Είναι μερικές φορές που ανοίγοντας την κατάψυξή μας αιφνιδιαζόμαστε από μια άσχημη οσμή. Κι όταν συμβαίνει αυτό δεν πρέπει να το αγνοούμε, αλλά να πάρουμε δραστικά μέτρα για την καταπολέμησή του, διαφορετικά η δυσάρεστη μυρωδιά θα εξαπλωθεί και στα υπόλοιπα τρόφιμα.

Συνήθως, η αιτία για την άσχημη οσμή στην κατάψυξη είναι η ανάπτυξη βακτηρίων. Παρόλο που τα βακτήρια γίνονται ανενεργά στους -18 βαθμούς στους οποίους λειτουργεί η κατάψυξη, μπορεί να ζήσουν σε θερμότερο περιβάλλον. Τώρα γιατί αναπτύσσονται τα βακτήρια, συνήθως αυτό συμβαίνει από αλλοίωση των τροφίμων, που προκαλείται από κάποια διαρροή. Ίσως δεν προσέξατε ότι κάτι χύθηκε, ίσως νομίζατε ότι το καθαρίσατε αλλά δεν καθάρισε εντελώς. Μια άλλη αιτία για τη διαρροή είναι όταν δεν σφραγίζουμε καλά τα τρόφιμά μας. Οτιδήποτε μπαίνει στην κατάψυξη θα πρέπει να διατηρείται σε δοχείο που κλείνει αεροστεγώς.

Ποιος είναι, λοιπόν, ο καλύτερος τρόπος να απαλλαγούμε από τις δυσάρεστες μυρωδιές της κατάψυξης; Απλούστατα να καθαρίσουμε καλά την όποια διαρροή. Ακολουθούν τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσουμε.

Αδειάζουμε την κατάψυξη

Παίρνουμε ένα φορητό ψυγειάκι ή μερικές ισοθερμικές τσάντες και τις γεμίζουμε με τα τρόφιμα που είχαμε στην κατάψυξη και μερικές παγοκύστες.

Τακτοποιούμε

Πετάτε όποια τρόφιμα έχουν κρυστάλλους επάνω τους (σημάδι ότι έχουν καεί), όσα δεν είναι καλά σφραγισμένα, ή είναι τόσο παλιά που δεν γνωρίζουμε αν έχει περάσει η περίοδος λήξης τους.

Καθαρίζουμε το εσωτερικό

Κάνουμε μια πάστα με ζεστό νερό και μαγειρική σόδα και τρίβουμε απαλά το εσωτερικό της κατάψυξης.

Απορροφούμε τις έντονες μυρωδιές

Αν οι οσμές επιμένουν, τοποθετούμε ένα μπολ με κόκκους καφέ ή μαγειρική σόδα στην κατάψυξη, κλείνουμε την πόρτα και περιμένουμε για περίπου μία ώρα.

Βάζουμε τα κατεψυγμένα πίσω στη θέση τους

Τοποθετούμε όλα τα τρόφιμα πίσω στη θέση τους, σημειώνοντας κάπου τι έχουμε και προγραμματίζοντας τη χρήση τους. Σιγουρευόμαστε ότι κάθε τρόφιμο είναι σφραγισμένο αεροστεγώς και έχει αυτοκόλλητο με την ημερομηνία που μπήκε στην κατάψυξη.