Αν η θέα ενός πιάτου με αρακά, μαγειρεμένου στην κατσαρόλα σάς προκαλεί δυσαρέσκεια, μη βιαστείτε να τον απορρίψετε από τις διατροφικές σας συνήθειες. Πολύ πιθανόν, δίνοντάς του μια δεύτερη ευκαιρία και δοκιμάζοντάς τον εντελώς διαφορετικά απ’ ό,τι τον έχετε συνηθίσει, να αντιληφθείτε όχι μόνο ότι πρόκειται περί ενός παρεξηγημένου λαχανικού αλλά και ότι μπορεί, αξιοποιώντας τον δημιουργικά, να σας βοηθήσει να απογειώσετε τις μαγειρικές σας προσδίδοντάς τους βαθιά και πλούσια νοστιμιά.

Αυτές είναι μερικές εύκολες και γρήγορες συνταγές που θα σας κάνουν να δείτε τον αρακά με άλλο μάτι!

Δείτε ποιες είναι αυτές:

Αρακάς με αυγά
Η ιδανική πρόταση για εσάς που έχετε βαρεθεί την κλασική και πολυμαγειρεμένη συνταγή του αρακά στην κατσαρόλα και θέλετε να προσθέσετε σε αυτήν μια έξτρα γαστρονομική σπιρτάδα. Οικονομική, γρήγορη, χωρίς πολυπλοκότητες και πολλά υλικά, ο αρακάς με αυγά από την πρώτη κιόλας δοκιμή, θα γίνει η νέα αγαπημένη σας μαγειρική εμμονή.

Υλικά
Για 2 άτομα
4 μεσαία αυγά
½ κιλό αρακά
1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι (ψιλοκομμένο)
2 ώριμες ντομάτες (τριμμένες στον τρίφτη)
1 κουτ. γλυκού πελτέ ντομάτας
2 κλωνάρια άνηθου (ψιλοκομμένος)
1 κουτ. σούπας δυόσμο, ξερό
2 φλιτζ. τσαγιού νερό
4 κουτ. σούπας ε.π. ελαιόλαδο
αλάτι
πιπέρι

Διαδικασία
Σε ένα μεγάλο βαθύ αντικολλητικό τηγάνι, σοτάρετε σε λίγο ελαιόλαδο το κρεμμύδι. Ρίχνετε τις τριμμένες ντομάτες, το μισό νερό και τον πελτέ και ανακατεύετε. Προσθέτετε τον αρακά, το υπόλοιπο νερό, το αλάτι, το πιπέρι, το ελαιόλαδο και τον άνηθο. Ανακατεύετε σε μέτρια φωτιά, σκεπάζετε το σκεύος με ένα καπάκι και περιμένετε να μαλακώσει ο αρακάς, μαγειρεύοντάς τον για περίπου 20′.

Χαμηλώνετε τη θερμοκρασία και σπάτε ένα-ένα τα αυγά, χωρίς να τα ανακατέψετε. Προσθέτετε και τον ξερό δυόσμο και περιμένετε για περίπου 2′. Σκεπάζετε, σβήνετε τη φωτιά και αποσύρετε το σκεύος σας από την εστία μετά από 1′ (η θερμοκρασία που συγκρατεί το καπάκι στο εσωτερικό του σκεύους βοηθά να μαγειρευτούν σωστά τα αυγά σας). Σερβίρετε με δύο αυγά σε κάθε πιάτο.

Πικάντικο σνακ αρακά στον φούρνο
Βαρεθήκατε τα ποπ κορν και τα πατατάκια που συντροφεύουν τις βραδιές ταινίας στο σπίτι; Μετά από τα ψητά ρεβίθια, έρχονται τα ψητά μπιζέλια. Τραγανός, αλμυρός και πικάντικος αρακάς στον φούρνο που τρώγεται μετά μανίας ως σνακ και σας γεμίζει σίγουρα με λιγότερες θερμίδες και ενοχές σε σχέση με τα κλασικά λιπαρά τσιμπολογήματα που ξεδιπλώνονται, συνήθως αμαρτωλά, μπροστά από μια οθόνη.

