουκετάκια σε ταψί πάνω σε μια μεγάλη λαδόκολλα. Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι (όσο θέλουμε) και ψήνουμε για 25-30′, γυρνώντας κάθε τόσο τα μπουκετάκια μέχρι να ψηθούν ομοιόμορφα από όλες τις πλευρές και να γίνουν τραγανές οι άκρες τους. Βγάζουμε από τον φούρνο και σερβίρουμε όσο είναι ακόμα ζεστά.

Ψητό μπρόκολο με ξίδι και μουστάρδα
Υλικά
περ. 650 γρ. μπρόκολο
3 κουτ. σούπας ε.π. ελαιόλαδο
αλάτι και μαύρο πιπέρι
1 κουτ. σούπας ανάλατο βούτυρο
1 κουτ. σούπας ξίδι από κόκκινο κρασί
1 κουτ. γλυκού μουστάρδα Dijon

Διαδικασία
Καθαρίζουμε το μπρόκολο από τα φύλλα και χωρίζουμε τα μπουκετάκια από τα κοτσάνια. Κόβουμε τα μπουκετάκια σε μικρότερα εάν χρειαστεί και τα κοτσάνια στη μέση, σε φέτες πάχους περίπου 0,5 εκ.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200° C. Απλώνουμε μια μεγάλη λαδόκολλα σε ένα ταψί και ρίχνουμε το μπρόκολο με το ελαιόλαδο, το αλάτι και το πιπέρι. Τοποθετούμε τα κομμάτια με την κομμένη πλευρά προς τα κάτω και ψήνουμε 15-20′ χωρίς να τα γυρίσουμε, μέχρι να πάρουν ένα καφέ χρώμα στις άκρες και να γίνουν τραγανά.

Προσθέτουμε το βούτυρο, το ξίδι και τη μουστάρδα στο μπρόκολο πάνω στη λαδόκολλα και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει το βούτυρο. Καθώς ανακατεύουμε, ξεκολλάμε παράλληλα με μια σπάτουλα τα ψημένα μπουκετάκια ή τα κοτσάνια που έχουν κολλήσει στη λαδόκολλα. Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι (όσο θέλουμε) και σερβίρουμε όσο είναι ακόμα ζεστά.