Υλικά
½ κιλό αρακά (φρέσκο ή κατεψυγμένο που έχει πρώτα ξεπαγώσει)
1 κουτ. γλυκού αλάτι
2 κουτ. γλυκού κάρυ
2 κουτ. γλυκού πάπρικα γλυκιά
2 κουτ. γλυκού σκόνη σκόρδο
2 κουτ. γλυκού αποξηραμένο κρεμμύδι
2 κουτ. σούπας ε.π. ελαιόλαδο

Διαδικασία
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180° C (στον αέρα). Σε ένα βαθύ μπολ ανακατεύετε τον αρακά με το αλάτι, το κάρυ, την πάπρικα, το σκόρδο, το κρεμμύδι και το ελαιόλαδο. Εάν ο αρακάς σας είναι κατεψυγμένος, πρέπει πρώτα να έχει ξεπαγώσει και να έχει στεγνώσει πάνω σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας.

Απλώνετε (αραιά) τον αρακά πάνω σε μια λαδόκολλα που έχετε στρώσει σε ένα μεγάλο ρηχό ταψί και τον βάζετε στον φούρνο. Ψήνετε στον αέρα στους 180° C, για περίπου μισή ώρα, έπειτα χαμηλώνετε τη θερμοκρασία, ανακατεύετε τον αρακά και συνεχίζετε το ψήσιμο για ακόμα 15-20′. Αποσύρετε από τον φούρνο όταν πλέον ο αρακάς σας είναι τραγανός. Σερβίρετε σε βαθύ μπολ, αφού πρώτα κρυώσει.

Κοχύλια με αρακά και μπέικον
Δύσκολα κάποιος λέει όχι σε pasta, οπότε ακόμα και αν η προσθήκη αρακά σε μια συνταγή με μακαρόνια, αρχικά στο άκουσμά της και μόνο, σας βρίσκει διστακτικούς, θα προσπεράσετε με ευκολία τους όποιους προβληματισμούς σας, ειδικά όταν μάθετε ότι αυτός ο συνδυασμός μπορεί να ενισχυθεί γευστικά από το πικάντικο στοιχείο του μπέικον. Επιλέξτε για ζυμαρικά, κοχύλια που «κλείνουν» μέσα τους τα υλικά της σάλτσας, προσοχή όμως στο βράσιμο γιατί αυτή η pasta απαιτεί λίγο χρόνο παραπάνω από τα κλασικά spaghetti.

Υλικά
Για 3 άτομα
500 γρ. κοχύλια
200 γρ. αρακάς, κατεψυγμένο
200 γρ. μπέικον, ψιλοκομμένο)
2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένο
1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
70 ml λευκό κρασί
½ κούπα παρμεζάνα, τριμμένη
1/3 κούπα πεκορίνο, τριμμένο
5-8 φύλλα φρέσκου βασιλικού
2 κουτ. σούπας βούτυρο
½ κούπα νερό (από τα μακαρόνια που έχουν βράσει)
αλάτι
φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Διαδικασία
Σε μια βαθιά κατσαρόλα βράζετε πρώτα τον αρακά σε αλατισμένο νερό και αφού μαλακώσει, τον αποσύρετε σε ένα βαθύ μπολ. Στην ίδια κατσαρόλα και αφού το νερό συνεχίζει να κοχλάζει, ρίχνετε μέσα τα κοχύλια (βράζουν στον ενδεδειγμένο χρόνο της συσκευασίας τους). Πριν ολοκληρωθεί το μαγείρεμά τους, κρατάτε στην άκρη ½ κούπα νερό (από αυτό μέσα στο οποίο τα κοχύλια σας έχουν βράσει).

Σε μια άλλη πιο ρηχή κατσαρόλα, λιώνετε το βούτυρο και σοτάρετε σε χαμηλή φωτιά το μπέικον και το σκόρδο. Προσθέτετε το κρεμμύδι, το αλάτι και το πιπέρι και συνεχίζετε να σοτάρετε για περίπου 5′ , μέχρι το κρεμμύδι να μαλακώσει. Σβήνετε με κρασί και προσθέτετε το νερό από τα μακαρόνια.

Μεταφέρετε κατευθείαν τη σάλτσα στην κατσαρόλα με τα βρασμένα ζυμαρικά, προσθέτοντας τα τυριά (παρμεζάνα και πεκορίνο) και ανακατεύοντας συνεχώς με μια ξύλινη κουτάλα. Σερβίρετε όπως είναι ζεστά, και στο τέλος ρίχνετε από πάνω τα φύλλα φρέσκου βασιλικού.